صفحات
شماره هشت هزار و چهارصد و هفتاد و یک - ۰۵ خرداد ۱۴۰۳
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و چهارصد و هفتاد و یک - ۰۵ خرداد ۱۴۰۳ - صفحه ۶

کارنامه موفق شهید رئیسی به روایت بانک جهانی

در سه سال اخیر رشد اقتصادی افزایش و تورم بیکاری و فقر کاهش یافت

ایران در رشد اقتصادی در جهان دوم شد در ۳۳ ماه دولت شهید رئیسی، رشد اقتصادی کشور رکورد تازه‌ای به ثبت رساند. ‏در سال ۲۰۲۳ میان کشورهای منتخب که بیش از ۸۳درصد از تولید دنیا را دارند، رتبه ایران در رشد اقتصادی دوم شد. رشد اقتصادی در سال اول دولت ۵.۶ درصد و در سال دوم ۵ درصد بود. درسال ۱۴۰۲ نیز این عدد بیش از ۶ درصد برآورد شده است.

بانک جهانی به ارائه جدیدترین ارزیابی خود از عملکرد اقتصاد ایران پرداخته که از کارنامه موفق دولت شهید رئیسی در حوزه اقتصاد خبر می‌دهد. این گزارش نوشته است: اقتصاد ایران با‌وجود تداوم تحریم‌های اقتصادی و تشدید شرایط نامطمئن ژئوپلیتیک به رشدی پایدار طی چهار سال گذشته رسیده است. در حالی که بخش نفت به این رشد کمک کرده، اما بخش غیرنفتی بویژه خدمات و صنعت، موتور اصلی رشد اقتصادی بوده است. همچنین بخش تولید به سمت تأمین نیازهای داخلی سوق داده شده و این امر تا حدودی اثر تحریم‌های مالی و تجاری و محدودیت دسترسی به منابع ارزی را خنثی کرده است. بخش اشتغال نیز اخیراً به سطح قبل از بحران کرونا رسیده است. سیاست‌های مالی جدید بویژه در زمینه تأمین اجتماعی و انتقال یارانه نقدی تا حدودی از اثرات شوک‌های خارجی بر سطح زندگی اقشار آسیب‌پذیر کاسته و به رشد پایدار اقتصاد کمک کرده است.

رشد اقتصادی، 5.1 درصد و بیکاری 7.6 درصد شد
بانک جهانی به جزئیات موفقیت دولت دکتر رئیسی در اقتصاد ایران اشاره کرده و نوشته است: رشد اقتصادی ایران در نیمه نخست سال 24-2023 عمدتاً در نتیجه عملکرد بخش نفت و خدمات به 5.1 درصد رسیده است. ارزش افزوده بخش نفت به‌دلیل کمبود عرضه در بازار جهانی و موفقیت دولت سیزدهم در بازاریابی برای صادرات به 17.1 درصد رسیده است. بخش غیرنفتی نیز رشد قوی 3.8 درصدی داشته که باعث شد اشتغال به سطح قبل از بحران کرونا برسد. ایجاد اشتغال 2.9 درصد رشد کرد و نرخ بیکاری به 7.6 درصد رسیده که رکورد جدیدی است.
 
نرخ تورم به زیر 40 درصد رسید
در 11 ماهه سال 24-2023 نرخ تورم کاهش یافت اما همچنان بالای 40 درصد باقی ماند. کاهش تورم در این دوره ناشی از کاهش انتظارات تورمی و سیاست‌های پولی انقباضی بوده است. نرخ تورم در این دوره 41.4 درصد بوده است.
 دولت رئیسی 6.5 میلیون نفر را از خط فقر بالا کشید
بین سال‌های 21-2020 و 23-2022 با احیای اقتصاد، فقر در کشور کاهش یافت. طی دو سال، نرخ فقر بر اساس خط درآمدی 6.85 دلار در روز 7.4 درصد کاهش یافت و به 21.9 درصد در سال 23-2022 رسید. یعنی 6.5 میلیون نفر از این خط فقر بالا کشیده شدند. جمعیتی که در زیر خط فقر درآمدی 3.65 دلار در روز قرار داشتند نیز 2.2 درصد کاهش یافت و به 3.8 درصد از کل جمعیت کشور رسید.
 ضریب جینی به 34.8 درصد کاهش یافت
بین سال‌های 21-2020 و 23-2022، 4 دهک پایین رشد مصرف بیشتری را در مقایسه با 6 دهک بالایی تجربه کردند که به معنای کاهش نابرابری در کشور است. همچنین ضریب جینی از 35.8 درصد به 34.8 درصد کاهش یافت. بدین ترتیب ترکیبی از افزایش دستمزدها، افزایش اشتغال و توزیع یارانه نقدی به رشد مصرف و کاهش فقر در ایران کمک کرده است.

جستجو
آرشیو تاریخی