از شهریورماه و در پی اجرای پیمان پولی و دلارزدایی صورت میگیرد
اتصال خودپردازها و کارتخوانهای ایران و روسیه
تا یک ماه دیگر شبکه پرداخت ایران و روسیه به هم متصل میشود. اخیراً قرارداد پیمان پولی میان ایران و روسیه منعقد شد و براساس آن، از ابتدای شهریورماه شبکه بانکی ایران به شبکه بانکی میر روسیه (سیستم پرداخت ملی روسیه) متصل میشود که بیشک میتواند نقش مهمی در حذف دلار از مبادلات تجاری و بانکی میان کشورها ایفا کند.
فردای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در روز (۱۶ تیرماه سالجاری) با سفر محمدرضا فرزین - رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران - به روسیه، پیمان پولی میان دو کشور، منعقد شد؛ پیمانی که زمینه همکاری تجاری میان دو کشور را به شکل مطلوبی افزایش میدهد و با ایجاد یک ساختار و شبکه بانکی جدید میان دو کشور، بستر دلارزدایی و حذف تدریجی دلار بهعنوان ارز واسطهای در مبادلات میان طرفین را فراهم میکند. در این رابطه، رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرده که قرارداد پیمان پولی دوجانبه به منظور تأمین (معاوضه) نقدینگی به پولهای ملی برای تبادلات تجاری امضا شد و بزودی با افتتاح زیر ساخت معاملات توافقی ریال برون مرزی (ریال آفشور) در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، دستورالعملهای لازم به شبکه بانکی و بازرگانان ابلاغ خواهد شد. بنابراین، سند همکاری جدیدی در خصوص اقدامات مشترک آتی به امضای رؤسای کل بانکهای مرکزی دو کشور رسید و متعاقب آن یک رویکرد جدید برای دلارزدایی و کاهش خطرات تحریمی، اتخاذ شده است. امکان ارسال پیام استاندارد بانکی و توسعه زیرساخت پیام رسان بانکی میان دو کشور، یکی از اقداماتی بوده که اخیراً بستر آن فراهم شده است. همچنین یکی از الزامات مبادله بانکی بین ایران و روسیه، اتصال شبکه کارتی بانکهای دو کشور به یکدیگر است.
کار مسافران دو کشور آسان میشود
از هفته اول شهریور مسافران ایرانی و روسی میتوانند از کارتهای بانکی خود در دستگاههای خودپرداز و کارتخوان دو کشور استفاده کنند
اتصال شبکه کارتی میر روسیه به شبکه کارتی ایران از هفته اول شهریور ماه سالجاری یکی از بندهای توافق نامه پولی - بانکی میان ایران و روسیه است. به عبارتی از هفته اول شهریور مسافران ایرانی و روسی میتوانند از کارتهای بانکی خود هم در دستگاههای خود پرداز و هم دستگاههای کارتخوان در دو کشور استفاده کنند.
با این توافقنامه مبادلات دو کشور با ارزهای محلی دو کشور تسهیل شده و ریسک و هزینه ناشی از تبدیل ارز برای تجار دو طرف کاهش مییابد. در این راستا، محسن کریمی معاون امور بینالملل بانک مرکزی اخیراً در یک برنامه تلویزیونی در راستای نتایج و اثرات پیمان پولی میان ایران و روسیه اظهار کرده که براساس وضعیت تحریمی طی دو دهه گذشته، توانستهایم تجربیات بسیاری کسب کرده و براساس آن از دو سال گذشته، کار تخصصی روی انعقاد قرارداد و پیمان پولی میان ایران و روسیه آغاز شد که با توجه به این پیمان، ارز ثالث از مبادلات تجاری بین دو کشور حذف میشود و به بانکهای مرکزی دو کشور اجازه داده تا واحدهای اقتصادی در مراودات تجاری خود از پولهای ملی خود استفاده کنند.
حذف کارکرد واسطهای دلار
معمولاً و از آنجا که دلار و یورو به عنوان ارزهای مسلط در تجارت جهانی قابلیت ایجاد شرایط تحریمی برای کشورهای غیر همسو با سیاستهای امریکا و اروپا را داشته و از آنجایی که حجم غالب تجارت جهانی از طریق دلار و یورو انجام میشود، کنار گذاشتن دلار به عنوان ارز واسطهای میان کشورهای تحریمی میتواند، نقش مهمی در کاهش و خنثیسازی تحریمها داشته باشد.
معنای دلارزدایی از تجارت
معاون امور بینالملل بانک مرکزی در این رابطه میگوید دلار زدایی یعنی کنار گذاشتن دلار از مبادلات تجارت خارجی و ما در حال کنار گذاشتن کارکرد واسطهای دلار هستیم. رویکرد دلارزدایی که باعث خنثیسازی تحریمها میشود، به معنای کنار گذاشته واحد پول دلار به عنوان واسطه رابطهای تجارت خارجی بین دو یا چند طرف تجارت، است.
افزایش تقاضای پولی برای ریال
وی همچنین با اشاره به تلاش برای حفظ ارز پول ملی و ایجاد تقاضا برای خرید ریال در تجارت میان ایران و روسیه اظهار کرد که در این پیمان پولی برای ریال ایران، تقاضای معاملاتی ایجاد شده و هر تولید کننده و تاجر روس که بخواهد کالایی را از ایران خریداری کند، باید به ریال ایران کالای خود را خریداری کرده و سفارش دهد.
به گفته وی، به هر میزانی که برای پول ملی بتوانیم تقاضای مبادلاتی ایجاد کنیم میتوانیم در راستای قدرتمندتر شدن بیشتر پول ملی خود، گام برداریم؛ که کاهش تورم یکی از پیامدهای آن است.