رسانههای امریکایی: کییف با چراغ سبز غرب به خاک روسیه حمله کرد
قمار خطرناک اوکراین
همزمان با حملات اوکراین به مناطقی در خاک روسیه، تحلیلگران نظامی این سؤال را مطرح میکنند که آیا چنین حملهای برای اوکراین ارزش خطرپذیری را داشته یا اینکه اصلاً چنین اقدامی مواضع ارتش این کشور را در میدان نبرد تغییر خواهد داد یا خیر؟
اوکراین هفته گذشته در اقدامی بیسابقه یکی از بزرگترین حملات خود را به خاک روسیه از زمان آغاز جنگ در فوریه ۲۰۲۲ انجام داد و روز سهشنبه دستکم ۱۰۰۰ سرباز اوکراینی با تانکها و خودروهای زرهی وارد خاک روسیه شدند و ارتش روسیه هم همزمان از اعزام سربازان و خودروهای زرهی بیشتر برای دفع این حملات خبر داد.
روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی مینویسد: «حمله اوکراین یک عنصر جدید غیرقابل پیشبینی را وارد جنگی کرده که در قسمتهای دیگر میدان نبرد با حرکت آهستهای پیشروی میکند. این اقدام اوکراین شاید موفقیتی را برای کشوری که مدتهاست با کمبود نیرو دستوپنجه نرم میکند، به همراه داشته باشد اما همزمان با این حملات، روسیه هم نیروهای کمکی اعزام و دفاع خود را تقویت میکند.»
با این حال این روزنامه امریکایی به نقل از تحلیلگران نظامی این سؤال را مطرح میکند که آیا حمله اوکراین ارزش خطرپذیری را با توجه به تعداد محدود نیروهای ارتش اوکراین داشته است یا خیر؟ همچنین مشخص نیست که این حمله به بهبود موضع اوکراین در میدان نبرد کمک خواهد کرد یا خیر؟
نیویورکتایمز همچنین به مسأله دیگری میپردازد و مینویسد: «متحدان کییف در گذشته نسبت به حملات اوکراین در داخل خاک روسیه احتیاط به خرج میدادند و از تشدید تنشها واهمه داشتند اما در حال حاضر هیچ سیگنال علنی از سوی پایتختهای غربی برای مخالفت با این حملات نشان داده نشده است و ایالات متحده هم گفته که حملات اوکراین دستورالعملهای امریکایی را نقض نمیکند. با این حال، مقامات ارشد امریکایی بهطور مخفیانه گفتهاند که آنها از این حمله اطلاع نداشته و همچنان به دنبال شفافسازی اوکراین درباره منطق این حمله هستند.»
هدف اصلی اوکراین
از حمله به خاک روسیه
مقامات ارشد امریکایی درباره توانایی اوکراین برای حفظ قدرت خود در این حملات و تغییر مسیر نیروهای روسیه و ایجاد خسارت به آنها مردد هستند و یکی از آنها چنین حملهای از سوی اوکراین را «قمار» توصیف کرده است.
«فرانز-استفان گادی» تحلیلگر نظامی مستقر در وین میگوید: «ظاهراً این حمله هماهنگ و برنامهریزی شده بود؛ اما سؤال اصلی این است که آیا اوکراین میتواند حرکت خود را حفظ و موفقیت در خاک روسیه را به دستاوردهای مفیدی بدل کند. ارتش اوکراین نیروهای ذخیره کمی دارد که آنها را بتواند وارد جنگ کند و این کشور همچنان از کمبود تسلیحات و مهمات رنج میبرد.»
یک مقام ارشد اوکراینی که خواست نامش فاش نشود، گفت: هدف حمله این بوده که نیروهای روس را از سایر بخشهای خط مقدم که یگانهای اوکراینی در آن درگیر هستند، دور کنند اما کارشناسان نظامی معتقدند، روسیه احتمالاً قادر خواهد بود با نیروهای ذخیره خود که در اوکراین نمیجنگند، پاسخ دهد.
وزارت دفاع روسیه روز جمعه اعلام کرد، از زمان شروع حمله اوکراین به منطقه کورسک در خاک روسیه تا کنون ۹۴۵ سرباز و ۱۰۲ خودروی نظامی نیروهای مسلح اوکراین از بین رفته است و تلاش نیروهای روسیه برای مقابله با پیشروی اوکراینیها همچنان با قدرت ادامه دارد.
این وزارتخانه افزود: «عملیات برای شکست دادن تشکیلات نیروهای مسلح اوکراین ادامه دارد» و ارتش روسیه همچنان به دفع تلاشهای اوکراین برای نفوذ در منطقه کورسک ادامه میدهد.
«امیل کاستهلمی» تحلیلگر «گروه بلک بِرد» مستقر در فنلاند که جنگ اوکراین را رصد میکند، میگوید: «اوکراین نمیتواند بدون گسترش جناحهای خود در شمال پیشروی کند. زمان برای اوکراینیها رو به اتمام است و روسها برای همیشه سازماندهینشده باقی نخواهند ماند.»
اوکراین با چراغ سبز غرب
به خاک روسیه حمله کرد
کشورهای غربی که تا چندی پیش نگران تشدید تنشها میان روسیه و ناتو بوده و در حمایت تسلیحاتی از اوکراین دست به عصا پیش میرفتند، حالا به نظر میرسد که به حملات کییف به عمق خاک روسیه در منطقه «کورسک» چراغ سبز نشان دادهاند.
رسانه امریکایی با اشاره به تغییر در رفتار سیاستمداران غربی در قبال اقدامات جنگی اوکراین، گزارش داد که حامیان غربی اوکراین به حملات اخیر این کشور به عمق خاک روسیه چراغ سبز نشان دادهاند.
به گزارش پولیتیکو، با توجه به شدت حملات اوکراین و پیشروی این کشور در خاک روسیه، به نظر میرسد، حامیان غربی کییف که زمانی سعی داشتند مانع گسترش تنشها با روسیه شوند، اکنون سکوت کرده و به حملات اوکراین به خاک روسیه چراغ سبز نشان دادهاند.
حتی آلمان نیز که برای اجتناب از برانگیختن خشم کرملین، در ارسال کمکهای تسلیحاتی به کییف احتیاط زیادی به خرج میداد، به نظر میرسد در برابر حمله کنونی اوکراین به خاک روسیه سکوت کرده و برای توقف این حملات، فشار چندانی به کییف نمیآورد.
وزارت خارجه آلمان در پاسخ به درخواست اظهارنظر پولیتیکو درباره این حمله، در بیانیهای اعلام کرد: «اوکراین طبق قوانین بینالمللی، حق دفاع از خود را دارد. این حق به قلمرو خود اوکراین محدود نیست.»
حمایت آلمانیها از حمله اوکراین به خاک روسیه
نهتنها سیاستمداران آلمانی مخالفت شدیدی با این حمله نداشتهاند، بلکه برخی از سیاستمداران اپوزیسیون این کشور از این عملیات حمایت قاطع کرده و مسأله استفاده از سلاحهای آلمانی در حمله به روسیه را مطرح کردهاند.
«رودریچ کیزووتر» یکی از اعضای ارشد حزب دموکرات مسیحی آلمان به پولیتیکو گفت، حمله به نقاطی از روسیه که حملات علیه اوکراین در آنجا طراحی و برنامهریزی میشود کاملاً مجاز است و اوکراین در این حملات میتواند از سلاحهای ارسالی آلمان هم استفاده کند. این قانونگذار آلمانی میگوید: مسأله ماهیت غربی سلاحها اساساً مطرح نیست، زیرا از لحظهای که این سلاحها به اوکراین میرسند، دیگر بخشی از سلاحهای اوکراینی محسوب میشوند.
از سوی دیگر، «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان که نسبت به دیگر سیاستمداران آلمانی تلاش بیشتری برای اجتناب از برانگیختن خشم روسیه به خرج داده، در حال حاضر در تعطیلات تابستانی به سر میبرد و هنوز درباره حملات اوکراین اظهارنظر خاصی نکرده است.
در ماه مه، پس از حمله روسیه به «خارکیف» که دومین شهر بزرگ اوکراین است، واشنگتن و برلین سیاست خود در مورد حمله به خاک روسیه را تغییر دادند. در آن زمان، سخنگوی دولت آلمان اعلام کرد: «اوکراین طبق قوانین بینالمللی، حق دفاع از خود در برابر این حملات را دارد.»
برش
امریکاییها چه میگویند؟
به گزارش پولیتیکو، موافقت واشنگتن در ماه مه با حمله اوکراین به خاک روسیه، محتاطانه بود و به مناطقی در نزدیکی خارکیف محدود میشد، اما امروز نیروهای اوکراینی حدود ۵۰ کیلومتر به داخل روسیه پیشروی کردهاند. با این حال، ایالات متحده سعی دارد این حمله اوکراین را ناچیز جلوه دهد.
«متیو میلر» سخنگوی وزارت خارجه امریکا روز پنجشنبه در اینباره گفت: «ما قویاً از تلاش اوکراین برای دفاع در برابر حمله روسیه حمایت میکنیم.»
پنتاگون سعی دارد اینگونه جلوه دهد که این حملات به تشدید تنشها با مسکو منجر نخواهد شد.
سخنگوی پنتاگون روز پنجشنبه گفت: «این اقدام با سیاست ما در مورد مجوز اوکراین برای استفاده از سلاحهای تأمینشده توسط ایالات متحده همخوانی دارد. ما از حملات دوربرد به داخل روسیه حمایت نمیکنیم.»
او در ادامه گفت: واشنگتن این حمله را یک اقدام تحریکآمیز در نظر نگرفته و باور ندارد که تنشها با این اقدام اوکراین شاهد افزایش چشمگیری خواهد شد.
مقام نظامی امریکا گفت: «اوکراین دارد کاری را انجام میدهد که برای پیروزی در میدان نبرد به آن نیاز دارد.»