نوید تأمین برق مشترکان در اوج تابستان
یکی از مشکلاتی که از سالهای گذشته بر صنعت برق تحمیل شد، ناترازی در تولید و مصرف برق بود.
توسعه نیافتن ظرفیت نیروگاهی در دولت قبل، سبب خاموشیهای گسترده در تابستان سال ۱۴۰۰ شد و این موضوع نارضایتی مردم را به همراه داشت.
دولت سیزدهم با برنامه توسعه ۳۰ هزار مگاواتی ظرفیت نیروگاهی در تلاش برای غلبه بر این مشکل بود که تابستان دو سال گذشته بدون خاموشی سپری شد و حتی با افزایش تأمین برق صنایع، شاهد رشد تولید بودیم.
دولت سیزدهم و وزارت نیرو از همان ابتدای آغاز به کار خود برای توسعه ظرفیت نیروگاهی و افزایش ظرفیت نیروگاههای موجود و با اعمال روشهای مدیریت مصرف برق در دستور کار قرار داد تا بتواند ناترازی تولید و مصرف ناشی از توسعهنیافتگیها در دولت قبل را جبران کند.
از ابتدای دولت سیزدهم تلاش خوبی برای توسعه نیروگاهها انجام و به ظرفیت تولید برق کشور افزوده شد.
بخشی از این ظرفیت به نیروگاههای جدیدی که احداث شدهاند مربوط میشود. بخش دیگر آن مربوط به ارتقای ظرفیت نیروگاههای موجود بوده و بخشی از آن توسط صنایع ساخته شده است.
در حال حاضر ظرفیت نصب شده نیروگاهی کشور بیش از ۹۲ هزار مگاوات است و حدود ۳۵۰ میلیارد کیلوواتساعت برق تولید میشود.
این تولید برق بهطور عمده در نیروگاههای حرارتی انجام میشود و در میان این نیروگاهها نیز سهم نیروگاههای سیکل ترکیبی که بازده بالایی دارند، بیشتر است.
در همین پیوند، مدیرکل دفتر برنامهریزی کلان شرکت مادرتخصصی برق حرارتی گفت: ظرفیت نیروگاههای حرارتی کشور از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم تاکنون در راستای کمک به کاهش ناترازی، اشتغالزایی و ایجاد برق پایدار در شبکه سراسری حدود ۹ هزار مگاوات افزایش یافته است.
هادی مدقق افزود: این اقدام از طریق سنکرون ۴۶ واحد جدید نیروگاهی به ظرفیت ۶ هزار و ۵۸۴ مگاوات، رفع محدودیت نیروگاههای بخاری و افزایش توان عملی نیروگاههای گازی موجود به ظرفیت دو هزار مگاوات و ۳۸۰ مگاوات واحدهای مقیاس کوچک محقق شده است.
وی ادامه داد: واحدهای سنکرون شده جدید شامل ۳۲ واحد گاز در نیروگاههای سیکل ترکیبی هنگام، ایران الانجی (سه واحد)، قشم پاسارگاد، آریان زنجان (دو واحد)، مهتاب کویر (دو واحد)، شهید باکری (دو واحد)، تربتحیدریه، فولاد بوتیا، دوکوهه، فولاد مبارکه (دو واحد)، آلومینیوم المهدی، فولاد غرب آسیا، سبزوار، گلگهر و واحدهای گازی کوچک میانرود، زاهدان (سه واحد)، صبای دهلران (چهار واحد)، پتروشیمی کردستان (سه واحد) و پتروشیمی کرمانشاه مجموعاً به ظرفیت چهار هزار و ۴۹۰ مگاوات بوده است.
مدیرکل دفتر برنامهریزی کلان شرکت مادرتخصصی برق حرارتی گفت: همچنین در این مدت ۱۴ واحد بخار در نیروگاههای سیکل ترکیبی جهرم، هریس، ارومیه (دو واحد)، چابهار، بعثت پارس جنوبی (دو واحد)، غرب کارون، عسلویه، فردوسی، خرمآباد، سبلان (دو واحد) و کربنات سدیم سمنان نیز با ظرفیت دو هزار و ۱۷۱ مگاوات به شبکه سراسری برق کشور متصل شده است.
مدقق خاطرنشان کرد: این واحدهای بخار جدید بدون مصرف سوخت اضافی و از طریق حرارت اگزوز واحد گاز قبلی در حال فعالیت هستند و احداث این واحدها منجر به صرفهجویی سه میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعبی مصرف سوخت در طول سال شده است.
وی با بیان اینکه تا پایان دولت سیزدهم بیش از ۹ هزار مگاوات دیگر به ظرفیت نیروگاههای حرارتی کشور افزوده خواهد شد، گفت: در دهه ۹۰ شمسی سالانه بهطور متوسط کمتر از دو هزار مگاوات نیروگاه به بهرهبرداری رسیده است که در دولت سیزدهم و طی دو سال اخیر این عدد سالانه به بیش از چهارهزار مگاوات افزایش یافته است.
مدیرکل دفتر برنامهریزی کلان شرکت مادرتخصصی برق حرارتی با اشاره به اینکه ظرفیت نیروگاههای حرارتی کشور با افتتاح پروژههای جدید در دولت سیزدهم به ۷۵ هزار و ۵۸۴ مگاوات رسیده است، ادامه داد: در حاضر ۶۲۸ واحد تولید برق حرارتی در ۱۴۵ نیروگاه کشور وظیفه تأمین ۹۴ درصد انرژی موردنیاز مشترکان سراسر کشور را برعهده دارند.
مدقق افزود: باتوجه به اینکه بخش اعظم تولید برق کشور برعهده نیروگاههای حرارتی است؛ از اینرو افزایش قابلتوجه ظرفیت این واحدها در دولت سیزدهم موجب تأمین انرژی پایدار و مطمئن برای مشترکان سراسر کشور در روزهای اوج مصرف تابستان شده است.