رئیس شورای تأمین دام مطرح کرد

تنظیم بازار گوشت شب عید با عرضه کافی

هما همت‌خواه
خبرنگار

 گوشت قرمز جایگاه ارزشمندی در سبد خانوار ایرانی دارد، بنابراین هرگونه تغییر در تولید، عرضه و قیمتگذاری آن موجب نوساناتی در بازار این محصول می‌شود تا جایی که رکود در بازار دام زنده باعث افت تقاضا شده است. دولت سیزدهم طی ماه‌های اخیر با سیاستگذاری تأمین و واردات دام زنده و گوشت قرمز سعی در افزایش حجم واردات و تنظیم بازار این محصول در بازار داخلی داشته است. با وجود اینکه بخشی از این سیاستگذاری‌ها موفقیت‌آمیز بوده اما همچنان برخی فروشندگان و قصابی‌ها این محصول را با قیمت‌‌های بالای ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان عرضه می‌کنند که به عقیده رئیس شورای تأمین دام کشور قیمت این محصول در محدوده ۴۲۰ تا ۴۵۰ هزار تومان باید به دست مصرف‌کنندگان برسد.
منصور پوریان رئیس شورای تأمین دام در گفت‌وگو با «ایران» درباره وضعیت تولید و بازار گوشت قرمز با نزدیک شدن به شب عید افزود: اکنون هر کیلوگرم دام زنده به طور متوسط در سراسر کشور بین ۱۷۰ تا ۲۰۵ هزار تومان به فروش می‌رسد که با توجه به نرخ دام زنده باید قیمت این محصول برای گوشت گوسفندی و گوساله با نرخی در محدوده ۴۲۰ تا ۴۵۰ هزار تومان عرضه شود. وی با بیان اینکه اکنون کاهش کشتار به دلیل قیمت بالای گوشت در بازار دام است، اظهار داشت: اکنون بازار دام زنده با رکود روبه‌روست و خرید و فروش نمی‌شود تا جایی که اخیراً میزان تقاضا برای دام زنده داخلی بین ۴۵ تا ۵۰ درصد کاهش یافته است. رئیس شورای تأمین دام، بخشی از افزایش قیمت دام زنده و گوشت قرمز داخلی را روانی دانست و گفت: قیمت دام زنده با کیلویی ۲۵۰ هزار تومان واقعی نیست یا به صورت تک‌فروشی بازار است و چنین قیمتی برای فروش دام گله‌ای نداریم. وی با تأکید بر اینکه امروز دام زنده وارداتی با قیمت‌هایی به نسبت پایین‌تر از قیمت دام زنده تولید داخلی وارد کشور می‌شود، افزود: دام زنده تولید داخلی با خارجی آن قابل رقابت نیست، بنابراین پیش‌بینی می‌شود برای ماه‌های آینده دام زنده روی دست تولیدکنندگان بماند.
 
تفاوت قیمت گوشت‌های وارداتی به دلیل تنوع کشورهای مبدأ
پوریان تفاوت قیمت گوشت‌های مختلف وارداتی را به دلیل تنوع مبادی وارداتی دانست و اظهار داشت: تنوع مبادی وارداتی باعث تفاوت قیمت‌ها شده است زیرا بخشی از گوشت گوساله به صورت لاشه و بخشی وکیوم وارد می‌شود که در مبادی مرزی کشتار می‌شود. قیمت‌ها نیز کارشناسی شده و مشخص است.
وی اضافه کرد: اکنون قیمت هر کیلوگرم گوشت گوساله گرم وکیومی ۳۶۵ هزار تومان، گوشت گوساله گرم وارداتی ۳۱۰ هزارتومان، گوشت گوسفندی وارداتی کشتار مرزی در جلفا، چابهار و زابل ۳۷۵ هزار تومان و گوشت گوسفندی گرم لاشه ۲۷۰ هزار تومان است و مردم استقبال خوبی از گوشت‌های گرم وارداتی داشته‌اند.
به گفته وی، مردم کشور ما به دلیل نوع ذائقه خاصی که دارند از گوشت گرم نسبت به گوشت منجمد بیشتر استفاده می‌کنند.
پوریان با اشاره به اینکه گوشت‌های منجمد از کیفیت و بهداشت بالایی برخوردار هستند، گفت: گوشت گرم وارداتی مغولستان نه‌تنها از قیمت مناسب کیلویی ۲۵۰ هزار تومانی برخوردار است، بلکه کیفیت و طعم خوبی دارد که موجب شده مصرف‌کنندگان از این گوشت استقبال کنند. وی با بیان اینکه گوشت منجمد بخشی از بازار داخلی را تأمین می‌کند، اضافه کرد: در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی منجمد ۲۳۰ هزار تومان و گوشت منجمد گوساله ۲۸۰ هزار تومان است.
پوریان افزود: گوشت منجمد در زمستان به دلیل سختی جابه‌جایی دام بیشتر عرضه می‌شود، البته گوشت منجمد از لحاظ قیمتی تغییر چندانی نداشته و فاصله قیمتی آن با گوشت گرم وارداتی کم است، اما نسبت به گوشت گرم داخلی فاصله قیمتی زیادی دارد.
 
وفور دام زنده و گوشت قرمز
برای ماه‌های آینده
رئیس شورای تأمین دام کشور با بیان اینکه گوشت قرمز به‌وفور در بازار تأمین است، تصریح کرد: در دی و بهمن‌ماه عرضه دام زنده داخلی به دلیل زایش‌ها پایین بود و بیشتر دام‌های حذفی و قوچ روانه بازار می‌شد، اما با افزایش زایش‌ها در اسفند و فروردین‌ماه، دام زنده و گوشت وارداتی زیادی وارد بازار خواهد شد که به نظر می‌رسد بازار این محصول را کنترل کند.
وی با اشاره به اینکه زایش امسال نسبت به سال گذشته بهبود یافته است، افزود: گوشت وارداتی گوسفندی و گوساله گرم و منجمد در بازار به‌وفور یافت می‌شود.
وی قیمت منطقی گوشت تولید داخل را نزدیک ۴۵۰ هزار تومان عنوان کرد و گفت: قیمت‌های بیش از این اجحاف به تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان است و انتظار می‌رود دستگا‌های نظارتی برای شب عید، ایام نوروز و ایام ماه مبارک رمضان کنترل بر بازار را تشدید کنند تا گرانفروشی صورت نگیرد.
پوریان درباره جمعیت دامی کشور اضافه کرد: طبق داده‌های مرکز آمار ایران جمعیت دامی داخلی افزایشی است، بنابراین احتمال اینکه در ماه‌های آینده با مازاد دام زنده داخلی روبه‌رو شویم، زیاد است و برای اینکه دام روی دست تولیدکنندگان نماند این موضوع به حمایت‌های وزارت جهادکشاورزی نیاز دارد.
وی ادامه داد: در شرایط خشکسالی دولت باید برای حمایت از دامداران برنامه‌ریزی داشته باشد، دام ما با این شرایط ارزش و توان صادرات ندارد زیرا رقابتی نیست. پوریان به گفته پیمان‌پاک، قائم‌مقام وزیر جهادکشاورزی درخصوص برنامه‌های حمایتی این وزارتخانه از تولیدکنندگان صنعت دامی اشاره کرد و گفت: به طور حتم دولت برنامه‌ریزی خواهد داشت تا تولیدکنندگان متضرر نشوند که این امر با خرید حمایتی دولت یا رفع ممنوعیت صادرات ممکن می‌شود.
رئیس شورای تأمین دام کشور گفت: با این شرایط واردات و عرضه گسترده در کشور باید قیمت گوشت داخلی هم روند کاهشی به خود بگیرد اما اینکه قیمت‌ها روند افزایشی دارد، منطقی نیست.

 

برش

 قیمت دام زنده رقابتی نیست
رئیس شورای تأمین دام درباره قاچاق دام زنده اظهار داشت: پیش از این قیمت هر کیلوگرم دام زنده داخلی ما حدود ۳ دلار بود، بنابراین از نظر تجاری شرایط برای قاچاق دام مناسب بود اما اکنون قیمت دام زنده بیش از ۴ دلار است، بنابراین منطقی برای قاچاق این کالا وجود ندارد زیرا دام زنده ما رقابتی نیست. منصور پوریان درباره گوشت‌های آب‌زده توسط برخی اضافه کرد: گوشت آب‌زده شیطنت برخی کشتارگاه‌ها و شرکت‌های بسته‌بندی است که به گوشت گوساله و گاو آب می‌زنند و چون بافت این کالا آب را به خود می‌کشد وزن بیشتری پیدا می‌کند که با قیمت‌های بالاتر نیز به فروش می‌رسد. پوریان درخصوص وضعیت بازار شب عید گوشت قرمز گفت: به دلیل حجم وفور گوشت گوسفندی و گوساله منجمد و گرم برای شب عید، ایام نوروز و ایام ماه مبارک رمضان، هیچ مشکلی نداریم اما از لحاظ قیمتی گوشت گرم داخلی ما نیازمند مدیریت و کنترل است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و سیصد و نود و نه
 - شماره هشت هزار و سیصد و نود و نه - ۱۸ بهمن ۱۴۰۲