دومین انتخابات درون ایالتی در نیوهمپشایر با گمانهزنیهای تاریخ ساز برگزار شد
تقابل سرنوشت ساز ترامپ و هیلی
زهره صفاری
خبرنگار
هشت روز پس از پیروزی قاطعانه رئیس جمهور سابق امریکا در نخستین انتخابات درون ایالتی در آیووا و با کنارهگیری ران دی سانتیس و ویوک راماسوامی، ایالت نیوهمپشایر به عنوان دومین کارزار انتخاباتی جمهوریخواهان دیروز به صحنه دوئل دونالد ترامپ و نیکی هیلی، فرستاده سابق او به سازمان ملل بدل شد.
به گزارش سیانان، رأیگیری در ایالت گرانیت - لقب نیوهمپشایر- با توجه به وقایع و گمانهزنیها دادههای جدیدی را به تاریخ انتخاباتی امریکا وارد کرد و از سویی چون همزمان نخستین دور انتخابات درون ایالتی دموکراتها بدون حضور بایدن نیز برگزار شد، برای هر دو حزب بویژه دو نامزد اصلی جمهوریخواهان و رئیس جمهور فعلی امریکا بسیار دارای اهمیت بود و گامی سرنوشت ساز در مسیر انتخابات 2024 ریاست جمهوری لقب گرفته بود.
در عین حال اهمیت رقابت نیوهمپشایر از آن جهت بیشتر بود که در این ایالت، مستقلها نقش بسزایی در تعیین نتایج انتخابات دارند و این فرصت خوبی برای رقیب 51 ساله ترامپ به شمار میرفت. اما همچنان با توجه به برتری رئیس جمهور سابق در نظرسنجیهای این ایالت، تا آخرین ساعات برگزاری این انتخابات، فرضیه پیروزی دوباره رئیس جمهور سابق و در عمل پایان زودهنگام رقابتهای درون حزبی جمهوریخواهان، به قوت خود باقی بود.
هیلی به دنبال تغییر معادلات
نیکی هیلی از همان روزهای اولی که در فهرست نامزدهای جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری 2024 قرار گرفت بارها و بارها، رئیس جمهور سابق و فعلی امریکا را انتخابهایی نادرست برای دور بعدی ریاست جمهوری عنوان و با تکیه بر همین دیدگاه نیز بر حضور قدرتمندانه در رقابت انتخاباتی جمهوریخواهان و عقبنشینی نکردن تأکید کرد. او که چشم امید زیادی به انتخابات 24 فوریه در زادگاهش، کارولینای جنوبی دارد، گفت: «من تاکنون دو بار در این ایالت بردهام و مردم آن میدانند که من یک جنگنده هستم و میدانند که من راه را نیمه کاره رها نمیکنم.» گرچه وقایع چند هفته اخیر نشان داد این ادعاها برای پیروزی کافی نیست و دی سانتیس نیز یک هفته قبل از اینکه به نفع ترامپ کنارهگیری کند مدعی بود تا آخر راه خواهد ماند.
با این شرایط اگر ترامپ پیروز میدان نیوهمپشایر شود نخستین تاریخسازی را در ایالت گرانیت ثبت میکند چراکه در تاریخ انتخابات امریکا سابقه نداشته که رئیس جمهور سابق جمهوریخواهی بتواند نتایج انتخابات این دو ایالت را به نفع خود کند. اما این یک بعد مسأله است. در واقع اگر هیلی این میدان را به ترامپ ببازد، با تمام شعارهایش کار سختی برای ادامه نبرد با رئیس جمهور سابق خواهد داشت و نه تنها حامیان مالیاش را از دست میدهد که برای امیدوار نگه داشتن رأی دهندگان کارولینای جنوبی تا یک ماه آینده و انتخابات 24 فوریه دست خالی میماند و ممکن است سقوط بدی را تجربه کند.
این در شرایطی است که گرچه کریس کریستی، فرماندار سابق نیوجرسی به نفع او کنار کشیده است اما با توجه به محبوبیت پایین او در نیوهمپشایر، این حمایت سودی برای هیلی نخواهد داشت و بازهم اوضاع برای ترامپ بهتر است. چون ویوک راماسوامی و ران دی سانتیس در موقعیت بهتری کنارهگیری کرده و با داشتن هواداران بیشتر امتیاز بهتری را به رئیس جمهور سابق دادند.
بایدن تماشاچی
رقابت دو نفره ترامپ و هیلی برای کمپین رئیس جمهور 81 ساله امریکا نیز بسیار حیاتی است چراکه کارشناسان دموکرات معتقدند نتایج نیوهمپشایر، رقیب نهایی بایدن در انتخابات اصلی را مشخص خواهد کرد و آنها بهتر میتوانند برنامهریزیهای بعدی را داشته باشند.
اما در آستانه این شب مهم که صدایی شبیه صدای جو بایدن، رأی دهندگان ایالت گرانیت را از رأی دادن منع میکرد و دادستانی امریکا در حال بررسی آن است، بروز اختلاف میان مقامات نیوهمپشایر و کمیته ملی دموکراتها بر سر اولویت ایالتی برگزاری انتخابات درون حزبی، سبب شد تا جو بایدن در این انتخابات غایب باشد و نخستین رئیس جمهوری در تاریخ کشورش شود که انتخابات درون ایالتی را از دست داده است.
در واقع رأی دهندگان دموکرات در حالی به حوزههای انتخاباتی میروند که خبری از نام جو بایدن در میان نامزدها نیست و آنها مخیر به نوشتن نام بایدن یا یکی از اسامی فهرست هستند. اما کمیته ملی حزب اعلام کرده با توجه به اقدام نیوهمپشایر برای تغییر تقویم انتخاباتی و نظر اعضای کمیته برای به رسمیت شناختن کارولینای جنوبی به عنوان آغاز انتخابات درون حزبی دموکراتها، برگزیدگان نیوهمپشایر، هیچ دلیگیتی را دریافت نمیکنند. بنابراین گرچه بایدن با غیبت در این انتخابات امتیازی از دست نمیدهد اما محبوبیتش به عنوان رئیس جمهور محک جدی خواهد خورد.