رئیسجمهور مجموعه اقدامات اقتصادی دولت سیزدهم در ۱۰۰۰روز خدمت خود را تشریح کرد
اقتصاد ایران در مسیر رشد
دکتر سیدابراهیم رئیسی سهشنبه شب برای دهمین بار مقابل دوربین سیما نشست و صریح و شفاف مردم را از اقدامات دولت سیزدهم در طی ۱۰۰۰روز خدمت مطلع کرد. رئیس دولت سیزدهم به طور میانگین هر 3 ماه یک بار با رسانه ملی به نمایندگی از مردم، گفتوشنود رودررو داشته است و مردم را در جریان آخرین تصمیمات دولت و اقدامات انجام شده قرار داده است؛ اتفاقی که مؤید بر پاسخگو بودن و شفافسازیهای دولت سیزدهم است. رئیسی در بخشهایی از گفتوگوی تازه خود به اهم اقدامات اقتصادی دولت در 1000 روز گذشته اشاره کرد که در ادامه مبتنی بر شاخصهای آماری مختصراً برخی موارد مطرح شده را مرور میکنیم.
کاهش رشد نقدینگی در دولت سیزدهم
دولت سیزدهم با ثبات در بازار پول تلاش کرد تا بستر حمایت از تولید فراهم شود؛ کاهش نرخ رشد نقدینگی از 33.1 درصد در فروردین 1402 به 24.3 درصد در پایان اسفند ماه 1402 و همگرایی همزمان روند نرخ رشد پایه پولی از 45 درصد در ابتدای سال گذشته به 28.1 درصد در اسفند ماه، ثبات کلهای پولی در سال 1402 را به ارمغان آورد.
رئیسجمهور در گفتوگوی تلویزیونی از کاهش رشد نقدینگی به محدوده 23 درصد خبر داد. دکتر رئیسی، رشد نقدینگی را از عوامل ایجاد تورم دانست و خاطرنشان کرد: «از ابتدای دولت هدفگذاری کردیم تا بتوانیم رشد نقدینگی را کنترل کنیم و امروز به اذعان و اعتراف همه، دولت موفق به مهار رشد نقدینگی شده است. رشد نقدینگی براساس آخرین گزارشی که بنده از بانک مرکزی گرفتم، وارد کانال 23 درصدی شده است درحالی که این عدد در پایان سال گذشته 25 درصد بود.»
همچنین تأمین و تخصیص ارز کالاهای اساسی و دارو با نرخ ارز 28هزارو500 تومان و کالاهای تجاری و بخش خدمات با نرخهای معین شده در مرکز مبادله ارز و طلا اطمینان خاطر مناسبی را برای تولیدکنندگان و بازرگانان ایجاد کرد. به همراه ایجاد اطمینان خاطر در جهت تأمین و تخصیص ارز با میزان و نرخ مشخص، سرعتبخشی به فرایند تخصیص ارز نیز گام مهمی در راستای حمایت از تولید در دولت سیزدهم بود. با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از تولیدات کشور وابسته به واردات مواد اولیه یا واسطهای هستند، تأمین ارز مورد نیاز تولیدکنندگان لازمه حمایت از تولید است که دولت در دو سال گذشته بهخوبی موفق شد در این راستا حرکت کند.
افزایش رشد اقتصادی در دولت سیزدهم
دهه 90 به عنوان دهه از دست رفته اقتصاد ایران با متوسط رشد اقتصادی صفردرصد منجر شد تولید کشور آسیبهای جدی را تحمل کند و با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تغییر ریل سیاستگذاری اقتصادی در کشور، مسیر رشد اقتصادی نیز هموار شد و تولید رونق گرفت.
در تمامی فصول دو سال جاری، رشد اقتصادی همواره مثبت بوده و توجه ویژه دولت به رونق فعالیتهای تولیدی در بخشهای مختلف اعم از نفت و گاز، صنعت و معادن، خدمات ساختمان و کشاورزی منجر به تداوم رشد اقتصادی در طی عمر دولت سیزدهم شده است.
طبق گزارش مرکز آمار، رشد تولید ناخالص داخلی در ۹ ماهه ابتدایی 1402 با احتساب بخش نفت و گاز ۶.۷ درصد و بدون احتساب بخش نفت و گاز ۴.۲ درصد بوده است. این ارقام نشان میدهد اقتصاد کشور با وجود اجرای سیاستهای انقباضی همچنان در مسیر رشد مثبت قرار دارد. نگاهی به رشد ۹ ماهه اقتصادی کشور در سالهای اخیر نشان میدهد رشد ۹ ماهه 1402 یکی از بالاترین ارقام را در طی سالهای اخیر به ثبت رسانده است.
رئیسجمهور در گفتوگوی خود بر تلاش دولت برای تحقق شعار سال مبنی بر جهش تولید با مشارکت مردم با توانمندسازی بخش خصوصی و میدان دادن به تعاونیها و تشکلهای مردمی در امر تولید تأکید کرد و در ادامه به 8 شاخص صندوق بینالمللی پول درباره پیشرفت اقتصادی ایران در طول 3 سال گذشته از جمله رشد اقتصادی، رشد تجارت و صادرات و کاهش تورم، اشاره کرد و گفت: طی 10 سال گذشته رشد اقتصادی کشور به طور متوسط کمتر از یک درصد بوده، اما خوشبختانه در سومین سال فعالیت دولت مردمی شاهد رشد اقتصادی 6 درصدی هستیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: دشمنان نمیخواستند کشور ما به رشد و پیشرفت برسد، اما با همت جوانان و خدمتگزاری دولت، تهدیدها به فرصت تبدیل شد، رشد اقتصادی در کشور محقق شده و به اذعان سران کشورهای مختلف امروز ایران به کشوری پیشرفته و فناور تبدیل شده و اساس دشمنی دشمنان با ملت ایران نیز همین مسأله است.
بــــرش
رصد روزانه وضعیت معیشتی مردم
با برنامههای ضدتورمی دولت سیزدهم نرخ تورم از 55 درصد در فروردین ماه 1402 به 30. 9 درصد در فروردین 1403 کاهش یافت. مجموعه اقدامات اقتصادی دولت سیزدهم در مسیر مهار تورم به همراه ثبات ارزی منجر به افت قابل توجه نرخ تورم تولیدکننده در سال 1402 شد. ثبات ارزی ایجاد شده به همراه مهار رشد نقدینگی منجر به کاهش نرخ تورم تولیدکننده از ۴۲.۴ درصد در اسفندماه ۱۴۰۱ به 24 درصد در اسفند ماه 1402 رسید. دکتر رئیسی با بیان اینکه سعی خواهیم کرد علل تورم را کنترل کنیم، گفت: «این مسأله زمان میبرد، اما باید آمارهای مثبت اقتصادی در سفره مردم دیده شود. من روزانه از وضعیت معیشتی مردم آمار میگیرم. روزی نیست که من از سفره مردم اطلاع نداشته باشم. این مبالغه نیست، من به شخصه این موضوع را روزانه دنبال میکنم و نسبت به این موضوع حساس هستم.» همچنین رئیسجمهور با تأکید بر اینکه امروز تورم وارد کانال 30 درصدی شده است، گفت: «روز به روز تورم در حال کاهش است.»