چرا ارتش رژیم صهیونیستی در عملیات خود بی‌برنامه است

تبعات حمله زمینی به غزه

فائزه‌سادات یوسفی
خبرنگار

با وجود پروپاگاندای رژیم صهیونیستی برای حمله زمینی به غزه و آنچه که حذف حماس می‌نامد، بارها مقامات رژیم اشغالگر خبر از تعلل و تعلیق آن داده‌اند. در آخرین دور تعلیق، درست بعد از ناکامی حمله زمینی نیروهای زرهی به خان‌یونس، مقامات رژیم اعلام داشتند که حمله زمینی به نوار غزه مجدداً به تأخیر افتاده است. رصد شرایط موجود در سرزمین‌های اشغالی نشان می‌دهد، عوامل متعددی در سرگردانی و به تعویق انداختن حملات رژیم دخیل بوده که در ادامه به آن پرداخته می‌شود؛
حمله نافرجام به خان‌یونس
روز یکشنبه، نیروهای زمینی ارتش بعد از حمله به این منطقه در دام نیروهای کمین‌ گردان‌های قسام گرفتار شدند که بعد از تبادل آتش، مجبور شدند خودروهای خود را رها کرده و پیاده به سمت شرق حصار مرزی بگریزند. در این نبرد مستقیم، یک سرباز رژیم اشغالگر کشته و سه نفر دیگر مجروح شدند و نیروهای حماس نیز به مقرهای خود بازگشتند. به نظر می‌آید، تجربه شکست این نبرد، درس مهمی را به ارتش و اتاق جنگ عبری-غربی در رویارویی زمینی با مقاومت فلسطین آموخته باشد. شکست نیروهای زمینی ارتش اشغالگر در یک عملیات غافلگیرانه در مقیاس بسیار محدود، زنگ خطر حمله در وسعتی بزرگ‌تر را به صدا در آورده، بویژه که صهیونیست‌ها در جنگ 33 روزه با حزب‌الله نشان دادند در نبرد زمینی بسیار آسیب‌پذیر و شکننده هستند. اکنون نیز کمین مستحکم و تونل‌های پیچیده گردان‌های قسام در کنار توانمندی‌های فردی و روحیه بالای نیروهای آن و برخورداری از تسلیحات پیشرفته‌ای چون پهپاد و همچنین غیر قابل پیش‌بینی بودن نوع حملات، سد بزرگی در مقابل رژیم صهیونیستی و امریکا ایجاد کرده است. علاوه بر آن، وضعیت بغرنج و نابسامان درونی از یک طرف و فشارهای متنوع میدانی و دیپلماسی از طرف دیگر و گروه‌های مقاومت از سوی دیگر، تاکنون مانع هرگونه اقدام از طرف ارتش اشغالگر شده است. رژیم صهیونیستی با وجود شکست عملیاتی در شرق خان‌یونس تلاش کرد با سرپوش گذاشتن به آن، علت اصلی ورود خود به غزه را با موضوعیت اسیران حماس جایگزین کند. در همین رابطه، دانیل هاگاری سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی گفت، هدف از عملیات، جمع‌آوری اطلاعات در مورد اسیران که به گفته اسرائیل حداقل 222 نفر هستند، بوده است. در صورتی که صهیونیست‌ها از همان روزهای اول اعلام کردند، موضوع اسرا نمی‌تواند مانع حملات به غزه شود. در این بین، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی به نقل از مقامات امریکایی می‌گوید، این دولت امریکاست که به اسرائیل توصیه کرده تهاجم زمینی خود به غزه را به تعویق بیندازد، به این امید که فرصتی برای مذاکره بر سر اسرای حماس و آمادگی برای هرگونه حمله به منافع امریکا در منطقه فراهم شود.
هراس از فعال شدن جبهه‌های دیگر مقاومت و گسترش نبرد
هشدار‌های گروه‌های مقاومت که هر گونه تهاجم زمینی به نوار غزه را خط قرمز خود به شمار آورده، بر هراس رژیم افزوده و زنگ خطر توسعه نبرد در منطقه را به صدا در آورده است. به این صورت، اگر نیروهای صهیونیستی به غزه بروند، حزب‌الله حملات خود را تشدید خواهد کرد که این می‌تواند تداعی‌گر شکست سهمگین جنگ 33 روزه برای ارتش رژیم باشد. استراتژی مبهم گروه‌های مقاومت بویژه حزب‌الله لبنان در شمال اراضی اشغالی، بر اتخاذ هر گونه تصمیم پیش‌برنده از سوی رژیم تأثیر گذاشته، طوری که بارها مقامات امریکایی نیز به عدم ورود به جنگی در ابعاد بزرگ در این منطقه اشاره کردند. فارغ از خسارات وارده به مقرها و تجهیزات نیروهای ارتش و نظامی، تاکنون درگیری‌ها تلفات زیادی را بر ساکنان طرف مرزی لبنان در سرزمین‌های اشغالی وارد کرده است. یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، تخلیه 14 محله دیگر نزدیک به مرز لبنان را تا آخر هفته تأیید کرد. این در حالی است که مردم آنجا در هیستری و ترس زندگی می‌کنند و خود داوطلبانه محیط زندگی را رها کرده‌اند.
 در این بین سکوت معنادار دبیرکل حزب‌الله لبنان در ارائه برنامه نوع حمله موجب وحشت و تردید بیشتری در اتاق جنگ رژیم شده است. تنها روز یکشنبه یکی از نزدیکان این گروه گفت، سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله ساعت به ساعت تحولات رویارویی را دنبال می‌کند. از این رو، امریکا و اسرائیل در رمزگشایی از نیات سیدحسن دچار مشکل و سرگردانی شده‌اند. تحلیلگران صهیونیست با استناد به این مواضع می‌گویند، رژیم باید برای بدترین سناریو آماده شود که در آن مجبور می‌شود همزمان در دو جبهه بجنگد. علاوه بر آن، در تداوم حملات روزهای گذشته گروه‌های مقاومت به مراکز امریکایی و اسرائیلی در منطقه، روز گذشته پایگاه اشغالگران امریکایی در التنف و الرکبان در سوریه هدف حمله پهپادی قرار گرفتند.
در این بین موشک‌باران مقاومت فلسطین به سرزمین‌های اشغالی ادامه دارد. روز گذشته آنها مناطق بئرالسبع و مفتاحیم در اراضی اشغالی و همچنین عسقلان نزدیک نوار غزه را در واکنش به جنایات رژیم صهیونیستی مورد هدف قرار دادند که موجب به صدا در آمدن آژیر خطر در شهرک‌های اطراف این مناطق شد. همچنین حماس دو حمله پهپادی علیه واحدهای نیروی هوایی رژیم صهیونیستی مستقر در پایگاه هاتزریم و دیگر پایگاه نظامی آن به انجام رسانده است.
سردرگمی در طراحی تاکتیک و پشتوانه مردم غزه
اکنون رژیم صهیونیستی حتی با وجود رایزنی با ایالات‌متحده و دیگر متحدان اروپایی‌اش، در اتاق جنگ نتوانسته طرحی را برای چگونگی ورود به خاک غزه برنامه‌ریزی کند. آنچه که حتی مقامات و تحلیلگران داخلی به آن اذعان دارند این است که رژیم اکنون تنها به انتقام و فرار از چهره شکست‌خورده خود فکر می‌کند و عملاً بعد از غافلگیری در وضعیتی قرار ندارد که بتواند تصمیم بگیرد. پیش از این رسانه‌های اسرائیلی اعلام کردند، جبهه داخلی رژیم اشغالگر با تداوم حماسه قهرمانانه مقاومت فلسطین وارد وضعیت آشفتگی و هرج و مرج شده است.
تأخیر در تهاجم همچنین منعکس‌کننده شکاف فزاینده بین بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر دفاع است که خواستار درگیری با حزب‌الله است اما نخست‌وزیر با آن مخالفت می‌کند.
از طرفی، آشفتگی در اتاق فکر رژیم به حدی است که حتی رژیم هیچ دلیل عامه‌پسندی را برای افکار عمومی داخلی خود در دست ندارد و تنها به ایجاد فضای مذاکره برای آزادی اشاره می‌کند. این در حالی است که پیش‌تر کشته شدن اسرا توسط موشک‌باران خود را توجیه کرده بودند. در عوض تشنج موجود در جبهه رژیم، ثبات و حتی تقویت اراده مردم غزه بر پشتیبانی از حماس به‌رغم فشارهای چندوجهی برای دست کشیدن از آن، مانعی جدی برای ورود ارتش شده است. در مجموع، عوامل فوق توانسته محاسبات دشمن را تا حد زیادی تحت‌الشعاع قرار دهد و رفتارهای جسته و گریخته و بدون برنامه رژیم نیز نشان از تردیدهای عمیق در طرح‌ریزی عملیاتی آن می‌دهد.

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و سیصد و ده
 - شماره هشت هزار و سیصد و ده - ۰۲ آبان ۱۴۰۲