واشنگتن قطعنامه پیشنهادی شورای امنیت برای آتش بس فوری در غره را وتو کرد

رأی ننگین امریکا به ادامه نسل کشی

حسین فاطمی
خبرنگار


در گزارش دیروز شنبه به این نکته مهم اشاره شد که اقدام آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در استفاده از ماده ۹۹ منشور سازمان ملل برای فعال کردن شورای امنیت در جهت برقراری آتش بس در نوار غزه عملاً ایالات متحده امریکا را در یک منگنه سیاسی و دیپلماتیک قرار داد. چرا که از یک سو اگر واشنگتن به قطعنامه پیشنهادی امارات در شورای امنیت رأی منفی بدهد در برابر افکار عمومی جهان برای حمایت از کشتار در نوار غزه قرار خواهد گرفت و اگر با تصویب آن موافقت کند، دولت بایدن در آستانه انتخابات ریاست جمهوری با هجمه سیاسی صهیونیست‌ها و کارشکنی لابی یهودی آیپک روبه رو می شود. در این بین با وتوی قطعنامه، بایدن دومی را انتخاب کرد تا نشان دهد برای او انتخابات ریاست جمهوری ارجحیت و اولویت بیشتری بر پایان جنگ و کشتار در غزه دارد.
در همین راستا و به گزارش ایرنا از سازمان ملل، در نشست عصر جمعه به وقت محلی شورای امنیت سازمان ملل، قطعنامه پیشنهادی امارات متحده عربی به رأی گذاشته شد که از ۱۵ عضو شورای امنیت ۱۳ عضو رأی موافق، یک عضو یعنی ایالات متحده امریکا رأی مخالف و یک عضو یعنی انگلیس، دیگر عضو این شورا رأی ممتنع دادند. یک قطعنامه برای تصویب در شورای امنیت سازمان ملل به حداقل ۹ رأی بدون مخالفت (وتوی) ۵ عضو دائم این شورا یعنی امریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین احتیاج دارد که قطعنامه پیشنهادی امارات با مخالفت و وتوی امریکا مواجه شد.
این نشست اضطراری شورای امنیت در پی فعال کردن ماده ۹۹ منشور ملل از سوی آنتونیو گوترش تشکیل شده بود. آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد با توجه به گستردگی تلفات انسانی در غزه در پی جنگ اسرائیل، نامه‌ای را با استناد به ماده ۹۹ منشور سازمان ملل به رئیس شورای امنیت ارسال کرده بود. این اولین باری بود که گوترش از زمانی که در سال ۲۰۱۷ به سمت دبیر کلی سازمان ملل رسید، این کار را انجام داد. ماده ۹۹ منشور سازمان ملل که در تاریخ سازمان ملل متحد تنها ۹ بار مورد استفاده قرار گرفته است، بیان می‌کند که «دبیر کل می‌تواند هر موضوعی را که به نظر او ممکن است حفظ صلح امنیت بین‌المللی را تهدید کند، به شورای امنیت اطلاع‌رسانی کند.» این ماده به دبیرکل این سازمان اجازه می‌دهد وقتی احساس کند «امنیت و صلح جهانی» به خطر افتاده است، اعضای شورای امنیت را به جلسه‌ای فوری فرا می‌خواند و از آنها می‌خواهد اقدامی فوری در این باره اتخاذ کنند.
 
 در نشست عصر جمعه چه گذشت؟
نشست عصر جمعه شورای امنیت با سخنرانی دبیر کل سازمان ملل شروع شد. گوترش در ابتدای سخنرانی خود تأکید کرد: ادامه عملیات نظامی دسترسی افراد نیازمند را به کمک‌های بشردوستانه محدود می‌کند. نگرانی از فروپاشی کامل سیستم حمایت بشردوستانه در غزه وجود دارد که عواقب ناگواری در پی خواهد داشت. گوترش تصریح کرد: سازمان ملل متعهد به ادامه کمک به ساکنان نوار غزه است. من با استناد به اصل ۹۹ به شورای امنیت نامه نوشتم زیرا به نقطه فروپاشی رسیده ایم. من نگرانم که پیامدهای آنچه در غزه اتفاق می‌افتد برای امنیت کل منطقه ویرانگر باشد. وی تأکید کرد: محدودیت‌های اعمال‌شده توسط اسرائیل در غزه، تأمین نیازهای مردم را برای آژانس‌های سازمان ملل دشوار می‌سازد. ما انتظار داریم که حوادث غزه منجر به فروپاشی کامل نظم عمومی و افزایش فشار برای مهاجرت دسته جمعی به مصر شود.
گوترش همچنین با اشاره به کشته شدن اعضای این سازمان در غزه گفت: تهدید علیه کارکنان سازمان ملل در غزه بی‌سابقه است. ۱۳۰ کارمند سازمان ملل کشته شدند که بسیاری از آنها به همراه خانواده هایشان کشته شدند و این بزرگ‌ترین خسارت در تاریخ سازمان ملل متحد تاکنون است. علاوه بر این به دلیل بسته شدن گذرگاه رفح، بمباران مداوم، کمبود سوخت و اختلال در ارتباطات، کمک‌های امدادی دیگر امکانپذیر نیست.
در ادامه ریاض منصور، نماینده فلسطین در سازمان ملل سخنرانی کرد. او نیز در سخنرانی خود گفت: هدف از جنگ اسرائیل علیه غزه پایان دادن به مسأله فلسطین و از بین بردن صلح است. اسرائیل می‌گوید که هدف جنگ غزه نابودی حماس است، در حالی که ۷۰ درصد قربانیان حملات آن غیرنظامی هستند. هدف اسرائیل از جنگ با غزه روشن است و آن مجبور کردن مردم به خروج از این منطقه است. منصور تصریح کرد: شرم بر کسانی که از درخواست آتش بس در غزه امتناع می‌ورزند. این جنگ برای نابودی مردم فلسطین و پایان دادن به موضوع فلسطین است. نتانیاهو زندگی خود را وقف نابودی فلسطینیان و از بین بردن صلح کرده و این جنگ، ائتلاف افراطی در «اسرائیل» است. هدف این است که از امکان تشکیل کشور فلسطین یا بازگرداندن صلح جلوگیری شود. این جنگ، غیرنظامیان، بویژه کودکان را هدف قرار می‌دهد و سربازان اشغالگر، مردم را در غزه برهنه رژه می‌برند. امنیت و موجودیت ما در خطر است، پس چگونه می‌توان به اسرائیل اجازه چنین کاری را داد؟ قانون باید از همه حمایت کند و نباید سلسله مراتبی از نژادها وجود داشته باشد. نماینده تشکیلات خودگردان فلسطین در نشست شورای امنیت سازمان ملل با تأکید بر اینکه حملات اسرائیل به غزه، عملاً آنجا را غیرقابل سکونت می‌کند، گفت: «هدف اسرائیل، مجبور کردن مردم به خروج از منطقه» است. اسرائیل، غزه را برای همه غیرقابل زندگی و مردم را آواره خواهد کرد و سرانجام دست به «حمله‌ای تمام‌عیار» علیه این منطقه خواهد زد.
در ادامه گیلعاد اردان، سفیر و نماینده رژیم صهیونیستی در سازمان ملل نیز در این نشست مدعی شد: امنیت منطقه جز با حذف حماس محقق نمی‌شود. حماس مسئول ایجاد رعب و وحشت در اسرائیل و مجبور کردن ساکنان غزه به زندگی در شرایط سخت است. وی ادعا کرد: استراتژی حماس بر ترساندن ساکنان غزه و پنهان شدن در پشت غیرنظامیان و داخل بیمارستان‌ها متمرکز است. حماس از کمپ‌های پناهجویان و مناطق غیرنظامی در نوار غزه موشک شلیک می‌کند. حماس ریشه مشکل در نوار غزه است، اما جنایات آن مورد بحث قرار نمی‌گیرد.
سفیر رژیم اسرائیل در ادامه ادعاهایش علیه جنبش حماس بدون اشاره به جنایات این رژیم گفت: حماس از آزادی کودکان و زنان خودداری کرد و حتی به صلیب سرخ اجازه ملاقات با ربوده‌شدگان را نمی‌دهد. کسانی که خواستار آتش‌بس هستند باید از حماس بخواهند جنایات خود را متوقف کند. وی مدعی شد: اسرائیل به بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ کامیون حامل کمک‌های بشردوستانه اجازه ورود به نوار غزه را داد. پیروزی ما بر حماس به اسرائیلی‌ها و ساکنان غزه اجازه می‌دهد در صلح زندگی کنند. دیپلمات اسرائیلی بدون اشاره به جنایات این رژیم مدعی شد که جامعه جهانی برای ظلم به مردم غزه به حماس «چراغ سبز» نشان داده است. بدون فشار نظامی اعمال شده بر حماس، هیچ دیپلماسی دیگری نمی‌تواند آزادی گروگان‌ها را تضمین کند.
 
قطعنامه پیشنهادی امارات خواستار چه بود؟
امارات متحده عربی پیش‌نویس قطعنامه کوتاهی را به شورا ارائه داده بود که خواستار «آتش‌بس فوری بشردوستانه» بود و از حمایت کشورهای عربی و اسلامی برخوردار بود. قطعنامه پیشنهادی که به تصویب شورای امنیت نرسید، با ابراز نگرانی شدید از وضعیت فاجعه‌بار انسانی در نوار غزه و رنج مردم غیرنظامی فلسطین، تأکید می‌کرد که جمعیت غیرنظامی فلسطین و اسرائیل باید بر اساس قوانین بین‌المللی بشردوستانه محافظت شوند. قطعنامه پیشنهادی همچنین تأکید داشت که همه طرف‌ها باید به تعهدات خود تحت قوانین بین‌المللی از جمله حقوق بین‌الملل بشردوستانه، بویژه در مورد حمایت از غیرنظامیان عمل کنند. این قطعنامه همچنین خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط همه «گروگان‌ها» و نیز تضمین دسترسی بشردوستانه به غزه بود و از دبیرکل سازمان ملل درخواست کرده بود گزارش فوری و مستمر در مورد وضعیت اجرای این قطعنامه به شورا ارائه دهد.
وتوی امریکا و دفاعیه آن
رابرت وود، دیپلمات امریکایی که به جای لیندا توماس گرینفیلد، سفیر و نماینده امریکا در سازمان ملل در این نشست شرکت کرده بود، پیش از رأی‌گیری به صراحت با آتش‌بس فوری در غزه مخالفت کرد و مدعی شد: ایالات متحده قویاً از یک صلح پایدار حمایت می‌کند که در آن هم اسرائیلی‌ها و هم فلسطینی‌ها بتوانند در صلح و امنیت زندگی کنند، اما از درخواست برای آتش‌بس فوری حمایت نمی‌کنیم. این فقط بذر جنگ بعدی را می‌کارد، زیرا حماس تمایلی به برقراری صلح پایدار ندارد.
رابرت وود، معاون نماینده امریکا در سازمان ملل پس از رأی‌گیری و وتوی قطعنامه پیشنهادی امارات نیز در دفاع از رأیی که داده شد،  ادعا کرد: تصویب این قطعنامه، هیچ حرکت رو به جلویی نبود و از واقعیت عینی جدا بود. او بدون اشاره به ده‌ها جنایت اسرائیل خطاب به اعضای شورای امنیت گفت: هیچ کشوری نباید آنچه را حماس در هفتم اکتبر انجام داد، تحمل کند. اگر هر کدام از کشورهای ما شاهد چنین حمله‌ای بودند ما از این شورا توقع داشتیم که بر حق ما برای دفاع و حفاظت از شهروندان‌مان تأکید مجدد کند. دیپلمات امریکایی مدعی شد: قطعنامه پیشنهادی فرمولی فاجعه‌آمیز هم برای اسرائیل و هم برای فلسطینیان و هم تمام منطقه است و درخواست «آتش‌بس بی‌قید و شرط» را غیرمنطقی‌ترین بخش قطعنامه پیشنهادی خواند و مدعی شد: این آتش‌بس، حماس را پا برجا نگه خواهد داشت و به آن فرصت تجدیدقوا می‌دهد تا اقدامی شبیه هفتم اکتبر را تکرار کند.
او گفت: همان‌طور که جو بایدن رئیس‌جمهور امریکا، تأکید کرده است راه‌حل تشکیل دو کشور مستقل تنها راه‌حل برای رسیدن به یک صلح پایدار است. در پی اقدام امریکا در وتوی قطعنامه شورای امنیت، سفیر و نماینده رژیم صهیونیستی در سازمان ملل از دولت جو بایدن قدردانی کرد و قطعنامه درخواست آتش‌بس فوری در غزه را «تحریف‌شده» خواند. گیلعاد اردان گفت: آتش‌بس تنها زمانی ممکن خواهد بود که همه اسرا در غزه آزاد شوند و حماس نابود شود.
 
واکنش فلسطینی‌ها به وتوی امریکا: این لکه ننگی برای جامعه انسانی بود
جنبش حماس بامداد دیروز شنبه در واکنش به وتوی امریکا علیه قطعنامه‌ شورای امنیت سازمان ملل متحد که خواهان برقراری آتش‌بس در غزه شده بود، آن را غیراخلاقی و ضد بشری دانست. به گزارش شبکه الجزیره، محمد اشتیه، نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین نیز در واکنش به ناکامی جامعه جهانی برای توقف نسل‌کشی فلسطینیان توسط رژیم صهیونیستی در غزه و برقراری آتش‌بس گفت: شکست شورای امنیت در تصویب قطعنامه توقف آتش‌بس در غزه، یک لکه ننگ [برای جامعه جهانی] است.

واکنش روسیه
معاون نمایندگی روسیه در سازمان ملل با انتقاد از اقدام امریکا در وتوی قطعنامه شورای امنیت برای برقراری آتش‌بس انسانی فوری در غزه گفت: امریکا باز هم مانع آتش‌بس در غزه شد و ممانعت از آتش‌بس یعنی حکم اعدام امریکا

ادامه در صفحه  5

 

خبر پلاس
1

سیاهی سوابق وتوی حامیان صهیونیست ها

با وتوی روز جمعه که دومین وتوی امریکا در دو ماه گذشته در حمایت از تل‌آویو بود، تعداد دفعاتی که ایالات متحده از حق وتوی خود در شورای امنیت سازمان ملل برای حمایت از اسرائیل استفاده کرده است به حداقل 35 مورد رسید. در راهپیمایی بزرگ بازگشت در سال 2018، شورای امنیت سازمان ملل پیش‌نویس قطعنامه‌ای را تهیه کرد که در آن «استفاده از هرگونه نیروی بیش از حد، نامتناسب و بی‌رویه توسط نیروهای اسرائیلی علیه غیرنظامیان فلسطینی» محکوم شد و خواستار «صلح پایدار و همه‌جانبه» در سایه راه‌حل «دو کشور دموکراتیک اسرائیل و فلسطین» شد که باز هم امریکا این قطعنامه را وتو کرد.
پس از به رسمیت شناختن بیت‌المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل در سال 2017 توسط ایالات متحده، در پیش‌نویس قطعنامه‌ای اعلام شد، «اقداماتی که وضعیت یا ترکیب جمعیتی شهر مقدس بیت‌المقدس را تغییر دهد، هیچ اثر و وجاهت قانونی ندارند و به همین دلیل باطل هستند.» این قطعنامه خواستار تعیین وضعیت بیت‌المقدس در راستای قوانین سازمان ملل شد. به دنبال این قطعنامه، همه 15 عضو شورای امنیت سازمان ملل بجز ایالات متحده که آن را وتو کرد به قطعنامه مذکور رأی مثبت دادند. در مورد دیگر پس از انتفاضه یا قیام دوم که در سال 2000 آغاز شد، شورای امنیت سازمان ملل طی قطعنامه‌ای، «نگرانی شدید خود را از ادامه حوادث غم‌انگیز و خشونت‌آمیز که از سپتامبر 2000 روی داده است»، اعلام کرد. در عین حال این قطعنامه، حملات علیه غیرنظامیان را هم محکوم کرد و از اسرائیل خواست که «با جدیت به آن پایبند باشد و تعهدات و مسئولیت‌های قانونی بر اساس کنوانسیون چهارم ژنو را رعایت کند» که باز هم به رغم آنکه 12 کشور در شورای امنیت به آن رأی مثبت دادند، اما امریکا آن را وتو کرد.

 

خبر پلاس
2

بازگشت عصر جاهلیت با زنده به گور کردن اسیران!

معاون شهردار رژیم صهیونیستی در قدس، خواهان زنده به گور کردن اسرای فلسطینی از نوار غزه شد. به گزارش ایسنا، «اریه کینگ»، معاون شهردار رژیم صهیونیستی در قدس و نامزد ایتامار بن گویر، وزیر امنیت داخلی این رژیم برای ریاست آتی شهرداری قدس غربی، تصاویری از این اسرا در صفحه توئیتری خود منتشر کرد که ارتش رژیم صهیونیستی آنها را مجبور کرده لباس خود را درآورند. این تصاویر نشان می‌دهد که ارتش رژیم صهیونیستی همه اسرا را در زمینی ماسه‌ای جمع ‌کرده و پرچم این رژیم را کنار زمین قرار داده‌ است. کینگ در پایین این تصاویر خواهان دفن زنده اسیران فلسطینی شد که در یکی از پناهگاه‌های آوارگان در نوار غزه بازداشت شده‌اند. وی در اظهاراتی نژادپرستانه نوشت: «اسرائیل باید این نازی‌ها را در این خاک دفن کند تا هیچ انسانی تا ابد آنها را نبیند.»
وقتی یکی از کاربران توئیتر در پاسخ به کینگ نوشت که بابت این حرف‌هایش به دادگاه کیفری بین‌المللی کشیده خواهد شد، وی ضمن دفاع از اظهارات خود نوشت: «چرا؟ به خاطر قتل نازی‌ها؟» در توئیتی دیگر که نقض شروط نشر در این فضای مجازی محسوب می‌شود، کینگ در اظهاراتی افراطی نوشت که اگر صاحب اختیار بود چهار بولدوزر می‌آورد و این اسرا را زنده‌زنده دفن می‌کرد. کینگ به حمایت از شهرک‌سازی در قدس شرقی و اخراج ساکنان فلسطینی از منازل خود معروف است.

 

خبر پلاس
3

امریکا تاریخ حمایت از آپارتاید آفریقای جنوبی را تکرار کرد

فیلیس بنیس، یکی از همکاران مؤسسه مطالعات سیاست متمرکز بر مسائل خاورمیانه، در تحلیل اقدام امریکا برای وتوی قطعنامه امارات، آن را غافلگیرکننده نمی‌داند. چرا که به گفته بنیس، ایالات متحده پیش از این نیز در شورای امنیت و در موضع مشابهی قرار داشته است، مانند دورانی که از رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی حمایت می‌کرد. بنیس گفت: «اگر به عنوان مثال به میراث دوران طولانی جنبش ضد آپارتاید در سراسر آفریقای جنوبی نگاه کنیم، برای سال‌ها، ایالات متحده هر قطعنامه‌ای در شورای امنیت را که می‌توانست علیه آپارتاید آفریقای جنوبی اعمال شود، وتو می‌کرد.» به گزارش الجزیره، فیلیس بنیس گفت: «در همان زمان تمام قطعنامه‌ها در مجمع عمومی مورد بررسی قرار گرفت و این قطعنامه‌ها یکی پس از دیگری خواستار اعمال تحریم علیه آپارتاید آفریقای جنوبی شد.» او گفت: «در نهایت این روند به یک واقعیت جهانی تبدیل شد تا جایی که ایالات متحده مجبور شد دهه 1980 تسلیم این واقعیت شود.» حال به باور بنیس، زمانی که کشورهای زیادی در سراسر جهان نه‌تنها از آتش‌بس، بلکه از پاسخگویی اسرائیل در قبال جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت که اکنون در نوار غزه در حال وقوع است، حمایت می‌کنند، به احتمال بسیار زیاد شاهد وقوع آتش‌بس خواهیم بود و این فشاری بر دولت بایدن است. چون ما شاهد انزوای ایالات متحده در سازمان ملل هستیم.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و سیصد و پنجاه
 - شماره هشت هزار و سیصد و پنجاه - ۱۹ آذر ۱۴۰۲