تورم از تولید شکست میخورد؛ بورس برنده میشود
خبرگان مالی، بازدهی بخش مولد اقتصاد را بالاتر از تورم پیشبینی کردند
درپی به ثمر رسیدن برنامههای دولت برای مهار تورم و رشد تولید، انتظارات خبرگان مالی کشور در مورد بازدهی بخش مولد اقتصاد، بالاتر از تورم قرار گرفت. امسال دولت سیزدهم با رمز مهار تورم و رشد تولید، توان خود را جهت مقابله با مهمترین چالش حال حاضر ایران اسلامی به کار بست. این تلاش که از طریق برنامهریزی و هماهنگی مداوم بین تمامی دستگاههای اجرایی دنبال شد، تا امروز توانسته دستاوردهای بسیار مناسبی مانند کم کردن سرعت رشد تورم، حفظ ارزش پول ملی، افزایش رشد تولید ملی، افزایش درآمدهای نفتی و پیشرفت در تکمیل ابرپروژههای زیرساختی را به ارمغان آورد.
تداوم این رویه مثبت باعث شد تا در تازهترین نظرسنجیها از مدیران دارایی، بازدهی بخش مولد اقتصاد برای یک سال آینده بالاتر از تورم پیشبینی شده شود و احتمال وقوع تکانههای منفی در شاخص کل بورس در کمترین میزان خود قرار گیرد. این موضوع نشان میدهد که خبرگان مالی کشور، چشمانداز مهار تورم و رشد تولید را مثبت ارزیابی کرده و پیشبینی میکنند که اقتصاد ایران حداقل تا پایان آذرماه 1403 بتواند روند رو به رشد درآمد ملی را حفظ کند. به این ترتیب انتظار میرود بازار سهام نیز به عنوان نماینده اصلی بخش مولد اقتصاد طی یک سال آینده رشد بالاتر از تورم داشته باشد.
بازدهی واقعی یا موهومی
یک رویه اشتباه در بازار دارایی ایران این است که افراد در داراییهایی مانند ارز و طلا سرمایهگذاری میکنند و زمانی که نرخ آنها افزایش مییابد، اختلاف قیمت پیشآمده را به عنوان سود شناسایی میکنند. این درحالی است که نگهداری چنین داراییهایی هیچگونه ارزش افزودهای تولید نمیکند و در بهترین حالت تنها میتواند تورم را پوشش دهد.
تورمی که طی سالهای گذشته ثابت شد، از افزایش موهومی قیمت ارز بیشترین تأثیر را میپذیرد و در واقع افراد با تقاضای ارز، در بلندمدت نه تنها سودی به دست نمیآورند بلکه باعث زیان خود و جامعه میشوند.
از طرفی سرمایهگذاری در سهام که بخش مولد نیز آن را پشتیبانی میکند نهتنها میتواند قدرت خرید افراد را از تورم مصون بدارد؛ بلکه به دلیل تولید ارزش افزوده واقعی در بخش مولد اقتصاد، باعث کسب سود و منفعت واقعی برای سرمایهگذاران میشود.
این رویه بهخصوص در سال 1402 بیشتر به چشم آمده است؛ جایی که با کنترل سرعت رشد تورم و مهار نوسانات ارز و طلا، بازدهی سبد دارایی سرمایهگذاران وابستگی بیشتری به رشد واقعی اقتصاد پیدا کرده است.
بر اساس یک نظرسنجی صورت گرفته از 43 مدیر دارایی، بیش از 79.1 درصد از شرکتکنندگان، بازدهی یک سال آینده شاخص کل بورس تهران را بالاتر از تورم پیشبینی کردند. بر اساس نظر این خبرگان بازارهای دارایی، عدد منصفانه شاخص کل بورس تا آذرماه سال آینده به صورت میانگین، 2.56 میلیون واحد خواهد بود و بازدهی آن نیز به حدود 49.2 درصد خواهد رسید.
در این نظرسنجی 31 نفر از خبرگان شرکتکننده بر این باورند که شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در حال حاضر نزدیک به ارزش ذاتی خود قرار دارد و 12 نفر نیز عدد کنونی شاخص کل بورس را خیلی پایینتر از ارزش بنیادی آن دانستند. همچنین در این نظرسنجی که توسط سایت بورسان انجام گرفته است، هیچ یک از خبرگان بازارهای مالی، بازار سهام را غیرارزنده ندانستهاند.
برش
چرخش نگاه خبرگان مالی
به نظر میرسد در حال حاضر نگاه خبرگان مالی کشور به سمت بازار سهام چرخیده است و آنها در حال حاضر سرمایهگذاری در این بازار را به عنوان اولویت اول خود قلمداد میکنند. از طرفی براساس شاخصهای منتشر شده از طرف این رسانه بورسی، احتمال سقوط شدید شاخص بورس اوراق بهادار تهران در آذرماه بشدت افت کرده و به محدوده 11 درصد رسیده است. این عدد نشان میدهد که فعالان بزرگ بازار سهام احتمال نوسان شدید کاهشی شاخصهای بازار سهام را بسیار ضعیف میدانند و در خصوص روند صعودی آن ضریب اطمینان بالایی وجود دارد.