ایران در افزایش تولید نفت از رقبا سبقت گرفت
آژانس بینالمللی انرژی در گزارشی کل درآمد نفتی ایران در ۹ ماهه سال ۲۰۲۳ را ۳۳میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار برآورد کرده است
آژانس بینالمللی انرژی درآمد نفتی ایران در ۹ ماهه سال ۲۰۲۳ میلادی با وجود تداوم تحریمهای ظالمانه امریکا را ۳۴ میلیارد دلار اعلام کرده که معادل ۱۲ درصد کل درآمد اوپک در این دوره بوده است.
آژانس بینالمللی انرژی در گزارشی کل درآمد نفتی ایران در ۹ ماهه سال ۲۰۲۳ را ۳۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار برآورد کرده است. درآمد نفتی ایران در ماههای ژانویه تا سپتامبر ۲۰۲۳ معادل ۱۲ درصد کل درآمد اوپک در این دوره بوده است.
فروش ۳۴ میلیارد دلار نفت توسط ایران در بازار جهانی طی ۹ ماهه ۲۰۲۳ درحالی است که تحریمهای ظالمانه امریکا علیه ایران و سیاست به اصطلاح فشار حداکثری در دولت دموکرات امریکا نیز ادامه پیدا کرده است.
درآمد نفتی ۳۴ میلیارد دلاری ایران از فروش نفت در ۹ ماهه ۲۰۲۳ دو برابر درآمد نفتی ایران در ۱۲ماهه سال ۲۰۲۰ بوده است. بر اساس محاسبات وزارت انرژی امریکا، ایران در سال ۲۰۲۰ فقط ۱۷ میلیارد دلار و در سال ۲۰۲۱ نیز ۳۷ میلیارد دلار نفت فروخته است.
در سال ۲۰۲۲ نیز کل درآمد ایران از فروش نفت بالغ بر ۵۴ میلیارد دلار بوده است.
اقتصاد ایران از سالها پیش وابستگی زیادی به درآمدهای نفتی داشته و هر وقت که پول نفت بیشتر به کشور سرازیر شود، رفاه مردم نیز بیشتر میشود.
چنانچه در دهه 90 به واسطه کاهش فروش نفت، رفاه مردم عقبگرد کرد.
پس از خارج شدن امریکا از برجام تقریباً فروش نفت ایران از بالای ۲ میلیون بشکه به حدود ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز سقوط کرد و دولت وقت نیز راهحلی برای خروج از مشکل پیش آمده، نداشت.
حتی بیژن نامدار زنگنه، وزیر سابق نفت گفت که هر فردی را که ۲۰۰ هزار بشکه نفت توانست بفروشد، او را جایگزین خود در وزارت نفت خواهد کرد و افزود که «امروز، هیچ نفتی نمیتوانیم بفروشیم، حتی اگر بفروشیم، پولش را نمیتوانیم بیاوریم.»
از طرفی محمدباقر نوبخت رئیس وقت سازمان برنامه و بودجه، ۱۳ شهریور ۹۹ در نشست اعضای شورای توسعه و برنامهریزی همدان گفته بود: شدیدترین مرحله تحریم نفت در برابر غذا بود، اما الان در شرایطی هستیم که این بیانصافها و دژخیمان حتی برای غذا و دارو اجازه فروش یک قطره نفت را نمیدهند و اگر هم به فروش میرسد، امکان تبادل مالی نباشد.
آمارها نشان میدهد دولت سیزدهم با میانگین فروش ۳۰۰ هزار بشکهای نفت در روز، دولت را در مرداد ماه (آگوست ۲۰۲۱) تحویل گرفت و آن را به حدود ۵۰۰ هزار بشکه تا پایان سال ۲۰۲۱ رساند.
این دولت توانست طبق آمار مؤسسات بینالمللی میانگین فروش نفت ایران را تا پایان سال ۲۰۲۳ با افزایش ۹۰۰ هزار بشکهای به حدود ۱.۳ میلیون بشکه در روز برساند. بر اساس آمار وزارت انرژی امریکا، ایران با افزایش ۳۳۰ هزار بشکهای تولید روزانه نفت در سال ۲۰۲۳ رکورددار افزایش تولید نفت در میان اعضای اوپک در این سال شده است.
اداره اطلاعات انرژی امریکا در جدیدترین گزارش خود متوسط تولید نفت ایران در سال میلادی گذشته را ۲ میلیون و ۸۷۰ هزار بشکه در روز اعلام کرده است.
بر اساس برآورد این نهاد وابسته به وزارت انرژی امریکا تولید نفت ایران در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال قبل از آن ۳۳۰ هزار بشکه در روز افزایش داشته است.
ایران در سال ۲۰۲۲ به طور متوسط ۲ میلیون و ۵۴۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده بود. بر اساس این گزارش، ایران با وجود تداوم تحریمهای غیرقانونی امریکا رکورددار افزایش تولید نفت در میان اعضای اوپک در سال ۲۰۲۳ بوده است. از ۱۲ عضو اوپک ۷ کشور با کاهش تولید در این سال مواجه شدهاند، تولید یک کشور ثابت مانده و ۴ کشور دیگر از جمله ایران با افزایش تولید مواجه شدهاند. آژانس بینالمللی انرژی کل درآمد نفتی ۱۳ عضو اوپک در ۹ ماهه ۲۰۲۳ را ۲۸۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار محاسبه کرده است.
بر اساس این گزارش درآمد عراق از فروش نفت در ۹ ماهه سال میلادی گذشته ۲.۵ برابر ایران بوده است.
عراق ۸۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار از فروش نفت در این دوره درآمد داشته است.
درآمد نفتی عربستان نیز بیش از ۵ برابر ایران بوده است. عربستان ۱۸۴ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار نفت در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۳ فروخته است.
آژانس بینالمللی انرژی همچنین از تولید بیش از ۳ میلیون بشکه نفت در ایران برای هشتمین ماه متوالی در سال ۲۰۲۳ خبر داده است.
بر اساس این گزارش تولید نفت ایران در ماه مه۲۰۲۳ برای نخستین بار از زمان خروج امریکا از برجام به بیش از ۳ میلیون بشکه در روز رسید و در ماههای بعد با طی مسیری کمابیش صعودی بالای ۳ میلیون بشکه باقی مانده است.
ایران در آخرین ماه سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۳ میلیون و ۱۵۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده است. این رقم نسبت به ماه قبل از آن ۶۰ هزار بشکه کاهش داشته است.
متوسط تولید نفت ایران در سال ۲۰۲۳ نیز ۲ میلیون و ۹۶۵ هزار بشکه در روز بوده است.
برش
تداوم روند افزایش تولید نفت
جواد اوجی، وزیر نفت با اشاره به افزایش 1.3 میلیون بشکهای تولید نفت ایران در دو سال گذشته، گفته که تا پایان سال، تولید نفت به روزانه 3.6 میلیون بشکه میرسد و سال آینده تلاش میشود این عدد به مرز ۴ میلیون بشکه برسد.
از سرمایهگذاریها در حفظ و نگهداشت تولید، رشد تولید نفت و گاز، افزایش تولید از میدانهای مشترک، جمعآوری گازهای مشعل، ذخیرهسازی گاز طبیعی، توسعه اکتشاف میدانهای نفتی و گازی جدید، افزایش ظرفیتهای پالایشی نفت و فرآوردههای نفتی، احداث پالایشگاهها، کیفیسازی فرآوردههای نفتی در پالایشگاههای موجود، افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی و افزایش فرآورش گاز در پالایشگاههای گازی از موارد کلیدی و پروژههای سرمایهگذاری صنعت نفت در دولت سیزدهم بوده است.
وزیر نفت، با اشاره به اینکه در این دولت ۱۳۲ طرح که عمدتاً طرحهای نیمهتمام بالادست و پاییندست صنعت نفت بود، تکمیل شدند و به بهرهبرداری رسیدند، اذعان داشته که ارزش این طرحها ۲۸.۵ میلیارد دلار برآورد میشود، البته طرحهای نیمهتمامی را انتخاب کردیم که در راستای رشد تولید نفت و گاز تأثیرگذار باشند.
به گفته وی، ۵۰ طرح جدید نیز برای سرمایهگذاری جدید به ارزش ۴۷.۵ میلیارد دلار تعریف کردیم و در مجموع ۱۸۲ طرح به ارزش ۷۶ میلیارد دلار در صنعت نفت با هدف افزایش ظرفیت تولید در بالادست و پاییندست در جریان است.