گزارش «ایران» از اکران جهانی موفق قسمت چهارم فیلم پلیسی «پسران بد»

عملیات تجدید اعتبار دوست قدیمی

مشخصات فیلم «پسران بد: بران یا بمیر» بازیگران: ویل اسمیت، مارتین لاورنس، ونه‌سا‌ هاجنز، الکساندر لودویگ، پائولا نونز، اریک دین، ایون گروفاد، جاکوب اسکی‌پیو، تاشا اسمیت، تیفانی ‌هادیش و جو پانتولیانو کمپانی‌های تولید و توزیع‌کننده: کلمبیا و سونی پیکچرز هزینه تولید: ۱۰۰ میلیون دلار میزان فروش: ۵۹۵ میلیون دلار

 وصال روحانی
روزنامه نگار

 قسمت چهارم از سری فیلم‌‌های پلیسی- اکشن و در عین حال کمدی «پسران بد»، با نام تکمیلی«بران یا بمیر» همچون هر سه قسمت قبلی این فرانچایز(فیلم‌های سینمایی‌ چند قسمتی) با فروش هنگفتی در سینماهای جهان روبه‌رو شده است‌، آنچنان که سازندگانش از همین حالا برای تولید قسمت‌های بعدی مصمم شده‌اند.

حضور همچنان پرانرژی بازیگران قسمت‌های قبل
با آنکه از زمان اکران فیلم نخست این مجموعه در سال 1996، نزدیک به سه دهه می‌گذرد، اما هر دو هنرپیشه اصلی این فیلم سینمایی که ویل اسمیت و مارتین لاورنس هستند، با وجود آن که دیگر سن و سالی دارند همچنان شادابی و چالاکی خود را حفظ کرده‌اند، از سوی دیگرفیلمنامه‌نویسان این فیلم نیز موفق به تألیف کاری شده‌اند که با وجود سطحی بودن، دوستداران آثار پلیسی و سرگرم‌کننده را همچنان راضی نگه داشته و تا آخر پای فیلم می‌نشاند.
«بران یا بمیر» ادامه‌ای مستقیم بر قسمت سوم این فرانچایز است که در سال 2020 اکران شده بود و همچنان تأثیر پذیرفته از دو فیلم نخست از این مجموعه نیز به حساب می‌آید که در سال‌های 1995 و 2003 به نمایش درآمدند. قسمت جدید این فیلم‌ها نیز نظیر قسمت‌های قبل همچنان سرشار از شور و هیجان است، آن هم در عین مواجهه مخاطبان با برخی اتفاقات و درگیری‌های مستمر فیزیکی که نشان از شاد و سرزنده بودن «بران یا بمیر» دارد.
ساخت قسمت چهارم را دو کارگردان عرب‌تبار ساکن امریکا که با نام‌های مخفف عادل و بلال به جامعه هنری و مردم معرفی شده‌اند برعهده داشته‌اند؛ فیلمنامه آن را هم به طور مشترک کریس برمنر و ویل بیال نوشته‌اند. افزون بر دو بازیگر اصلی که به نام آنان اشاره شد، هنرمندانی همچون جو پانتولیانو، ونه‌سا‌ هاجنز، پائولا نونز و جان سیلی هم در ادامه نقش‌های خود در قسمت‌های قبلی «پسران بد» حاضر شده‌اند، عمده‌ترین تغییر در جمع هنرپیشه‌های این فیلم را می‌توان پیوستن تاشا اسمیت به جمع بازیگران این فرانچایز دانست که در نقش تر‌زا برنت است که در سه فیلم قبلی، تر‌زا رندل بازیگری آن را به عهده داشته است.

نگاهی به خلاصه داستان قسمت چهارم
اگر بخواهیم نگاه مختصری به داستان قسمت چهارم این سری فیلم‌ها داشته باشیم، باید گفت که دو شخصیت اصلی مایک لاوری و مارکوس برنت که به جای آنان ویل اسمیت و مارتین لاورنس به ایفای نقش پرداخته‌اند، کارآگاهانی مجرب ولی شوخ‌طبع و شاغل در شهر میامی هستند. این دو شخصیت این بار دست به دست هم می‌دهند تا مقام بالادست و فقید خود، سرگرد کانراد ‌هاوارد را از اتهام واهی و دروغین اختلاس و توطئه علیه امنیت کشور رهایی بخشند تا برای دوست قدیمی‌شان اعتبار از دست‌ رفته‌اش را تجدید کنند.
در فیلم تازه می‌بینیم که مایک لاوری چهار سال بعد از مرگ همسرش ایزابل آر‌تاس با کریستین که پزشک روانکاو وی بوده است، ازدواج و زندگی خانوادگی تازه‌ای را شروع می‌کند. این در حالی است که مارکوس برنت، دستیار قدیمی وی بر اثر سکته قلبی به حالت کما فرو می‌رود و در همان وضعیت، کانراد ‌هاوارد را به چشم می‌بیند که به وی اطمینان می‌دهد هنوز نوبت انتقال او به آن دنیا نرسیده و باید به جهان فانی برگردد و از حالت اغما خارج شود. به همین خاطر مارکوس بعد از خروج از حالت کما، به این باور قاطع می‌رسد که فردی نامیرا است و باید هر چه جدی‌تر و راسخ‌تر به جنگ با تبهکاران بپردازد.
 با این مقدمات است که وقتی بحث متخلف بودن کانراد ‌هاوارد و همکاری‌های او با کارتل‌های مواد مخدر به میان می‌آید، برنت آماده است تا با همکاری مایک لاوری وارد میدان عمل شوند و بی‌گناهی رئیس سابقشان را به اثبات برسانند. در این راه یک افسر دیگر پلیس به نام ریتاسکادا و دوست و همراه وی به اسم آدام لاک‌وود که به دنبال پست شهرداری نیویورک است، به این دو افسر قدیمی پلیس یاری می‌رسانند.

حرکت برپایه شوق
هرجایگاهی که برای قسمت جدید «پسران بد» قائل باشیم، این فیلم هم مانند قسمت‌های قبلی‌‌اش کارنامه قابل قبولی گرفته و طرفداران آثار سرگرم‌کننده را راضی نگه داشته است.
این فیلم اواسط خرداد ماه سال‌جاری نخستین اکران خود را تجربه کرد، از روز بیست و یکم همین ماه در امریکای شمالی و مرکزی و اروپای غربی هم اکران عمومی شد و طی دو هفته بعد از آن هم به شرق آسیا، امریکای جنوبی و اقیانوسیه رسید.
این فیلم تا این لحظه 595 میلیون دلار در سطح جهان فروخته است که با احتساب بودجه تولید 100 میلیون دلاری آن سود قابل قبولی به حساب می‌آید و دلیلی کافی برای تهیه قسمت‌های بعدی این فرانچایز هم محسوب می‌شود.
نگاه سایت‌های سینمایی و منتقدان فیلم به این نسخه تازه «پسران بد»، نگاهی از سر تأیید نسبی و همراه با پاره‌ای از انتقادها بوده است. روتن توماتوز ازشناخته‌شده‌ترین سایت‌های ارزیابی فیلم‌های جدید سینمای جهان، برای ارائه ارزش‌ حقیقی این فیلم به آرای 230 منتقد در امریکا و اروپا رجوع کرده و پس از جمع‌بندی آرای آنان، متذکر شده که نظر 65 درصد از منتقدان نسبت به این فیلم مثبت است.
در این سایت آمده: «حتی وقتی احساس می‌شود که سازندگان فیلم کم آورده‌اند و کشش سوژه کمتر از ظرفیت فیلم است، ویل اسمیت و مارتین لاورنس با بازی‌های پرشور و همیشگی‌شان اجازه نمی‌دهند این نقص عیان شود و این فیلم برپایه همین شوق تا خط پایان پیش می‌تازد.»
جای خالی منطق در فیلمنامه قسمت جدید
متا کری‌تیک، دیگر سایت متخصص در امتیازدهی به فیلم‌ها، امتیازی بالاتر از 55 به قسمت تازه «پسران بد» نداده است اما سایت «Post Trak» یک نظر تأیید‌آمیز 85 درصدی را به این فیلم ارزانی داشته و متذکر شده که 80 درصد پرسش‌شوندگان به مردم توصیه کرده‌اند که این فیلم را ببینند.
روزنامه دیلی تلگراف انگلیس، بیشتر بنای انتقادی نسبت به این فیلم درپیش گرفته و نوشته: «تهیه‌کنندگان بلاک باسترهای (آثار پرهزینه و پرفروش) ‌هالیوود بارها از تماشاگران خواسته‌اند در زمان دیدن این فیلم‌ها دست از کمال‌خواهی بردارند و فقط به سرگرم شدن بیندیشند و با این فیلم‌ها خوش باشند.هرچند این باعث نمی‌شود که ما به فقدان منطق در قسمت چهارم فیلم سینمایی «پسران بد» اشاره نکنیم! حتی اگر تماشای این فیلم سرگرمتان کند، بازهم از خودتان می‌پرسید چرا این آدم‌ها (کاراکترهای فیلم) اینقدر سطحی و کم‌عقلند!