اولین سمپوزیوم مجسمه‌های سنگی در «نیم‌ور» آغاز به کار کرد

سنگ تراشی هنری سخت، زیبا و ماندگار

سعیده احسانی راد
خبرنگار


اولین سمپوزیوم مجسمه‌سازی بین‌المللی با متریال سنگ در«نیم‌ور» شهرمعادن سنگ تراورتن درحال برگزاری است.
نیم‌ور، شهری تاریخی در جنوب شرقی استان مرکزی و بخش مرکزی شهرستان محلات است که در حوزه سنگ‌نگاره‌ها شهرت بسیاری دارد.
حدود ۸۰ سال پیش سنگ‌نگاره‌هایی از غاری از توابع دلیجان کاوش و به امریکا منتقل شد که ۳۰۰ مورد از این اسناد در دانشگاه برکلی امریکا نگهداری می‌شود که نام «نیم‌ور» در آن به چشم می‌خورد. سمپوزیوم مجسمه‌سازی نیم‌ور با حمایت مالی شهرداری برنامه‌ریزی و اجرا شد.
سجاد صفری، شهردار نیم‌ور درباره برگزاری این رویداد هنری به «ایران» گفت: نخستین سمپوزیوم المان‌های سنگی نیم‌ور با حضور هنرمندان داخلی و خارجی از اول اسفندماه آغاز شده و تا بیستم اسفندماه ادامه خواهد داشت. در این سمپوزیوم هنرمندان برجسته‌ای از چین و گرجستان در زمینه مجسمه‌های سنگی حضور دارند. وی ادامه داد: این المان‌ها در سه موضوع «آزاد»، «نیم‌ور شهر یاریگری» و «معادن» برگزار شده و طرح‌های حاضر از بین ۲۰۰ طرح و ۵۰ مجسمه‌ساز انتخاب و در این مدت اجرا خواهد شد. سنگ‌های مورد استفاده در این برنامه از طریق خیرین و معدن‌داران نیم‌ور به صورت رایگان تأمین شده و در اختیار هنرمندان قرار گرفته است. وی افزود: هدف از برگزاری سمپوزیوم، معرفی توانمندی‌های نیم‌ور به عنوان پایتخت سنگ کشور و ایجاد شور و نشاط اجتماعی در منطقه است.
در پایان این سمپوزیوم المان‌های طراحی شده برای نصب در نقاط مختلف شهر در اختیار شهرداری نیم‌ور قرار خواهد گرفت. این سمپوزیوم در ابتدا قرار بود به شکل یک ورک‌شاپ برگزار شود اما با پیگیری‌ها و حمایت خیرین و با حضور هنرمندان خارجی، شکل بین‌المللی به خود گرفت.
اجرای سمپوزیوم به صورت کارگاه باز
حجت حسینی، دبیر اجرایی سمپوزیوم مجسمه‌سازی نیم‌ور، گفت: در این سمپوزیوم 12 اثر به صورت زنده با متریال سنگ به صورت کارگاه باز اجرا می‌شود و به نوعی کارگاه آموزشی برای مردم و دانشجویان هنر است تا به صورت زنده کارهنرمندان حرفه‌ای را روی سنگ ببینند. حسینی ادامه داد: سنگ‌هایی که در این سمپوزیوم تراش می‌خورند و شکل می‌گیرند از معادن آتش‌کوه و عباس‌آباد که جزو بهترین معادن تراورتن دنیاست استخراج شدند، سنگ‌ها از نوع سفید و مرمریت مشکی هستند و المان‌های ساخته شده متناسب با فضای نیم‌ور طراحی و در باغ موزه شهر جانمایی می‌شوند.
وی اضافه کرد: دو هنرمند بین‌المللی به نام «لیو وان» از چین و «جی کیا والرین» از گرجستان در این سمپوزیوم حضور دارند که این نشان می‌دهد در اعصار مختلف تاریخ هنر مجسمه‌سازی با فرهنگ‌های مختلف در اقصی نقاط جهان عجین شده است.

متریال و ابزارآلات هنر مجسمه‌سازی
حسینی با بیان اینکه هنر مجسمه‌سازی متریال و ابزارآلات خاص خودش را دارد، متذکر شد: تنوع در روش کار و متریال در این رشته باعث شده محدودیتی برای هنرمندان در پرداختن به مجسمه‌سازی وجود نداشته باشد و هنرمندان دستشان برای خلق آثار باز باشد. دبیر اجرایی سمپوزیوم مجسمه‌سازی نیم‌ور اشکال متفاوت سنگ را از دیگر جذابیت‌های بصری هنر سنگ‌تراشی نام برد و گفت: در دنیا دو سنگ هم شکل پیدا نمی‌شود، تنوع و زیبایی جزو خلقت سنگ است به همین علت هنرمندان سنگ‌تراش سنگ را یک موجود زنده می‌بینند که با زندگی انسان‌هاعجین شده است. سازگاری سنگ با محیط زیست باعث شده هنرسنگ‌تراشی در همه اعصار رواج داشته باشد و با گذشت سالیان متمادی مجسمه‌های سنگی هنوز جذاب هستند و کاربرد دارند.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و چهارصد و سیزده
 - شماره هشت هزار و چهارصد و سیزده - ۱۰ اسفند ۱۴۰۲