آرامش اقتصادی با نمایش اقتدار نظامی
درحالی که با پاسخ نظامی ایران به تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی برخی پیشبینی رشد غیرمنتظره نرخ دلار را می کردند، ولی نمایش اقتدار نظامی ایران نه تنها قیمتهای تخیلی ارز را محقق نکرد، بلکه قیمتها کاهشی شد.
به گزارش تسنیم، قیمت ارز در هفتههای اخیر با نوساناتی همراه بود که این نوسانات بعد از حمله اسرائیل به سفارتجمهوری اسلامی ایران در سوریه به اوج خود رسید. تا قبل از پاسخ ایران به اسرائیل بازار طلا و ارز شاهد نوسانات لحظهای و رشد شدید قیمتها بود.
بازار از ترس درگیری بیشتر و احتمال آغاز جنگ بین ایران و اسرائیل در 12-10 روز گذشته به شدت با افزایش قیمتها همراه بود اما بعد از پاسخ محکم ایران به اسرائیل، ورق در بازارهای ایران برگشت. بازارهای ارز، طلا و سکه درحالی از روز یکشنبه با روند کاهشی و افزایش فروشندهها به فعالیت خود ادامه می دهند که دلالها و سفته بازان که صبح یکشنبه و بعد از پاسخ ایران به اسرائیل انتظار دلار 75 هزار تومانی را داشتند، می گفتند دلاری که صبح 70 را رد کرد الان به زور 64 هزارتومان خرید و فروش می شود!
مشاهدات میدانی از خیابان منوچهری و صرافیهای خیابان فردوسی نشان میدهد که دلالها از ترس اینکه از بازار عقب بیفتند به دنبال فروش دلارهای خود هستند و همین موضوع موجب هیاهو در بین دلالها و سفتهبازان بازار ارز شده است. در بازار سبزه میدان نیز وضعیت مشابه فردوسی بوده است، بعد از پاسخ قاطع ایران به اسرائیل، آرامش به این بخش هم بازگشت و قیمتها که سربه فلک کشیده بودند با تغییر فاز در مدار نزولی قرار گرفتهاند؛ البته معاملهگران عمده در بازار طلا و کسبه این بخش هم مانند دلارفروشان، می گویند بعد از پاسخ ایران، قیمتها کاهشی شده و این وضعیت در روزهای آینده هم ادامه خواهد داشت. قیمت سکه در بازار متشنج پیش از نمایش اقتدار نظامی ایران در منطقه و جهان به
46 میلیون هم نزدیک شده بود ولی به کانال 42 میلیون تومان بازگشت؛ قیمت هر گرم طلای 18 عیار نیز که به 4 میلیون تومان هم رسیده بود با بازگشت آرامش به بازارها به 3 میلیون و 600 هزار تومان رسیده و فعالان بازار طلا پیشبینی می کنند درصورتی که آرامش برقرار باشد و درگیری نداشته باشیم، قیمت طلا به 3 میلیون و 400 هزارتومان هم برمی گردد. بازار سرمایه هم با پایان یافتن تنشهای منطقهای و آرامش نسبی در فضای سیاسی، به رنگ سبز درآمده و با افزایش قابلتوجه تقاضای خرید مواجه است. همانطور که از تابلوی قیمتی بازارهای ارز، طلا، سکه و سرمایه مشخص است، نمایش اقتدار نظامی و ملی کشورمان در منطقه و دنیا و پاسخ محکم به اسرائیل توانسته مقدمات بازگشت آرامش و ثبات اقتصادی را فراهم کند و انتظار می رود بعد از این با سیاستهای اقتصادی مناسب مقدمات بازگشت آرامش اقتصادی و ثبات قیمتها هم در بازارها فراهم شود.
از آنجایی که تحولات ارزی حکم علامت دیگر بازارهای اقتصادی را دارند و طبق قانون نانوشتهای بین مردم و فعالان اقتصادی، تحولات نرخ ارز مسیر قیمتها در دیگر بازارها از جمله کالا و خدمات را مشخص می کند، در ادامه مروری خواهیم داشت بر عوامل مؤثر بر تحولات نرخ ارز. بهطور کلی عوامل تعیین کننده تحولات نرخ ارز را میتوان به سه دسته عوامل «بنیادین (منابع و ذخایر ارزی، نقدینگی)»، «حملات سفتهبازی» و «شوکهای برونزا (عوامل سیاسی و تحولات بازارهای جهانی)» تقسیمبندی کرد.