معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم:

ضریب موفقیت پارک‌های علم و فناوری به ۷۰ درصد رسید

غزل رضایی ثانی
خبرنگار

 حمایت از پایان‌نامه‌های منجر به محصول و تولید یکی از برنامه‌های مورد هدف در وزارت علوم است. در حال حاضر نیز وزارت علوم گرچه وظیفه اشتغال و صنعت را ندارد اما برای توسعه در این زمینه می‌تواند از دانشجویان نخبه و کارآمد خود استفاده کند. ازاین رو پایان‌نامه دانشجویانی که مرتبط با ساخت محصول است مورد استقبال وزارت علوم خواهد بود. درهمین  زمینه‌ سجاد محمدعلی‌نژاد معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفت‌و‌گو با «ایران» با اشاره به رشد حمایت از پایان‌نامه‌هایی که ظرفیت تولید محصول دارند، گفت: در همه جای دنیا ورود به دنیای فناوری با ریسک همراه است؛ اگریک شرکت یا یک واحد فناورانه شکل بگیرد و آن هسته فناوری حتماً تبدیل به محصول شود، در واقع یک ضریب موفقیت کسب کرده است. ما نسبت به نُرم بین‌المللی در دنیا موفقیت‌های چشمگیری در زمینه فناوری داشتیم به‌عنوان مثال ضریب موفقیت درمراکز رشد ما تاکنون ۵۰ درصد و ضریب موفقیت در پارک‌های علم و فناوری۷۰ درصد شده است.
وی در پاسخ به این سؤال که ملاک ضریب موفقیت چیست؟ گفت: ملاک برای ضریب موفقیت پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد، تعداد هسته‌های فناوری و پژوهش شده است. همچنین اینکه آیا توانسته در بازه سه تا پنج‌ساله براساس آن مشخصاتی که هر پارک علم و فناوری دارد به محصول تجاری‌سازی شده رسیده باشد یا خیر؟
ارزیابی پایان‌نامه‌هایی که منجر به محصول و سپس تولید شوند، کار ساده‌ای نیست زیرا طبیعتاً هزینه‌ای برای شروع کار لازم است و ممکن است که اصلاً آن پایان نامه به محصول با کیفیتی نرسد، وی در واکنش به این موضوع گفت: هر نوع ورود در حوزه فناوری، نوآوری، محصول و تولید با ریسک همراه خواهد بود. طبیعتاً این پایان‌نامه‌ها هم ریسکی دارد که از باب اینکه چه تعداد از آنها می‌تواند تبدیل به هسته فناوری شود ولی در مرحله‌ای که پایان نامه تعریف می‌شود وارد یک کارگروه ارزیابی خواهد شد. برهمین اساس ما یک کارگروه برای ارزیابی و داوری پایان‌نامه‌ها داریم که محور اصلی آن برای ارزیابی و داوری؛ موضوع توانمندی استادان، اعضای هیأت علمی و ظرفیت‌های دانشجو منطبق براین باشد که بتواند محصولی را تولید کند.
معاون وزیرعلوم با اشاره به اهمیت حضور یک مشاور در کنار دانشجو برای انجام مراحل مختلف پایان‌نامه گفت: نکته دیگراینکه در تمام دوره انجام  پایان‌نامه یک مشاور در کنار فرد است و آن شخص دوره‌های آموزش‌های کسب و کار، بازار، نحوه ورود و آنچه که نیاز دارد تا در حوزه فناوری توانمند شود دراین دوره‌ها کسب خواهد کرد. این مشاورهمراه فرد تا زمانی که از پایان‌نامه‌اش دفاع می‌کند تا وقتی که به یک خروجی برسد، خواهد بود تا پایان‌نامه بتواند وارد مسیر کسب و کار شود.
محمدعلی‌نژاد درادامه تأکید کرد: بعد از اینکه این فرایند را انجام داد، در صورتی که محصول خروجی آن پایان نامه مطلوب بود، می‌تواند تبدیل به یک هسته فناور درپارک علم و فناوری شود.
معاون فناوری و نوآوری در پاسخ به این سؤال که آیا فیلتری برای انتخاب پایان‌نامه‌ها از جمله رشته تحصیلی، مقطع و… وجود دارد؟ گفت: این طرح سهمیه دارد و البته برای مقطع ارشد و دکترا بوده و محدودیتی در رشته‌های دانشگاهی ندارد. در فاز یک از هزار پایانه نامه حمایت می‌شود، یعنی ما نهایتاً هزار پایان نامه را گلچین می‌کنیم.
وی همچنین در واکنش به این پرسش که برای تولید محصول از طریق پایان نامه‌های بیشتر چه زمینه‌هایی مورد استقبال وزارت علوم و صنعت است؟ گفت: محدودیتی وجود ندارد، همه رشته‌ها در مقطع ارشد و دکترا و همه دانشگاه‌ها می‌توانند از این طرح استفاده کنند.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و پانصد
 - شماره هشت هزار و پانصد - ۱۲ تیر ۱۴۰۳