ناوهای اروپایی از فردا کار خود را در دریای سرخ آغاز می کنند
مأموریت ببر کاغذی
امیر فرشباف
خبرنگار
اتحادیه اروپا اعلام کرد مأموریت خود را برای آنچه «حفاظت از کشتیرانی دریایسرخ» خوانده است، از روز دوشنبه 19 فوریه آغاز میکند. به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از مقامات اتحادیه اروپا، وزرای خارجه عضو این اتحادیه روز دوشنبه در بروکسل دیدار خواهند کرد تا رسماً یک مأموریت دریایی را برای کمک به حفاظت از کشتیهای بینالمللی در دریایسرخ آغاز کنند.
بنا به این گزارش، یکی از مقامات اتحادیه اروپا گفت: فرماندهی کلی این مأموریت که به نام «سپرها» (Aspides) است، با یونان و کنترل عملیات دریایی با ایتالیا خواهد بود.
با این حال، اتحادیه اروپا میگوید هدف این مأموریت، محدود به حفاظت از کشتیهای غیرنظامی در دریای سرخ است و هیچ حملهای در خاک یمن انجام نخواهد داد. تاکنون فرانسه، آلمان، ایتالیا و بلژیک گفتهاند که قصد دارند با کشتیهای اعزامی همکاری کنند.
موقعیتی خطرناک برای ائتلاف دریایی
نکته نخست در خصوص تلاش امریکا برای ایجاد یک ائتلاف نظامی علیه یمن در دریایسرخ این است که اساساً نه شرایط پیشینی تحقق چنین ائتلافی وجود دارد و نه تمایلی برای پیوستن به یک ائتلاف نظامی در میان متحدان منطقهای و اروپایی امریکا مشاهده میشود.
واضح است که مفهوم «ائتلاف نظامی» مستلزم وجود زیرساختهای تسلیحاتی و ترابری عظیم و پرهزینه و مقارن با آن، نیازمند طرح، برنامه، راهبردها و سناریوهای نظامی و امنیتی است که در حال حاضر هیچکدام از آنها فراهم نیست و در این مدت کوتاه نیز چشمانداز معقولی برای آن متصور نیست. بنابراین، تشکیل ائتلاف تا اینجا منتفی بوده و در عمل نیز همانطور که مشاهده شده است، هیچکدام از متحدان منطقهای و اروپایی ایالاتمتحده بهجز انگلیس و یکی از کشورهای کوچک حاشیه خلیجفارس، با برنامه امریکا همراهی نکردند.
اما غیر از وجه نظامی، از سایر جهات نیز چنین ائتلافی حتی روی کاغذ هم قابلیت طرح و اجرا ندارد؛ چراکه در یک سو، همپیمانان منطقهای امریکا در غرب آسیا در طول دو سه سال اخیر، نشان دادهاند که آماده کاستن از وابستگی امنیتی و اقتصادی به ایالاتمتحده هستند و در سوی دیگر، متحدان فرامنطقهای ایالاتمتحده، خصوصاً اعضای اتحادیه اروپا نیز به دلایل مختلف ازجمله شرایط نامساعد اقتصادی، عدم آمادگی افکارعمومی برای اقدام نظامی، درگیر بودن در جبهههای بزرگتر مانند جنگ اوکراین و وجود تهدیدات سیاسی جدی مانند قدرت گرفتن نیروهای راست افراطی، امکان ورود به یک ائتلاف نظامی را ندارند؛ ضمن اینکه همانطور که در ابتدا اشاره شد، مقامات ارشد اتحادیه اروپا هم تصریح کردهاند که قرار نیست این ناوها و تجهیزات اعزامی، در خاک یمن عملیات نظامی انجام دهند بلکه آنچه از اظهارات و واقعیات میدانی میتوان دریافت این است که این حضور جنبه تدافعی و تبادل اطلاعات را برای مقابله با حملات دریایی نیروهای مسلح یمن دارد.
یک رسانه ایتالیایی در این خصوص اعلام کرد که منابع اتحادیه اروپا اعتراف کردهاند که این مأموریت ممکن است یک «عملیات خطرناک» باشد، زیرا مقابله با جنبش انصارالله یمن که از نظر نظامی بسیار توانمند است، در مقایسه با مأموریتهای قبلی بسیار سختتر خواهد بود.
این منبع افزود: «اتحادیه اروپا کانالهای دیپلماتیک با جیبوتی را فعال کرده است تا به این کشور برای حمایت لجستیکی روی زمین دسترسی بدهد. با این حال، این مأموریت منحصراً دفاعی خواهد بود و هیچ حمله مستقیمی به خاک یمن انجام نخواهد شد؛ این بدان معناست که نیروهای اتحادیه اروپا امکان انهدام پایگاههای زمینی حوثیها (انصارالله) را بهعنوان مبادی حملات نخواهند داشت».
پیام این مأموریت، حمایت از اسرائیل نیست
در گزارش خبرگزاری فرانسه به وجود تضاد میان اعضای اتحادیه اروپا بر سر حمایت از رژیم صهیونیستی اشاره و تصریح شده بود که این مأموریت دریایی در تضاد با بلوکبندی موجود در اتحادیه اروپا بر سر ایجاد موضع مشترک درمورد جنگ غزه است. کشورهایی مانند اسپانیا و ایرلند از اسرائیل خواستهاند که آتشبس فوری برقرار کند، در حالی که حامیان سرسخت اسرائیل از جمله آلمان از این درخواست حمایت نمیکنند.
بنابراین، میتوان گفت پیام این مأموریت یا به عبارت دیگر، پیام این رزمایش دریایی به هیچوجه، حمایت از رژیم صهیونیستی نیست و بسیاری از دولتهای اروپایی، هم قتلعام مردم غزه را محکوم کردهاند و هم حامی طرحهای دودولتی هستند که با نقشههای دولت صهیونیستی اکیداً در تضاد است. ضمن اینکه دولتهای راستگرا که مدافع خودیاری در سیاست خارجی هستند، مخالف هر نوع کمک مالی به اوکراین و اسرائیل هستند.
خبر پلاس
حملات مقاومت یمن و لبنان
به مواضع و منافع اسرائیل
صبح روز گذشته، سرتیپ یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن، در بیانیهای اعلام کرد: «نیروی دریایی کشورمان یک فروند کشتی نفتی انگلیسی «POLLUX» را در دریای سرخ با موشکهای مناسب مورد هدف قرار دادند و به لطف خدا این اصابت دقیق بود.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «عملیات ما علیه کشتیهای صهیونیستی یا کشتیهایی که به سمت بنادر فلسطین اشغالی حرکت میکنند تا پایان تجاوز و رفع محاصره غزه ادامه خواهد داشت.» در طرف مقابل، ائتلاف امریکایی-انگلیسی نیز مجدداً منطقه «رأس عیسی» در منطقه الصلیف در استان حدیده را هدف حمله قرار داد.
مقاومت اسلامی لبنان در جبهه شمالی نیز طی حداقل شش عملیات مواضع صهیونیستها را درهم کوبید. بنا به گزارشهای منتشرشده توسط کانال رسمی اطلاعرسانی حزبالله، روز گذشته مجاهدان لبنانی، پادگان برانیت، پایگاه رویسات العلم، پایگاه السماقه، تجمع نظامیان صهیونیست در پایگاه الضهیره، رامیا و تجهیزات جاسوسی سایت برکه ریشا را با سلاحهای مناسب ازجمله موشک فلق1 هدف قرار دادند.