بهانهتراشی مرغداران برای گرانفروشی
با توجه به افزایش 30 درصدی واردات نهادههای دامی، افزایش قیمت مرغ هیچگونه توجیهی ندارد
امین محمودی
خبرنگار
اردیبهشت ماه سال جاری بود که قیمت مصوب مرغ توسط وزارت جهاد کشاورزی 73 هزار تومان اعلام شد ولی با توجه به وضعیت بازار و طبق توافقاتی که با بخش خصوصی صورت گرفت، این نرخ در برخی برههها قابلیت رسیدن به 78 هزار تومان را نیز پیدا میکند.
با این حال اما گزارشات حاکی از آن است که طی دو هفته گذشته قیمت مرغ باز هم پرواز کرده و به 80 تا 90 هزار تومان در بازار به تناسب مناطق مختلف شهر تهران رسیده، از طرف دیگر در برخی مناطق نیز کمبودهایی در این زمینه گزارش شده است.
وزارت جهاد کشاورزی پیش از این اعلام کرده بود که به رکورد 130 تا 135 میلیون قطعه جوجهریزی رسیده است؛ به همین دلیل کمبودها در این بازارها به نظر غیر طبیعی به نظر میرسد مخصوصاً آنکه آمارهای گمرک در هشت ماهه نخست سال جاری نیز حکایت از واردات 18 هزار و 978 تن و 705 کیلوگرم مرغ به کشورمان به ارزش 44 میلیون و 80 هزار دلار دارد. کارشناسان معتقدند مرغداران هر از چندگاهی با دستاویز کردن توزیع نهادههای دامی و بازار آنها در کشور به دنبال گرانی قیمت مرغ در کشورمان هستند به طوری که آنها همواره از کمبود این کالای اساسی در بازار و گران شدن آن صحبت به میان میآورند. از طرف دیگر برای رسیدن به این هدف شوم خود و افزایش هزینههای مصرف کنندگان، تولیدکنندگان جوجه یک روزه نیز با آنها همراه شدهاند. با این حال که آخرین آمارهای گمرک در سال جاری تاکنون هشت میلیون و 359 هزار تن به ارزش چهار میلیارد دلار نهاده دامی وارد کشور شده است که نشان میدهد در یک سال اخیر واردات این محصولات با رشد بیش از 30 درصدی در وزن و رشد حدود 25 درصدی در ارزش روبهرو بوده است.
پر واضح است که هرگونه شایعه درخصوص کمبود نهاده دامی در بازار به فرافکنی مرغداران مرتبط بوده، مخصوصاً آنکه واردات کنجاله سویا نیز طی یک ماه اخیر بشدت افزایش یافته است به طوری که طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی طی یک ماه اخیر، بیش از ۴۰۰ هزار تن کنجاله در کشور توزیع شده و قرار است با همکاری اتحادیهها و تشکلهای مرتبط تا پایان دی ماه بیش از یک میلیون تن دیگر نیز بین واحدهای تولیدی دام و طیور توزیع شود. این میزان توزیع در حالی صورت میگیرد که میزان نیاز مصرف میانگین واحدهای تولیدی کشور ماهانه حداکثر 380 هزار تن کنجاله است. قیمت جوجه یک روزه هم اکنون با افزایش رو به رو شده است به طوری که انجمن جوجه یکروزه با صدور اطلاعیهای به تولیدکنندگان اعلام کرد که نسبت به رعایت قیمت متعادل در بازار توجه جدی به عمل آورند. در اطلاعیه ای که انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه منتشر کرده آمده است: احتراما با عنایت به گزارشهای اخیر در خصوص نوسانات قیمت جوجه یکروزه به منظور جلوگیری از تکرار شرایط گذشته (با افزایش واردات به منظور تعدیل بازار، چندین ماه جوجه یکروزه با کمتر از ۳۰ درصد قیمت تمام شده در بازار عرضه میشد) نسبت به رعایت قیمت متعادل در بازار توجه جدی به عمل آورید.
بــرش
کاهش 20 درصدی قیمت نهادههای دامی
از طرف دیگر قیمت نهادههای دامی در بازار کاهشی بوده است به طوری که در همین خصوص محمدمهدی نهاوندی، دبیر اتحادیه واردکنندگان نهادههای دامی اظهار کرد: در حال حاضر در زمینه جو و ذرت با تعامل دولت و وزارت جهاد کشاورزی و همچنین تلاش فعالان بخش خصوصی مشکلی وجود ندارد و حتی 15 تا 20 درصد کمتر از قیمت مصوب در بازار به مقدار مناسب عرضه میشود و اگر کسی ادعایی درباره نبود یا گران بودن نهاده جو و ذرت دارد، میتواند با مراجعه به اتحادیه، نیاز خود در این خصوص را رفع کند.