با افتتاح پروژه فیبرنوری منازل و کسبوکارها در استان گلستان توسط رئیسجمهور، پوشش فیبرنوری از ۵ میلیون خانوار فراتر رفت
توسعه فیبرنوری، زمینه هوشمندسازی
یکی از پروژههای مهمی که رئیس جمهور در سفر خود به استان گلستان افتتاح کرد مربوط به توسعه فیبرنوری دراین استان است. دریک سال گذشته که ایجاد پوشش فیبرنوری برای منازل و کسبوکارها دراین استان آغاز شده، بیش از یک هزار و ۳۰۰ کیلومتر حفاری و داکتگذاری در استان گلستان انجام شده است. پروژه ملی فیبرنوری پس ازیک هزار و ۳۰۰ کیلومتر حفاری و داکتگذاری در ۳۷ شهر استان گلستان به پایان رسیده و بیش از یک میلیون نفر از جمعیت شهری این استان تحت پوشش فیبرنوری قرار میگیرند. با اقدامات دولت سیزدهم گلستان بهعنوان اولین استان برخوردار از پوشش کامل شبکه ملی فیبرنوری نام گرفت و این مسیر برای سایر استانها در حال طی شدن است.
دولت سیزدهم توسعه اینترنت ثابت پرسرعت، امن و باکیفیت، دسترسی به سرعتهای چند صد مگابیتی برای کاربران و ایجاد ۲۰ میلیون پوشش فیبرنوری را تا پایان دولت سیزدهم هدفگذاری کرده است. براساس آخرین آمار اکنون برای ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر پوشش فیبرنوری در کشور ایجاد شده است.
یکی از پروژههای هفت کلان پروژه شبکه ملی اطلاعات، توسعه زیرساخت فیبرنوری است، در۱۰ سال گذشته ایران یکی از کشورهای انتهای جدول در این شاخص بود و با درنظرگرفتن عقبماندگی در توسعه این ظرفیت در کشور، دولت سیزدهم پیشبرد این کلان پروژه را در سطح ملی بهعنوان یکی از اهداف خود در نظر گرفت که افتتاح پروژه اخیر فیبرنوری در گلستان، قطعهای از مسیرهوشمندسازی در سطح ملی است.
توسعه فیبر نوری، زیرساخت حرکت به سمت هوشمندسازی
راهبرد دولت سیزدهم در توسعه زیرساخت فیبرنوری ابعاد وسیعی دارد که منجر به توسعه بخش ارتباطات و زیرساخت فناوری کشور میشود. استفاده از فیبر نوری اهمیت زیادی در ارتباطات و انتقال اطلاعات دارد. این تکنولوژی بهدلیل قابلیت ارسال دادهها با سرعت بالا، مقاوم در برابر نویز و انتقال اطلاعات در فواصل طولانی، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از فیبرهای نوری در شبکههای ارتباطی، هوشمندسازی و فناوری اطلاعات اهمیت بالایی دارد.
توسعه فیبرنوری، در واقع توسعه زیرساختهای اقتصاد دیجیتال است که لازمه آن همت، هوشیاری، سرعت عمل و ابتکار است تا با جدیت و با استفاده از داشتهها به سمت آینده روشن حرکت کرد و لازمه هوشمندسازی در تمام ابعاد فناوری و اطلاعات است. رئیسجمهور نیز در سفر اخیر خود به گلستان با بیان اینکه فیبرنوری زیرساخت مهم هوشمندسازی است، گفت: «شاید برای خیلیها باورکردنی نبود که توسعه ارتباطات، اطلاعات و فناوری به نحوی باشد که تمام زندگی امروز انسانها را تحت تأثیر قرار دهد و همه زوایای زندگی بر این بستر قرار داده شود.»
همچنین یکی دیگر از ابعاد توسعه فیبرنوری ایفای نقش مهم این زیرساخت در توسعه شهرهوشمند است زیرا فیبرنوری به مثابه یک رسانه ارتباطی سریع و کارآمد عمل میکند که میتواند برای انتقال حجم زیادی از دادهها در فواصل طولانی استفاده شود. این ویژگی فیبرنوری را به گزینهای ایدهآل برای پشتیبانی از برنامهها و خدمات شهر هوشمند تبدیل میکند و با توجه به نگرش لزوم هوشمندسازی در سطح شهر، یکی از اولویتهای دولت در انجام پروژههای فناوری اطلاعات توسعه این بستر در سطح ملی است.
گلستان؛ استان پیشتاز در زیرساخت فیبرنوری
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به تأکید دولت برای استفاده حداکثری مردم از اینترنت پرسرعت گفت: گلستان در پوشش ملی فیبرنوری کشور پیشتاز است.
عیسی زارعپور روز پنجشنبه در جمع مردم شهر دوزین مینودشت اظهار کرد: گلستان نخستین استانی است که همه شهرهای آن زیر پوشش فیبرنوری قرار گرفته و سرعت اینترنت در این استان تا ۹۵۰ مگابیت بر ثانیه رسیده است.
وی با بیان اینکه در زمان حاضر ۳۸ منطقه و شهر استان گلستان از اینترنت پرسرعت فیبرنوری استفاده میکنند افزود: هنوز استان تهران از این امکان بهرهمند نشده است. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه به جنگ ترکیبی دشمن اشاره کرد و یادآور شد: دشمن جنگ سخت را کنار گذاشته و اقتصاد، معیشت، بهداشت و فرهنگ مردم را نشانه گرفته است.
سیدحامد قدس علوی مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان گلستان نیز در مورد اجرای پروژه فیبرنوری در استان گلستان، گفت: در این پروژه، اپراتور «های وب» از شرکتهای دارای پروانه یکپارچه شبکه و خدمات ارتباطی (UNSP) از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به عنوان مجری، بیش از ۱۳۰۰ کیلومتر حفاری، داکتگذاری و فیبرکشی در سطح استان انجام داده که ۶۵۵ کیلومتر از این حفاری در داخل شهرها و ۶۵۸ کیلومتر دیگر آن بین شهرهای استان انجام گرفته است. وی افزود: این پروژه در کمتر از پنجماه با برنامهریزی و کار شبانهروزی انجام شده که کار در این وسعت شامل همه شهرهای استان میشود و این بینظیر است که با پایان این پروژه، بستر مناسبی برای اجرای طرحهای فناورانه در سطح استان گلستان فراهم شده و دسترسی مردم شهرهای این استان به سرعتهای چند صد مگابیتی امکانپذیر شده است. براساس این گزارش، بعد از ایجاد پوشش فیبرنوری برای همه مردم شهرهای استان گلستان، قرار است در فاز دوم این پروژه همه ساختمانهای شهرهای این استان نیز به فیبرنوری متصل شوند. اکنون با افتتاح پروژه فیبرنوری منازل و کسبوکارها در استان گلستان توسط رئیسجمهور، ایجاد پوشش فیبرنوری برای منازل و کسب و کارها از ۵ میلیون خانوار نیز فراتر میرود تا یک قدم به تکمیل ۸ میلیون پوشش تا پایان سال که هدفگذاری وزارت ارتباطات است، نزدیکتر شویم.
برش
توسعه پروژه راهبردی فیبرنوری در دولت سیزدهم
برخلاف روندهای جهانی، متأسفانه در ده سـال گذشـته توجهی به اینترنت ثابت در کشـور نشـده اسـت، این مسأله باعث فشـار بـه شـبکه تلفـن همـراه شـده و نتیجـه آن افـت کیفیـت ارتباطـات همـراه در کشـوربـوده اسـت. بـا توجـه بـه مصوبـات شـورای عالـی فضـای مجـازی مبنـی بـر دسترسـی 80 درصـد از خانوارهـای ایرانـی بـه شـبکه پرسـرعت ثابـت تـا پایـان سـال 1404 و اهتمام دولت سیزدهم بر توسعه زیرساخت فیبرنوری، اجـرای پـروژه فیبرنوری منازل و کسـب و کارها(FTTX)از ابتدای شـروع به کار دولت سـیزدهم در دسـتور کار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قـرار گرفـت و در دهـه فجـر، 1400 نهضـت ملـی فیبرنـوری منـازل و کسـب و کارهـا کلیـد خـورد و دسترسـی مشـترکین به سـرعت یک گیگابایـت بـر ثانیـه معـادل یکصـد برابـر سـرعت فعلـی ارتباطـات ثابـت در کشـور، محقـق شـد. بـاهدفگذاری صورت گرفتـه، تحت پوشـش قـراردادن 20 میلیـون از خانوارهـا و کسـب و کارهـای کشـور تـا پایـان دولـت سـیزدهم بـا اسـتفاده از بسـتر فیبرنـوری در دسـتور کار اسـت. براساس آخرین آماراکنون برای ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر پوشش فیبرنوری در کشورایجاد شده است.