رئیس سیوپنجمین دوره نمایشگاه کتاب تهران خبر داد
ناشرانی از ۶۰ کشور جهان در راه ایران
یارانه ۷۰۰ هزار تومانی برای دانشجویان
گروه فرهنگی/ سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران درحالی میزبانی ازعلاقهمندان کتاب را در مصلای امامخمینی(ره) بر عهده خواهد داشت که در این دوره شاهد حضور ناشرانی از 60 کشور جهان خواهیم بود. گفتنی است که در این دوره نیز همچون دو سال گذشته به شکل همزمان شاهد برپایی بخش حضوری و مجازی این رویداد بینالمللی علمی و فرهنگی خواهیم بود؛ امکانی که به عموم مردم اجازه بهرهمندی از آثار عرضه شده در نمایشگاه کتاب تهران را میدهد.
ویژهبرنامههایی برای غزه و فلسطین در نمایشگاه امسال
یاسر احمدوند که ریاست سیوپنجمین دوره از این رویداد جهانی حوزه کتاب را بر عهده دارد، با تشریح نکاتی درباره جزئیات برگزاری این دوره در جمع اهالی رسانه گفت: «نمایشگاه کتاب تهران، بهعنوان بزرگترین اجتماع فرهنگی مردم ایران، حول محور و موضوع دانش و آگاهی و کتاب شکل میگیرد و با اهتمام دستگاهها و نهادهای مختلف در سطح ملی برپا میشود. امیدواریم نمایشگاه کتاب تهران، امسال به نقطه عطفی در ارتقای دانش و پیشرفت حوزه کتاب و کتابخوانی در کشور تبدیل شود. خوشبختانه نمایشگاه بعد از ۳۵ دوره، به قوام و جایگاه ویژهای در خانوادههای ایرانی رسیده است. از خانوادهها برای حضور در نمایشگاه و استفاده از آثار ناشران و برنامههای فرهنگی دعوت میکنم.»
براساس گفتههای احمدوند در این دوره، برای واگذاری سریعتر غرفهها به ناشران تلاش بسیاری شده است. از دیگر نکات قابل توجه در چگونگی برپایی این دوره از نمایشگاه کتاب میتوان به ویژهبرنامههای فرهنگی آن اشاره کرد. احمدوند در همین رابطه تصریح کرد: «برنامههای ویژهای برای «غزه» و فلسطین با هدف پاسداشت مقاومت مردم غزه پیشبینی شده و برنامههای مختلفی با حضور چهرههای فرهنگی و اصحاب قلم و تقدیر از نویسندگان و مترجمان حوزه فلسطین تدارک دیده شده است.»
استقبال ناشران برای حضور همزمان در بخش مجازی و حضوری
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد در بخش دیگری از گفتههای خود با تأکید بر حضور گسترده ناشران در دو بخش مجازی و فیزیکی، گفت: «نمایشگاه کتاب امسال درحالی استقبال از علاقهمندان را بر عهده دارد که شاهد حضور تعداد قابل توجهی از ناشران برای عرضه آثارشان خواهیم بود؛ آنان علاوه بر نمایشگاه مجازی در بخش حضوری نیز کتابهای خود را عرضه میکنند. با توجه به هماهنگی با شرکت ملی پست، ارسال بستهها با شرایط مطلوبی انجام خواهد شد. حضور کتابفروشان با رفع نواقص نمایشگاه سال گذشته، امسال ادامه دارد.»
احمدوند درباره استقبال مردم از نمایشگاه کتاب ۱۴۰3 نیز گفت: «پیشبینی میکنیم حجم مراجعه و استقبال از نمایشگاه نسبت به سال گذشته بیشتر باشد؛ بنابراین تقاضا داریم مردم حضور خود را در روزهای مختلف، بویژه روزهای آغازین تقسیم کنند تا با تراکم کمتری روبهرو باشیم.»
اما یکی از بخشهای جالب توجه هرساله نمایشگاه کتاب تهران، بخش بینالمللی این رویداد عرصه نشر است، آن هم به سبب امکانی است که بازدیدکنندگان از این طریق برای اطلاع از تازههای نشر پیدا میکنند. احمدوند در این رابطه نیز افزود: «حدود ۶۰ ناشر خارجی امسال در نمایشگاه کتاب تهران حاضر هستند، حدود ۵۰ هزار عنوان کتاب امسال عرضه خواهد شد و با توجه به حجم بار دریافتی پیشبینی میشود که حجم کتابهای خارجی، ۷۰ تُن باشد.»
تلاش برای معرفی ظرفیتهای نشر ایران به کارگزاران منطقهای
رئیس سیوپنجمین دوره نمایشگاه کتاب تهران درباره ویژهبرنامه «رویداد نشر ایران» در نمایشگاه کتاب تهران گفت: «میزبان برنامهای با عنوان «رویداد نشر ایران» در روزهای ۲۴ تا ۲۶ اردیبهشت در بخش خارجی خواهیم بود که با هدف معرفی ظرفیت نشر ایران به کارگزاران منطقهای برگزار میشود. ۲۰ کشور از ناشران و کارگزاران ادبی در این رویداد حضور دارند. بازدید از مراکز چاپ و فروش کتاب و مراکز مختلف خواهند داشت و میتواند شروع ارتباط با نشر بینالملل باشد.»
یکی از گلایههایی که طی دهههای گذشته متوجه برپاکنندگان این رویداد بینالمللی نشر بوده، کمتوجهی در عرضه آثاری است که از سوی ناشران کتابساز عرضه میشوند. احمدوند در این رابطه نیز گفت: «در نمایشگاه کتاب امسال شاهد حضور هیچیک از ناشران کتابساز نخواهیم بود. اگر تخلفی شکل بگیرد، احکامی صادر میشود. ممنوعیت حضور و کاهش متراژ غرفه از جمله احکام صادره است.»
کاهش هزینههای دولتی و حرکت به سوی خودکفایی
رئیس این دوره از نمایشگاه کتاب، در بخش دیگری از گفتههای خود با اظهار امیدواری در خصوص مسیری که پیشروی چگونگی برگزاری این رویداد جهانی عرصه نشر قرار گرفته، گفت: «نمایشگاه با ادامه روند سابق، در معرض تعطیلی قرار گرفته بود، هرچند که امروز آن نمایشگاه کتاب روبه تعطیلی به خودکفایی نزدیک میشود. از سوی دیگر، اعتبار دولت در بخش یارانه خرید کتاب هزینه میشود. نکته دیگر، تلاش برای شفافیت مالی نمایشگاه کتاب تهران است. بنابراین نمایشگاه هم شفاف، هم نظارتپذیر و هم قابل دفاع برگزار خواهد شد. هزینه دولتی در نمایشگاه نیز کاهش یافته و همه هزینهها در اختیار نهادهای مرتبط قرار خواهد گرفت.»
احمدوند درباره جایگاه میهمان ویژه این دوره که قرار بود در ابتدا به کشور هند اختصاص پیدا کند، گفت: «حضور کشور هند به عنوان میهمان ویژه در سیو پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، حتمی بود، اما بعد از حمله رژیم صهیونیستی و اقدام تنبیهی ایران، دولت هند بیانیهای صادر و فعالیت در دو کشور را ممنوع کرد. سفیر هند از مسئولان نمایشگاه فرصت خواست تا محدودیت را بردارد اما تا این لحظه موفق به انجام آن نشده است. تلاشهای حداکثری برای حضور هند انجام شد اما اتفاقها، خارج از پیشبینی بود، در نتیجه کشور یمن به عنوان جایگزین اعلام شد. ارتباط ایران با یمن نیز ارتباطی فرهنگی و طولانیمدت است، یمن سرزمین اندیشمندان و متفکران بوده است به همین دلیل نباید کوچک شمرده شود.»
همراهی 70 سازمان برای برگزاری شکوهمند نمایشگاه کتاب
بخش دیگری از این نشست با توضیحات تکمیلی قائم مقام سیوپنجمین دوره نمایشگاه کتاب تهران همراه شد؛ علی رمضانی با بیان اینکه امسال بیش از ۷۰دستگاه مختلف در برگزاری نمایشگاه مشارکت دارند، گفت: «شهرداری، نیروی انتظامی، شرکت پست، مجموعه مصلی، بانک ملی ایران و سایر نهادها درحال فعالیت هستند تا مجموعه نمایشگاه خدمات بهتری به مردم ارائه بدهند. همه ناشران، برای سومین سال پیاپی در فضای مسقف جانمایی شدند و در بخش ناشران دانشگاهی، آموزشی و کودک، افزایش فضا داشتهایم.»
قائم مقام سیوپنجمین نمایشگاه کتاب تهران درباره امکانات جدید رفتوآمد بازدیدکنندگان و پارکینگ گفت: «سه در جدید به مصلی اضافه شده که دو در برای ورود مردم و یک در برای ورود خودرو پیشبینی شده است که شامل درهای ۲۱، ۱۱ و ۴ است؛ بنابراین از همه جهتهای نمایشگاه ورود نفری و خودرویی داریم.»
توضیحاتی درباره یارانه اختصاصی این دوره
رمضانی درباره یارانه خرید از نمایشگاه کتاب این دوره نیز تصریح کرد: «میزان یارانه اختصاصیافته به طلاب و دانشجویان مبلغ ۷۰۰ هزار تومان است که 40 درصد آن از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حامیان مالی پرداخت میشود.
استادان و اعضای هیأت علمی ۸۰۰ هزار تومان اعتبار دارند که ۵۰ درصد استادان و ۵۰ درصد حمایت از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد و حامیان است. یارانه در بخش مجازی قابل استفاده است.»
قائم مقام نمایشگاه کتاب تهران افزود: «مجموع ناشران در دو بخش مجازی و فیزیکی که احتمال افزایش آنها طی روزهای آتی وجود دارد، حضور ۲ هزار و ۶۱۹ ناشر در نمایشگاه کتاب ۱۴۰۳ قطعی شده است؛ علاوهبر این حضور ۲۵۰ ناشر در بخش مجازی در مراحل قطعی شدن هستند. سال گذشته نمایشگاه کتاب؛ ۷۰ درصد هزینه را از محل درآمد اختصاصی خود تأمین کرد و ۲۰ درصد مابقی نیز بر عهده دولت و حوزه کتاب بود، امسال هم کوشیدهایم تا این روند ادامه داشته باشد.» گفتنی است که سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشتماه جاری در مصلای امامخمینی(ره) برگزار میشود.