نخستوزیر عراق، ایران را همسایه نزدیک و همپیمان در جنگ با داعش خواند
احمدیان: هرگونه عملیات رژیم صهیونیستی علیه ایران از هر مکانی بی پاسخ نمی ماند
این سخن «محمد شیاع السودانی» نخستوزیر عراق که گفته است: «ایران، همسایهای است که در کنار عراق علیه داعش ایستاد» واکنشی به تنشهای برآمده از موضعگیری برخی از دولتمردان بغداد در قبال تهران و تحرکات گروههای تروریستی مستقر در نقاطی از خاک عراق بود که در هدف اولیه خود تخریب رابطه ایران و عراق را به عنوان دو کشور دوست و همسایه هدف قرار دادهاند.
سپاه پاسداران ۲۵ دی با انتشار سه بیانیه جداگانه از حمله موشکی به اهدافی در عراق و سوریه خبر داد و اعلام کرد که هدف یکی از این حملات مقر موساد در منطقه کردستان در اربیل عراق بوده است. در واکنش به این حملات وزارت خارجه عراق سفیر خود در تهران را برای مشورت فراخواند و همچنین کاردار ایران در بغداد را برای اعتراض در خصوص همین موضوع احضار کرد. در ادامه موج واکنشهای شتابزده برخی از مقامهای امنیتی و نظامی عراق، «قاسم الاعرجی» مشاور امنیت ملی این کشور، موضع ایران مبنی بر هدف گرفتن مقر موساد در اربیل را بیپایه و اساس خواند و همزمان «ثابت العباسی»، وزیر دفاع این کشور هم بمباران اقلیم کردستان توسط ایران را غیر قابل قبول توصیف کرد و حتی از امکان تعلیق توافقنامه امنیتی اخیر بغداد و تهران سخن گفت. اشاره او به توافقنامه امنیتیای است که در ۲۸ اسفند ۱۴۰۱ میان تهران و بغداد و با حضور محمد شیاع السودانی امضا شد که مهمترین مفاد این توافق امنیتی، پایان دادن به حضور تروریستها و عوامل ضد انقلاب در منطقه اقلیم کردستان عراق به شمار میرفت.
اما موضعگیری شتابزده برخی مقامهای عراقی در واکنش به حمله نظامی ایران به مقر تروریستها در اربیل در حالی بود که نخستوزیر عراق با سخنان اخیر خود مبنی بر یادآوری نقش حمایتی ایران از عراق در مقابله با تروریستهای داعش بر گزارههای مطرح شده در بیانیههای تند و تیز برخی دولتمردانش خط بطلان کشید. نخستوزیر عراق با بیان اینکه ایران کشور همسایهای است که در کنار عراق علیه داعش ایستاد، افزود: داعش امروز تهدیدی برای کشور عراق محسوب نمیشود و با توسعه توانمندیهای نیروهای امنیتی ما توجیهات برای وجود ائتلاف بینالمللی رنگ باخته است. ما خواهان پایان یافتن فوری مأموریت ائتلاف بینالمللی در عراق هستیم. این درخواست رسمی مردمی است و ما نسبت به این مسأله جدیت داریم.
چشم بستن بر تعرضهای امریکا
این فقط «السودانی» نبود که نسبت به بیانیه شورای امنیت ملی عراق واکنش منفی نشان داد، بلکه شماری از چهرههای سیاسی و نمایندگان پیشین مجلس این کشور هم به انتقاد از مفاد این بیانیه پرداختند. چنانکه «عبدالهادی السعداوی»، نماینده سابق مجلس عراق، اظهارات مشاور امنیت ملی کشورش را شتابزده توصیف کرد و گفت که او نباید در حین بازدید میدانی (از منزل بمباران شده در اربیل) و بدون داشتن نتایج تحقیقات موضع اتخاذ میکرد. به گفته این چهره سیاسی عراق، کسی که در اربیل هدف حمله قرار گرفت با موساد در ارتباط بود و عملیات تروریستی کرمان را سازماندهی کرد. او همچنین بر فعالیت گروهکهای تروریستی در اقلیم کردستان صحه گذاشت و گفت: دولت اقلیم اجازه ورود ارتش عراق را به این منطقه نمیدهد و از گروهکهای تروریستی حمایت میکند. «السعداوی» همچنین نسبت به انفعال دولت بغداد در قبال تعرضهای امریکایی انتقاد کرد و گفت: وزارت خارجه چشم خود را روی تعرضهای امریکا میبندد.
«یوسف الکلابی»، نماینده مجلس عراق هم بر مواضع رسمی جمهوری اسلامی مبنی بر مناسبات پیدا و پنهان اقلیم کردستان عراق با رژیم صهیونیستی صحه گذاشت و گفت: رابطه اقلیم کردستان با رژیم صهیونیستی علنی است و بر کسی پوشیده نیست خودشان هم این را اعلام کردهاند و همه این را میدانند. اقلیم کردستان حتی علیه جنایتهای اسرائیل در غزه محکومیت رسمی اعلام نکرده است. همچنین «سلام عادل» تحلیلگر عراقی در گفتوگو با شبکه «العهد»، رویدادهای رخ داده در اقلیم را نتیجه سیاستی دانست که خود اقلیم به دور از دولت فدرال اتخاذ کرده است. به گفته او وزیر امور خارجه عراق طوری رفتار میکند که انگار کل کشور در اقلیم کردستان خلاصه میشود و میخواهد بغداد این بحران را تحمل کند.
هشدار دوباره ایران
در پی بیانیه اعتراضی مشاور امنیت ملی عراق نسبت به حمله اخیر جمهوری اسلامی علیه مواضع تروریستهای مرتبط با موساد در اربیل، علیاکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی با مشاور امنیت ملی عراق تلفنی گفتوگو و تأکید کرد که هرگونه عملیات علیه مردم و دولت ایران از سوی رژیم صهیونیستی با منشأ هر کشوری به هیچ وجه تحمل نخواهد شد.
هشدار جدید ایران به عراق در حالی است که جمهوری اسلامی در ماههای اخیر بارها نسبت به عدم اجرای توافقنامه امنیتی تهران و بغداد و تحرکات فعالان امنیتی رژیم صهیونیستی در شمال عراق علیه ایران هشدار داده و صراحتاً مقامات عراقی را از مشروعیت هر گونه پاسخ پیشگیرانه و همچنین اقدام تلافیجویانه آگاه کرده بود. چند روز قبل از حمله اخیر نیز تهران در روند نشست کمیته امنیتی ایران و عراق، به طور رسمی مراتب نارضایتی خود را به مشاور امنیت ملی این کشور اعلام کرده و هشدار داده بود که عدم اجرای کامل این توافق امنیتی منجر به پاسخ و واکنش قانونی جمهوری اسلامی ایران خواهد شد.