آژانس بین المللی انرژی اتمی در جدیدترین گزارش خود درباره فعالیتهای هستهای ایران از کاهش 5 درصدی سرعت غنیسازی 60 درصدی خبر داد
حسننیت توأم با بازدارندگی هستهای
جدیدترین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیرامون فعالیتهای هستهای ایران تأیید کرده که غنیسازی 60 درصدی ایران ادامه دارد اما سرعت آن در چند ماه اخیر با کاهش 5 درصدی همراه بوده است. خبرگزاری رویترز که مطابق روال همیشه زودتر از اعلام رسمی آژانس به نسخه محرمانه آن درباره ایران دست پیدا کرده، خبر داده است که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران به ۲۷ برابر حد تعیینشده در برجام رسیده است. «رافائل گروسی»، مدیرکل آژانس در این گزارش اعلام کرده که ذخایر اورانیوم غنیسازی شده ایران با خلوص ۶۰ درصد با کاهشی ۶.۸ درصدی به ۱۲۱.۵ کیلوگرم رسیده است. در این گزارش همچنین آمده است که ذخایر اورانیوم غنیسازی شده ایران با خلوص ۲۰ درصد با افزایش به ۷۱۲.۲ کیلوگرم رسیده است.
تلافیجویی در برابر کارشکنی
ایران آذرماه سال 1401 چند روز پس از تصویب قطعنامه اعضای شورای حکام آژانس، واکنش خود را با تولید اورانیوم UF6 با غنای ۶۰ درصد در سایت فردو که برای نخستینبار در این مجتمع صورت میگرفت، نشان داد و همچنین اعلام کرد، روند تعویض ماشینهای سانتریفیوژ نسل اول با ماشینهای پیشرفته 6-IR را در این مجتمع آغاز خواهد کرد. در همین راستا محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام کرد: «مادامی که غرب به تعهداتش عمل نکند و تحریمها کامل رفع نشود، ما همین روند فعلی را ادامه میدهیم»؛ موضعی که نشان میداد تهران در وزنکشی با آژانس به دنبال ایجاد بالاترین سطح بازدارندگی است.
قطعنامهای علیه ایران صادر نمیشود
مجموعه اقداماتی که ایران با افزایش ذخایر غنیسازی 60 درصدی خود پیش گرفت بتدریج سبب تندتر شدن موضعگیریهای «گروسی» شد که بارها نسبت به افزوده شدن ذخایر اورانیوم غنیشده ایران و اخراج شماری از بازرسان آژانس گلایه میکرد، تا جایی که او در گفتوگو با روزنامه «فایننشال تایمز» در ۹ آذرماه لحن خود را تندتر کرد و از غرب خواست گفتوگو با ایران را از سر بگیرد و از موضوع هستهای ایران به دلیل جنگ حماس و اسرائیل غافل نشود. این در حالی بود که چند هفته پیش از آغاز جنگ غزه در مهرماه سالجاری، ایران و امریکا در مذاکراتی محرمانه در «مسقط» به توافقی دست یافته بودند که به آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران از کرهجنوبی و تبادل زندانیان میان دو کشور انجامیده بود. اما با گسترش دامنه جنگ غزه و تلاش رهبران صهیونیستی برای درگیر کردن ایران در صحنه میدان در کنار حمایت بیچون و چرای امریکا از تلآویو، قابل پیشبینی بود که مذاکرات رفع تحریمها متوقف شود و محافل تندرو غربی - صهیونیستی تمرکز خود را بر ایجاد فشار بر ایران از طریق آژانس قرار دهند. در چنین شرایطی بود که «گروسی» سعی کرد از طریق مصاحبههای متعدد توجه افکار و محافل رسانهای و سیاسی کشورهای غربی را به نارضایتی خود از روند همکاری با تهران جلب کند. با وجود این، گزارش اخیر آژانس که از کاهش 5 درصدی سرعت غنیسازی 60 درصدی ایران حکایت دارد، نشان میدهد که ایران قصد ندارد حسننیت ثابت خود را با وجود سوگیریهای آژانس زیر پا بگذارد. در همین راستا یک منبع آگاه به ایسنا خبر داده است که در نشست آتی شورای حکام آژانس، قطعنامهای علیه ایران تصویب نخواهد شد؛ امری که نشان میدهد بهرغم ادعاهای واهی محافل غربی- صهیونیستی، ایران بر خلاف رژیم صهیونیستی همچنان به تعهدات خود در چهارچوب پادمان هستهای پایبند است.