تأمین شکر ماه رمضان برای جلوگیری از گرانی
برای شب عید و ماه رمضان ۳۰ هزار تن شکر مخصوص مصرف خانوار از محل بخش دولتی به استانها تحویل داده شده است
میزان مصرف شکر در ماه رمضان و ایام نوروز به پیک مصرف میرسد و کمبود یا عدم عرضه نامناسب در بازار میتواند به نوسان قیمت منجر شود، اما با توجه به حجم واردات شکر پیشبینی میشود که در ماه رمضان مشکلی در تأمین شکر و نوسان قیمت نداشته باشیم. این در حالی است که ۳ محموله کشتی شکر در بنادر تخلیه شدهاند که با استمرار روند واردات، نگرانی برای تأمین شکر ماه رمضان وجود ندارد، در همین راستا همه ساله بخشی از نیاز کشور از طریق واردات تأمین میشود.
با توجه به ازدیاد تقاضا برای خرید شکر در ماه رمضان پیشبینی شده است که میزان مصرف در این ماه به ۲۴۰ هزار تن برسد، در همین راستا واردات مستمر از التهاب و نوسان قیمت در بازار جلوگیری میکند.
غلامحسین بهمنی، دبیر اسبق انجمن تصفیهکنندگان شکر با اشاره به اینکه همه ساله در ۶ ماهه اول سال مصرف شکر نسبت به ۶ ماهه دوم بالاتر است، میگوید: ماهانه در ۶ ماهه اول سال ۲۷۰ تا ۲۸۰ هزار تن شکر مصرف میشود. بهمنی یادآور شده است: طبق آمار سال گذشته یک میلیون و ۴۵۰ هزار تن شکر تولید شد که بر این اساس یک میلیون تن کسری نیاز کشور از طریق واردات تأمین میشود.
وزارت جهاد کشاورزی نیز تمهیداتی برای تأمین شکر در ایام تقاضای بالا برای مصرف شکر درنظر گرفته است. به طوری که برای شب عید و ماه رمضان ۳۰ هزار تن شکر مخصوص مصرف خانوار از محل بخش دولتی به استانها تحویل داده شده است.
تخصیص 100 هزار تن شکر
برای صنف و صنعت
مسعود امراللهی، مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالای اساسی وزارت جهاد کشاورزی هم با بیان اینکه مشکلی در تأمین شکر مورد نیاز بازار نداریم، گفته است: بیش از ۱۰۰ هزار تن شکر از محل بخش خصوصی نیز در سامانه بازارگاه بارگذاری شده که برای صنف و صنعت قابل دسترس است و میتوانند به هر میزانی که نیاز دارند، خریداری کنند. مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالای اساسی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرده است: بازرسان مربوطه بر بازار شب عید و ماه رمضان نظارتهای لازم را دارند و چنانچه گرانفروشی در بازار باشد حتماً بازرسان سازمان حمایت با آن برخورد خواهند کرد.
اتحادیه بنکداران و عمدهفروشیهای بازار یکی از اتحادیههای مهم در توزیع کالاهای اساسی است که برای جلوگیری از رشد قیمت شکر در ازای مستندات ارائه شده مبنی بر فروش این کالا، سهمیه بعدی را در اختیار واحدهای صنفی قرار میدهد.
اتحادیه بنکداران به واحدهای صنفی دارای جواز، یک تن شکر و یک تن برنج اختصاص میدهد و آنها موظف هستند مستندات فروش یک تن کالای دریافت شده را به مباشران اتحادیه بدهند و آنها نیز حوالههای فروش را به اتحادیه بنکداران ارائه میدهند. با این روش جلوی نوسان قیمت در بازارها گرفته میشود. اخیراً سامانه بازارگاه برای توزیع کالاهای اساسی احیا شد تا خرید و فروش از این طریق انجام گیرد، اما مجدداً توزیع شکر توسط اتحادیه بنکداران انجام گرفت و قیمت آن از 39هزار به 28 هزار تومان رسیده است.
برش
قیمتگذاری دستوری برای شیرینی شب عید و ایام نوروز نداریم
تولیدکنندگان و شیرینیفروشان نیز به طور مستقیم حواله شکر را از وزارت جهاد کشاورزی دریافت میکنند. بنابراین قیمت این محصول بالا نخواهد رفت و شکر با قیمت مصوب به دست تولیدکنندگان میرسد. شیرینیپزان شکر را با قیمت 25 هزار و 500 تومان به اضافه یک درصد ارزش افزوده دریافت میکنند.
همزمانی عید نوروز و ماه رمضان، مصرف شیرینی در کشور را بالا میبرد. علی بهرهمند رئیس اتحادیه قنادان، شیرینیفروشان و کافه قنادی تهران با توجه به آزادسازی نرخ کالاهای اساسی همچون آرد و افزایش قیمت سایر مواد اولیه تولید کیک و شیرینی تأکید کرده است: هیچ قیمتگذاری دستوری برای شیرینی شب عید و ایام نوروز سال ۱۴۰۳ نداریم، اما مردم میتوانند هرگونه گرانفروشی را به اتحادیه و سازمان تعزیرات حکومتی گزارش کنند. بهرهمند افزوده است: شیرینیفروشیهای درجه یک و دو بر اساس مواد مورد استفاده و عرضه و تقاضا قیمتها را تعیین میکنند. به گفته وی، بحث نظارت برعهده واحدهای نظارتی و سازمان صمت استان تهران است، اما طبق روال همیشه در ایام خاص نظارتهای بازرسان اتحادیه قنادان نیز در بحث کیفیت و عملکرد تشدید میشود.
امسال قیمت هر کیلوگرم شیرینی تر و خامهای بر حسب کیفیت بین ۱۸۵ تا ۲۵۰ هزار تومان، شیرینی دانمارکی، زبان و پاپیونی بین ۱۲۰ تا ۱۷۰ هزار تومان و کیک یزدی بین ۸۰ تا ۱۲۰ هزار تومان در شیرینیفروشیهای درجه یک و دو به فروش میرسد.
قیمت زولبیا و بامیه هم برای ماه رمضان در واحدهای صنفی درجه یک ۱۷۰ هزار و در واحدهای درجه دو ۱۴۰ هزار تومان تعیین شده است. این نرخ دولتی است و برای ماه مبارک هر سال مصوب میشود.