اسرائیل همزمان با طرح حمله به رفح، به دنبال برهم زدن مذاکره و توافق برای آتش بس است

موافقت حماس با پیشنهاد مصر و قطر برای آتش‌بس در غزه

دستور تخلیه رفح و احتمال حمله به این شهر آن‌هم در میانه مذاکرات حکایت از آن دارد که به هیچ وجه نمی‌توان روی مذاکره و توافق با صهیونیست‌ها حساب باز کرد

حسین فاطمی
خبرنگار


رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در تماس تلفنی با وزیر خارجه قطر و وزیر اطلاعات مصر، موافقت این جنبش را با پیشنهاد آتش‌بس در غزه اعلام کرد. اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در گفت‌وگو با «محمد بن عبد الرحمن آل ثاني» وزیر خارجه قطر و «عباس کامل» وزیر اطلاعات مصر، موافقت این جنبش را درباره پیشنهاد آتش‌بس در غزه به آنان ابلاغ کرد. پس از اعلام خبر موافقت حماس، سازمان رادیو و تلویزیون رژیم صهیونیستی در ادامه بهانه‌تراشی ها برای جلوگیری از حصول هر گونه توافقی، به نقل از منابع صهیونیست مدعی شد که حماس با طرح تعدیل‌شده‌ای از مصر موافقت کرده که برای اسرائیل قابل قبول نیست. روزنامه اسرائیلی «معاریو» هم به نقل از یک منبع اسرائیلی، پذیرش این توافق را «مانوری برای تعویق حمله به رفح» عنوان کرد. وی مدعی شد که حماس با این اقدام قصد دارد نشان دهد اسرائیل طرفی است که این توافق را نمی‌پذیرد.

شلیک رژیم جنایتکار به مذاکره
همان‌طور که در گزارش‌های پیشین عنوان شده بود و از قبل هم کارشکنی، عهدشکنی و نیت سوء‌رژیم صهیونیستی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات تبادل اسرا و آتش بس از قبل قابل پیش‌بینی بود، دستور تخلیه رفح و احتمال حمله به این شهر آن‌هم در میانه مذاکرات توسط رژیم صهیونیستی حکایت از آن دارد که به هیچ وجه نمی‌توان روی مذاکره و حتی توافق با صهیونیست‌ها حساب جدی باز کرد. از این رو یکی از اعضای جنبش حماس تأکید کرد، دستور تخلیه رفح تحولی خطرناک بوده و مسئولیت آن با رژیم صهیونیستی و دولت امریکاست. همچنین یک منبع دیگر هم در مقاومت فلسطین اعلام کرد که جنبش حماس در سایه تهدیدهای حمله به رفح، به سمت توقف مذاکرات تبادل‌ اسرا پیش خواهد رفت.
افزون بر آن، منابعی به الجزیره گفتند که هیأت حماس روز یکشنبه قاهره را ترک کرد و پس از ۲ روز مذاکره راهی دوحه شد. جنبش مقاومت اسلامی فلسطین یکشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد دور کنونی مذاکرات در قاهره پایان یافت و هیأت حماس قاهره را برای ادامه مشورت با رهبران خود ترک می‌کند.
در این میان، نکته جالب توجه به توجیه یوآو گالانت در این باره باز می‌گردد، او در ادعایی که بیشتر نوعی فرار روبه جلوست، سعی کرد توپ را در زمین حماس بیندازد و در گفت‌و‌گو با همتای امریکایی خود، تلاش کرد حمله به رفح را موجه جلوه دهد و تأکید کرد، این حمله به دلیل آنچه که او، مخالفت حماس با پیشنهاد واسطه‌ها برای ایجاد آتش‌بس خوانده، امری ضروری است. طبق گزارش هاآرتص، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی مدعی شد، جنبش حماس تمام پیشنهادها را نمی‌پذیرد و این امر به معنای آغاز حمله نظامی در رفح است. اخیراً رادیو ارتش اشغالگر گزارش داده بود که ارتش پیش از حمله زمینی، تخلیه ساکنان مناطق شرقی شهر رفح در جنوب نوار غزه را آغاز کرده است. رویترز هم به نقل از رادیو ارتش اشغالگر گزارش داد که تخلیه به سمت اردوگاه‌های خان یونس و المواصی در جنوب نوار غزه در حال انجام است. رادیو ارتش رژیم صهیونیستی گزارش داد تصمیم برای آغاز تخلیه رفح یکشنبه شب در جلسه کابینه گرفته شد و پس از آن نیز حملات هوایی به این شهر آغاز شد که آمارها از شهدای آن تا عصر دیروز به طور ضد و نقیض منتشر شد.
ارتش صهیونیست‌ها در بیانیه‌ای گفته است که عملیات تخلیه شرق رفح شامل حدود ۱۰۰هزار نفر و جزئی از عملیاتی محدود است و چهارچوب زمانی برای تخلیه رفح تعیین نخواهیم کرد و ارزیابی‌های عملیاتی را انجام خواهیم داد. صبح دیروز هم، ارتش اشغالگر اعلام کرد که ساکنان شرق رفح را تشویق کرده فوراً منطقه را تخلیه و به سمت منطقه «بشردوستانه گسترده» در المواصی در خان یونس حرکت کنند تا برای آغاز عملیات خود علیه این شهر آماده شوند.  دیروز نیز کابینه رژیم صهیونیستی به اتفاق آرا آغاز حمله زمینی به رفح را تصویب کرد. به نوشته روزنامه آحارونوت به این ترتیب انتظار می‌رود حمله زمینی به رفح ظرف چند روز آینده آغاز شود. در همین حال بایدن و نتانیاهو در همین خصوص، به مدت نیم ساعت با یکدیگر تلفنی گفت‌و‌‌گو کردند.
 
 شکاف در اردوگاه اشغاگران
 درست بر خلاف آنچه گالانت در توجیه اقدام رژیم صهیونیستی گفته، دستور تخلیه رفح برای حمله جزئی نخواهد بود، کما اینکه در این رابطه وزیر دارایی رژیم صهیونیستی روز دوشنبه ورود کامل ارتش این رژیم به شهر رفح را خواستار شد. بزالل اسموتریچ، رئیس حزب راست افراطی «صهیونیسم دینی» در حساب کاربری خود در پلتفرم «ایکس» نوشت که «تأخیر در ورود به رفح و کنترل نداشتن بر اصول استراتژیک در نوار غزه به ما و اهداف جنگ آسیب می‌زند.»
در مقابل آنچه اسموتریج خواسته، بنی گانتس، عضو کابینه جنگ رژیم صهیونیستی اعلام کرد، بازگرداندن اسرا مستلزم آن است که خشم نسبت به آزادی اسرای فلسطینی را مهار کرده و نبرد را به تعویق اندازیم. به موازاتش، یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون رژیم صهیونیستی هم با انتقاد از مواضع غیرمسئولانه کابینه نتانیاهو گفت که این کابینه پشت اسرای اسرائیلی را خالی کرد. لاپید صراحتاً عنوان داشت که جلسات مسئولان و افراد نزدیک به دولت در مورد شکست توافق تبادل‌ اسرا شرم‌آور بوده و سوء‌مدیریت مذاکرات است. این میزان از شکاف نگاه بین مقامات صهیونیستی حکایت از تشتت و چندپارگی و بلاتکلیفی آنها دارد.
 
نتانیاهو دلیل شکست توافق تبادل‌ اسراست
با توجه به آنچه بیان شد اکنون می‌توان از دو زاویه به اقدام اخیر رژیم صهیونیستی برای صدور دستور تخلیه رفح نگاه کرد؛ یا می‌توان آن را به مثابه تشدید فشار به حماس برای پذیرش هرچه زودتر شروط  در نظر گرفت که البته حماس تأکید کرده، تهدید حمله به رفح هیچ فشاری علیه این جنبش در روند مذاکرات وارد نمی‌کند و یا آنکه، صهیونیست‌ها از اساس تمایلی به مذاکره و توافق نداشته‌اند. دلیل هرچه باشد اکنون سیل اتهامات و انتقادات شهرک‌نشینان به سمت نتانیاهو نشانه رفته است. چون در صورت شکست رسمی مذاکرات شاهد موج جدید و بی‌سابقه‌ای از اعتراضات افکار عمومی و رسانه‌ها علیه نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی خواهیم بود. همچنان که یک مسئول صهیونیست تأکید کرد که لجاجت نتانیاهو و پافشاری‌اش برای حمله به رفح دلیل شکست توافق تبادل‌ اسراست.
به نوشته ایسنا، این منبع صهیونیست در گفت‌وگو با روزنامه نیویورک تایمز خبر داد که توافق تبادل اسرا و ایجاد آتش بس نزدیک بود تا با موفقیت انجام شود و دلیل شکست آن صرفاً لجاجت و پافشاری نتانیاهو برای انجام عملیات در رفح است و همین مسأله باعث شد که حماس مواضع تندتری اتخاذ کند تا مانع حمله اسرائیل به این شهر شود. یک منبع ارشد فلسطینی نیز در گفت‌وگو با المیادین خاطرنشان کرده بود که نتانیاهو و سران رژیم اشغالگر همواره مذاکرات را با شکست مواجه می‌کنند. نتانیاهو لجباز بوده و به بازگشت اسرا و مطالبات خانواده‌های آنها اهمیت نمی‌دهد و برای تداوم نسل‌کشی‌ها در غزه کشورهای جهان را به چالش می‌کشد.
 
 دست و پا زدن‌های برنز در منطقه
در شرایطی که رژیم صهیونیستی از صبح دیروز دستور تخلیه رفح را صادر کرده و احتمال انجام عملیات جزئی مطرح شده است و در پی آن حماس هم خبر از توقف مذاکرات می‌دهد، منابع دیپلماتیک آگاه فاش کردند که ویلیام برنز، رئیس سیا اقامت خود را در پایتخت قطر در طول روز دوشنبه تمدید کرد تا از مذاکرات متزلزل بین جنبش مقاومت اسلامی (حماس) و اشغالگران ممانعت کند. همچنین وبگاه امریکایی «آکسیوس» به نقل از منابع آگاه نوشت که قطری‌ها، مصری‌ها و ایالات متحده در تلاش هستند تا از شکست مذاکرات غیرمستقیم بین رژیم صهیونیستی و حماس در مورد آتش‌بس و آزادی اسیران صهیونیست ممانعت کنند.
رویترز نیز به نقل از یکی از مقاماتی که او را آگاه به مذاکرات میانجیگری درباره جنگ غزه توصیف کرده، گزارش داد که سفر برنز به دوحه با هدف اعمال فشار حداکثری بر حماس و تل آویو برای ادامه مذاکرات است. این در حالی است که وبگاه صهیونیستی «واللا» هم یکشنبه نوشته بود، انتظار می‌رود رئیس سیا دوشنبه وارد اسرائیل شود تا درباره توافق تبادل اسیران با نخست‌ وزیر نتانیاهو و دیگر مقامات ارشد اسرائیلی دیدار کند که تا لحظه تنظیم گزارش این سفر صورت نگرفته بود. حال باید دید که تداوم حضور ویلیام برنز در منطقه و سفر او به سرزمین‌های اشغالی و دیدارش با مقامات صهیونیست می‌تواند مانعی برای حمله احتمالی به رفح و شکست مذاکرات باشد یا خیر؟