همزمان با نشست قاهره، حملات در جنوب غزه ادامه دارد

جنگ امریکایی-صهیونیستی در رفح

حسین فاطمی
خبرنگار


با اوجگیری حملات اشغالگران به رفح دور تازه‌ای از تحرکات سیاسی و دیپلماتیک منطقه‌ای هم در دستور کار قرار گرفته است. در همین باره منابع فلسطینی جزئیات جدیدی را از رایزنی رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با امیر قطر درخصوص فرصت‌های دوحه برای میانجیگری میان جنبش‌های فتح و حماس اعلام کردند. عباس در این دیدار نسبت به خطر‌های جدی ناشی از حمله ارتش اسرائیل به شهر رفح هشدار داد و بر لزوم مداخله جامعه جهانی بویژه دولت امریکا برای اجبار اسرائیل به توقف جنگ جنون‌آمیز علیه مردم فلسطین و توقف حمله به شهر رفح پیش از وقوع فاجعه انسانی و تکرار فجایع گذشته در سال‌های ۱۹۴۸ و ۱۹۶۷ تأکید کرد. در حالی محمود عباس این مواضع را مطرح می‌کند که دستگاه‌های امنیتی وابسته به تشکیلات خودگردان فلسطین شامگاه دوشنبه راهپیمایی مردمی در شهر جنین در شمال کرانه باختری را که در حمایت از غزه برگزار شد، سرکوب کردند. منابع محلی اعلام کردند: دستگاه‌های امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین با گاز اشک آور به راهپیمایی مردمی در شهر جنین حمله کردند.
پیش‌تر در برخی از مذاکرات طرحی برای اداره نوار غزه توسط تشکیلات خودگردان مطرح بود. حال با پررنگ شدن احتمال حمله زمینی رژیم صهیونیستی به رفح، نشست محمود عباس و شیخ تمیم مؤید نگرانی‌های منطقه‌ای پیرامون تحولات پیش رو پس از آغاز حمله است. کما اینکه بنی گانتس، عضو ارشد کابینه جنگ رژیم صهیونیستی تأکید کرد، عملیات زمینی ارتش این رژیم در رفح غزه بدون شک اجرایی خواهد شد. همزمان سخنگوی گردان‌های عزالدین قسام (شاخه نظامی حماس) از کشته شدن ۳ اسیر از ۸ اسیر مجروح اسرائیلی در نوار غزه پس از حملات به رفح خبر داد. نگرانی‌ها تا جایی پیش رفته که حتی جو بایدن، رئیس جمهور امریکا در دیدار با عبدالله دوم، پادشاه اردن از تلاش برای توافقی پیرامون تبادل اسرا خبر داد که به برقراری آتش‌بس موقت ۶ هفته‌ای منجر خواهد شد.
 
نشست حساس در قاهره
در کنار دیدار رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با امیر قطر و دیدار جو بایدن و عبدالله دوم، اکنون همه نگاه‌ها به قاهره دوخته شده است. چرا که منابع رژیم صهیونیستی بامداد سه‌شنبه فاش کردند، رؤسای سازمان اطلاعات خارجی (موساد)، سرویس امنیت داخلی (شاباک) رژیم صهیونیستی و همچنین سرتیپ نیتسان آلون، مسئول پرونده اسرای اسرائیل با ویلیام برنز رئیس سازمان اطلاعات مرکزی امریکا(سیا) در قاهره دیدار می‌کنند.
به گزارش شبکه المیادین، رسانه‌های صهیونیستی به جزئیات بیشتر این خبر اشاره نکردند اما به نظر می‌رسد، این دیدار در خصوص توافق برای تبادل اسرا انجام می‌شود. رسانه‌های صهیونیستی همچنین گزارش دادند، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این رژیم با اعزام هیأتی به قاهره برای ازسرگیری مذاکرات درباره مبادله اسیران موافقت کرده است. براساس این گزارش، ریاست این هیأت را رئیس موساد (دیوید بارنیا) برعهده خواهد داشت. بنا بر این گزارش، این هیأت برای ازسرگیری مذاکرات درباره مبادله اسیران دیروز سه‌شنبه راهی قاهره شد. مقامات رژیم صهیونیستی هفته گذشته اعلام کردند: این نشست به توانایی مصر و قطر برای متقاعد کردن حماس در عقب‌نشینی از خواسته‌های خود بستگی خواهد داشت. این خبر درحالی منتشر می‌شود که مقامات جنبش مقاومت حماس پیش شرط هرگونه توافق برای تبادل اسیران صهیونیست را توقف کامل حمله به غزه و تضمین کشورهای عربی و جامعه جهانی برای این کار اعلام کردند.
 
گسل در مناسبات تل آویو - قاهره
در حالی همگان منتظر نتایج نشست قاهره هستند که شکاف در روابط تل آویو - قاهره را نباید فراموش کرد؛ شکافی که به دلیل ادعاهای بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی رژیم صهیونیستی شکل گرفته است. در این باره وزارت خارجه مصر دیروز سه‌شنبه اظهارات این وزیر افراطی کابینه نتانیاهو را مبنی بر اینکه مصر در ماجرای حمله هفتم اکتبر حماس به اراضی اشغالی مقصر است، محکوم کرد. این وزارتخانه تأکید کرد اظهارات اسموتریچ به کلی باطل و غیرقابل قبول است و مصر بر اراضی خود سیطره کامل دارد. وزارت خارجه مصر افزود: «مایه تأسف است که اسموتریچ همچنان به اظهارات خود که نشانگر تصمیم آنها به ادامه کشتار و ویرانگری است، ادامه می‌دهد.»
اسموتریچ دیروز سه‌شنبه نیز طی اظهاراتی انگشت اتهام را در رابطه با حمله هفتم اکتبر حماس به سمت مصر نشان گرفته و مدعی شده بود، بخش عمده مهمات و تسلیحات حماس از سمت مصر وارد نوار غزه می‌شود و قاهره در برابر حادثه هفتم اکتبر مسئول است. در این شرایط، رئیس هیأت اطلاع‌رسانی مصر هم هشدار داد، واکنش مصر در صورتی که امنیت ملی یا اراضی مصر در معرض تهدید قرار گیرد یا مسأله فلسطین در معرض تهدید قرار گیرد، به اقدامات نمادین مانند فرا خواندن سفیر یا اخراج سفیر محدود نخواهد بود. احمد ابوزید، سخنگوی وزارت خارجه مصر هم ضمن اشاره به وجود تنش در روابط با رژیم صهیونیستی تأکید کرد، قاهره «برگ برنده‌های متعددی در اختیار دارد که از آنها در زمان مناسب استفاده خواهد کرد.» همزمان چهره‌های سیاسی و فرهنگی مصر نیز از عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور این کشور خواستند اقدامی فوری برای توقف حمله رژیم صهیونیستی به رفح انجام دهد و با ارسال پیام بازدارنده‌ای به این رژیم بفهماند که قاهره در قبال این حمله دست‌بسته نخواهد ماند.
با وجود آنکه چالش‌هایی در روابط رژیم صهیونیستی و مصر به وجود آمده است، صهیونیست‌ها به این واقعیت اذعان دارند که برای مدیریت بحران و‌ گذار از شرایط نوار غزه و مشخصاً رفح که از نظر جغرافیایی هم مرز با مصر به شمار می‌رود، به کمک قاهره نیاز دارد، کما اینکه در این بین ادعای رسانه‌ صهیونیستی شبکه عبری زبان «کان۱۱» حائز اهمیت است که مدعی هماهنگی تل‌آویو با قاهره در خصوص عملیات مرگبار بامداد دوشنبه ارتش این رژیم در رفح شد که طی آن دو نفر از اسرایش را آزاد کرده است. در این گزارش عنوان شده، مسئولان امنیتی رژیم صهیونیستی پیشتر به همتایان مصری خود اعلام کرده بودند در حال انجام «عملیات نقطه‌ای محدودی» برای یافتن اسیران صهیونیست خودشان در منطقه رفح در جنوب نوار غزه هستند.
به موازات این ادعا، روزنامه امریکایی «وال استریت ژورنال» در گزارشی نوشت، رژیم صهیونیستی پیشنهادی را در روزهای اخیر به مصر ارائه داده مبنی بر اینکه پیش از آغاز حمله از پیش برنامه‌ریزی شده این رژیم به رفح در جنوب نوار غزه شهرهای بزرگ چادری در مرز با مصر ساخته شوند تا مردم این شهر با پشتیبانی امریکا و متحدان عربش در حوزه خلیج فارس در آنها اسکان داده شوند.

 

خبر پلاس

تداوم حملات به رفح و خبرنگاران
با وجود نشست‌های دیپلماتیک برای حل بحران رفح، ارتش رژیم صهیونیستی روز گذشته نیز به حملات خود به این منطقه که در حال حاضر پر جمعیت‌ترین نقطه جهان محسوب می‌شود،  ادامه داد و در این  حملات به طور خاص خبرنگاران را هدف گرفت.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از منابع محلی فلسطین، روز گذشته در حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به گروهی از خبرنگاران در منطقه «میراج» در شمال رفح، خبرنگار و تصویربردار شبکه خبری الجزیره قطر بشدت زخمی شدند. در جریان این حمله، پای اسماعیل ابو عمر خبرنگار این شبکه قطع شد و علاوه بر آن، احمد مطر تصویربردار الجزیره قطر هم در این حمله زخمی شد که برای عمل جراحی به بیمارستان اروپایی منتقل شدند. این پنجمین بار بود که خبرنگاران الجزیره هدف حملات صهیونیست‌ها قرار گرفتند. این حمله در شرایطی صورت گرفت که پیشتر پارلمان رژیم صهیونیستی، کنست، خبر داده بود، نمایندگان این پارلمان توافق کرده‌اند، دفتر الجزیره در کرانه باختری بسته شود. ارتش رژیم اسرائیل از ابتدای جنگ علیه غزه در 15 مهر، 126 روزنامه نگار را شهید کرده و بیش از 10 نفر دیگر را ربوده است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و چهارصد و دو
 - شماره هشت هزار و چهارصد و دو - ۲۵ بهمن ۱۴۰۲