نتانیاهو دستور آزادی ورود محدود مسلمانان به مسجد‌الاقصی را صادر کرد

عقب نشینی بی بی

حسین فاطمی
خبرنگار


با نزدیک‌تر شدن به ماه مبارک رمضان تحرکات و نیز اختلافات میان مقامات صهیونیست افزایش پیدا کرده است. در این‌باره نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی اعلام کرد که ورود نمازگزاران به مسجد‌الاقصی در هفته اول ماه رمضان با همان تعداد سال‌های گذشته امکان‌پذیر است.
در بیانیه‌ای که دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی منتشر کرده آمده‌ است که پس از جلسه نیروهای امنیتی با حضور بنیامین نتانیاهو تصمیم گرفته شد نمازگزاران در هفته اول ماه مبارک رمضان اجازه ورود به مسجد‌الاقصی را با همان تعداد سال‌های گذشته داشته باشند. به گزارش ایسنا، در این بیانیه آمده ‌است:«وضعیت هر هفته از لحاظ امنیتی و ایمنی مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و بر این اساس تصمیم‌گیری می‌شود.» در این بیانیه فرافکنانه و به‌رغم محدودیت‌های نظامیان رژیم‌صهیونیست علیه فلسطینی‌ها و یورش‌های مکرر و هتک‌حرمت مسجد‌الاقصی توسط شهرک‌نشینان صهیونیست ادعا شده‌ است:«ماه رمضان برای مسلمانان مقدس است و حرمت این مناسبت مثل هر سال حفظ خواهد شد!»
ایتامار بن‌گویر، وزیر تندرو امنیت داخلی رژیم‌صهیونیستی بار دیگر در مواضعی خصمانه اظهارات نتانیاهو در مورد مسجدالاقصی را «به خطر انداختن جان شهروندان اسرائیل و تصویری از پیروزی برای حماس» خواند. بن‌گویر در بیانیه خود گفت:«تصمیم به اجازه دسترسی به کوه معبد (مسجد‌الاقصی) در ماه رمضان مانند سال‌های گذشته، برخلاف موضع پلیس و موضع من است و نخست‌وزیر نتانیاهو و کابینه کوچک امور سیاسی و امنیتی طوری عمل می‌کنند که گویی اتفاقی در هفتم اکتبر نیفتاده‌ است.» این در حالی است که کمیته پیگیری اعراب اراضی اشغالی پیش‌تر نسبت به قصد دولت اشغالگر در «قبول درخواست‌های بن‌گویر برای اعمال محدودیت در ورود مسلمانان و فلسطینی‌ها از داخل اراضی اشغالی و بیت‌المقدس به مسجد‌الاقصی در ماه رمضان» هشدار داده بود.
به موازات دستور نتانیاهو برای ورود نمازگزاران به مسجد‌الاقصی در هفته اول ماه مبارک رمضان، شبکه العربیه به نقل از منابع آگاه گزارش داد که شرکت‌کنندگان در مذاکرات قاهره در حال مذاکره برای آتش‌بس احتمالی حداقل در هفته اول ماه مبارک رمضان هستند که از ۱۱ مارس آغاز می‌شود. این در حالی است که یک هیأت صهیونیستی قرار بود دیروز چهارشنبه عازم قاهره ‌شوند که البته تا زمان تنظیم این گزارش خبری دال بر ورود این هیأت به مصر مخابره نشده است. به گفته این منابع، انتظار می‌رود رژیم‌صهیونیستی ظرف چند ساعت به پیشنهادات حماس پاسخ دهد. این منابع به وبگاه العربیه می‌گویند که حماس بر تعیین یک چهارچوب زمانی برای اشغالگران برای ارائه دیدگاه خود از وضعیت برای پایان دادن به مذاکرات اصرار دارد.
 
ماه مبارک رمضان و تشدید نگرانی صهیونیست‌ها
با در نظر گرفتن این اخبار و گزارش‌ها، مقامات صهیونیست بیم جدی از آغاز ماه رمضان و تشدید ناامنی دارند تا جایی که در سند محرمانه‌ای که از وزیر جنگ رژیم‌‌صهیونیستی منتشر شده است، او نسبت به التهاب اوضاع و تشدید احتمالی درگیری‌ها در کرانه باختری و قدس اشغالی با فرارسیدن ماه رمضان هشدار داد. روزنامه عبری‌زبان «یدیعوت آحارونوت» فاش کرد که «یوآو گالانت» وزیر جنگ رژیم‌صهیونیستی در این سند محرمانه تأکید کرده که «هراس از تشدید تنش در کرانه باختری و قدس در ماه رمضان، اهداف جنگ علیه نوار غزه را نابود خواهد کرد.» طبق سند مذکور، وزیر جنگ رژیم‌صهیونیستی گفت: «تشدید شرایط امنیتی آتی در ماه رمضان مستلزم انتقال نیروها از غزه و مرزهای شمالی به کرانه باختری است.» در سند یاد شده به نقل از گالانت آمده است که دلایل انفجار احتمالی اوضاع، در واقع وخیم ‌تر شدن  شرایط اقتصادی کرانه باختری و قدس و نیز اظهارات تحریک‌آمیز مسئولان سیاسی رژیم‌صهیونیستی است.
همچنین در این سند توصیه شده است در راستای کاهش شدت تنش، محدودیت‌های اعمال شده بر ورود فلسطینی‌ها به مسجد‌الاقصی کاهش یابند. در سند مذکور بر لزوم اتخاذ اقداماتی در چهارچوب آمادگی‌های ارتش رژیم‌صهیونیستی برای مقابله با تنش احتمالی در کرانه باختری تأکید و این‌گونه ادعا شده که «تنش امنیتی در کرانه باختری به نفع حماس و ایران است.» گالانت همچنین گفت که مسئولان امنیتی بارها واقعیت دردسرسازی در کرانه باختری را که می‌تواند از کنترل خارج شود به او گزارش کردند تا جایی که اطلاعات نظامی و شین‌بت، آن را هشداری استراتژیک درباره آغاز تنش در منطقه دانستند.
وی اظهار کرد:«عوامل متعددی ماه رمضان امسال را حساس‌تر کرده است که از جمله آنها گسترش دامنه عملیات‌ مقاومت و اظهارات تحریک‌آمیز در شبکه‌های اجتماعی، وخامت شرایط اقتصادی کرانه باختری و نیز تضعیف دستگاه‌های امنیتی فلسطین هستند.» وزیر جنگ رژیم‌صهیونیستی در ادامه  به اظهارات غیرمسئولانه مقامات سیاسی رژیم‌صهیونیستی درباره قدس و مسجد‌الاقصی پیش از ماه رمضان از جمله ایتامار بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی این رژیم اشاره کرد. طبق این سند، گالانت تأکید کرد:«فرصتی واقعی برای وخامت اوضاع و تبدیل آن به تنشی غیرضروری در کرانه باختری و اراضی اشغالی سال ۱۹۴۸ وجود دارد که به انتقال منابع و سیستم نبرد از غزه و کاهش توان ما در تحقق اهداف جنگ منجر خواهد شد.»
یدیعوت آحارونوت در ادامه نوشت که دفتر گالانت ضمن ابراز تأسف نسبت به افشای غیرمسئولانه داده‌های مهم، از اظهارنظر درباره این سند سر باز زده است. به نوشته این روزنامه عبری‌زبان، گالانت این سند هشدارآمیز را برای هرتزی هالوی رئیس ستاد کل ارتش، رونن بار رئیس شین‌بت، دیوید بارنیا رئیس موساد، تزاخی هانگبی رئیس شورای امنیت داخلی این رژیم، کمیته امور خارجه کنست، بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر این رژیم و بنی‌گانتس و گادی آیزنکوت وزرای کابینه جنگ ارسال کرده است.
علاوه بر هشدار گالانت، مقامات سرویس‌های امنیتی رژیم‌صهیونیستی هم طی مذاکراتی که در روزهای اخیر انجام شده تأکید کردند که «اگر عرب‌های اسرائیلی که دارای کارت‌های شناسایی آبی هستند از ورود به مسجد‌الاقصی در ماه رمضان باز داشته شوند، این امر ممکن است منجر به ناآرامی گسترده شود.» به گزارش کانال ۱۳ عبری، این مقامات افزودند که پتانسیل التهاب  میان فلسطینی‌های قدس شرقی و شهروندان فلسطینی اسرائیل در پی چنین اقدامی می‌تواند بسیار بیشتر از آن چیزی باشد که ممکن است در کرانه باختری اتفاق بیفتد.
 
 توافق تا قبل از ماه رمضان، آری یا نه
مذاکرات قاهره با هدف دستیابی به آتش‌بس در غزه همچنان ادامه دارد و بنا به اخبار واصله قرار بود دیروز چهارشنبه هیأت مذاکره‌کننده رژیم‌صهیونیستی هم راهی مصر شوند. اگر تل‌آویو مانند دور قبل در آخرین دقایق بدعهدی نکند و تصمیم خود را برای اعزام این هیأت تغییر ندهد، به نظر می‌رسد گفت‌و‌گوها شکل جدی‌تری به خود خواهد گرفت. در این راستا اعضای تیم مذاکره‌کننده رژیم‌صهیونیستی در خصوص بحث‌هایی که با هدف رسیدن به آتش‌بس در نوار غزه و توافق تبادل اسرا بین حماس و رژیم صهیونیستی انجام می‌شود، از بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر کابینه اشغالگر و «کابینه جنگ» می‌خواهند تا اختیارات‌ آنها را گسترش دهند.
براساس آنچه وبگاه خبری «واللا» به نقل از ۲ مقام صهیونیست گزارش کرده است، درخواست تیم مذاکره‌کننده روز پنجشنبه در جلسه کابینه مطرح خواهد شد. بر اساس این گزارش، تیم مذاکره‌کننده اشغالگران این درخواست را «در تلاش برای شکستن بن‌بست در مذاکرات»، طرح خواهد کرد. واللا به نقل از یک مقام بلندپایه اسرائیلی ادعا کرد که حماس در هفته‌های اخیر چندین امتیاز داده؛ ‌از جمله کاهش تعداد اسیرانی که خواستار آزادی آنهاست، حذف پیش‌شرط‌های مربوط به پایان جنگ و خروج نیروهای ارتش اشغالگر از نوار غزه. در این گزارش به نقل از یکی دیگر از مقامات اسرائیلی آمده ‌است:«اعضای تیم مذاکره‌کننده مدعی هستند باید مواضع فعلی اسرائیل را کنار گذاشت و با مواضع به‌روز شده به مذاکره رفت که امکان دستیابی به توافق را فراهم کند.»
این مقام خاطرنشان کرد که «سطح سیاسی نتانیاهو، یوآو گالانت (وزیر جنگ)  و بنی‌گانتس (وزیر کابینه جنگ) با آنها ( تیم مذاکره‌کننده) برابر نیست.» این در حالی است که مذاکرات به میزبانی قاهره که حماس و میانجی‌گران را گرد هم می‌آورد، با هدف دستیابی به توافق بر سر آتش‌بس در غزه و تبادل اسرا با رژیم‌صهیونیستی روز سه‌شنبه، چند روز قبل از ماه رمضان به پیشرفت چشمگیری منجر نشد. در طرف مقابل، پیش‌تر اسامه حمدان از رهبران حماس گفته بود که حماس در دستیابی به توافقی که تجاوز اسرائیل به نوار غزه را متوقف کند و اجازه ورود کمک‌های بشردوستانه را بدهد، بسیار جدی کار کرد. منابع مصری مطلع از تلاش‌های قاهره در خصوص مذاکرات آتش‌بس با اشاره به اینکه قاهره هنوز پایان نهایی دور مذاکرات جاری را اعلام نکرده ‌است، تأکید کردند که هنوز فرصتی برای دستیابی به توافق تا قبل از ماه رمضان وجود دارد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و چهارصد و نوزده
 - شماره هشت هزار و چهارصد و نوزده - ۱۷ اسفند ۱۴۰۲