جعل واقعیت برای مقابله با قدرت حماس

گروه جهان/ ساعاتی پس از شوک بزرگ حماس به رژیم صهیونیستی، شبکه‌های اجتماعی پر شد از تصاویر و ویدیوهایی که با سبعیتی وصف ناپذیر و تمرکز بر مسائلی مانند قتل عام کودکان و آزار زنان چهره‌ای هولناک از مقاومت را به جهان نشان می‌داد.تصاویر منتشر شده اما زمانی دردسرسازتر شد که رسانه‌های غربی بدون هیچ مدرک و سندی آن را پوشش داده و برای حمایت از رژیم صهیونیستی، این ویدیوها را به عملیات زمینی حماس نسبت دادند.به نوشته المیادین، یکی از این ویدیوهای جعلی که در سطحی گسترده توسط رسانه‌هایی مانند بیزینس اینسایدر، سی‌ان‌ان و چندین شبکه خبری دیگر به نقل از خبرنگار تلویزیون i24 اسرائیل منتشر شد، تصاویری بود که در آن روایتگر خبر مدعی بود حدود 40 کودک وابسته به رژیم صهیونیستی در «کفرآزا» توسط یگان‌های مقاومت سر بریده شدند. موضوعی که بازتاب گسترده‌ای در فضای مجازی داشت اما حتی سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی نیز در گفت‌و‌گو با خبرگزاری آناتولی مدعی شد که نیروهای این رژیم گزارشی درباره سر بریدن کودکان دریافت نکرده است. نیکول زدبک، خبرنگار i24 نیز ساعاتی بعد از این دروغ پردازی گسترده اطلاق شده به مبارزان حماس، در شبکه ایکس با انتشار پستی با مضمونی متفاوت، خبر اولیه‌اش را که در آن مدعی اخباری درباره سر بریدن کودکان شده بود را نقض کرد. یا در موردی دیگر تصاویری با زیرنویس «حمله به یک زن اسرائیلی در غزه» منتشر شده بود که پس از چند روز سایت رادیو امریکا به جعلی بودن آن اذعان کرد و نوشت: «این فیلم مربوط به سال 2015 و گواتمالا است.»در این میان حتی کاخ سفید نیز در تله اخبار جعلی افتاد و با اینکه هیچ مقام ارتش صهیونیستی بیانیه برای تأیید قتل عام کودکان اسرائیلی منتشر نکرده بود بایدن نیز با محکومیت این قتل عام به حمایت از اسرائیل تأکید کرد.

 صحنه سازی‌های جعلی اسرائیلی
گرچه گروه مقاومت غزه در چند مقطع نسبت به انتشار اخبار جعلی شبکه‌های مجازی درباره رفتارهای خشونت بار مبارزان حماس تأکید کرد اما همچنان خبرها حاکی از آن است که حامیان رژیم اشغالگر که هنوز شوک ناشی از حمله همه جانبه غزه به اسرائیل را هضم نکرده‌اند، با تجهیزات پیشرفته و کارگردانی‌های حرفه‌ای اقدام به ساخت فیلم‌های جعلی علیه حماس می‌کنند. به گزارش ایندیا تودی، در چند روز هفته جاری که تقابل میان حماس و اسرائیل با پیشرفته‌ترین تجهیزات و تخریب‌های گسترده ادامه داشت، یکی از تصاویر جنجال برانگیز علیه مقاومت تصاویر کودک زخمی بود که روی زمین افتاده بود و مردی با لباس مبارزان حماس با مسلسلی در اطراف او پرسه می‌زد. بررسی این فیلم که بازتاب زیادی در فضای مجازی داشت واقعیت ماجرا را از لنز دوربین دیگری فاش کرد. این ویدیو که از فاصله کمی از حادثه گرفته شده است به وضوح وجود یک دوربین حرفه‌ای، کارگردان و بازیگرانی مانند پسر بچه خردسال زخمی را ثبت کرده بود و صداهای پس زمینه آن نشان می‌داد که هیچ چیز جز یک نمایش ساختگی نیست.آچیا شاتز، مدیراجرایی بخش گزارش‌های جعلی دیده بان حقوق بشر اسرائیل معتقد است: «این جنگ آغاز شده و حجم زیادی از اخبار و اطلاعات در حاشیه آن وجود دارد اما هیچ کس نمی‌تواند صحت آنها را تأیید کند. بنابراین آنچه این حجم اخبار بدون سند در چنین شرایطی به جهان می‌دهد تنها ترس و وحشت بیشتر است.»

 پای ایلان ماسک هم به میان آمد
بررسی‌های کارشناسان در چند روز جنگ حماس و رژیم اشغالگر نشان می‌دهد که در میان شبکه‌های تیک تاک، فیسبوک، ایکس و... شبکه اجتماعی متعلق به ایلان ماسک یا همان ایکس بیشترین اخبار جعلی را منتشر کرده است. همین پیشتازی سبب شده است یک مقام اتحادیه اروپا در نامه‌ای به ایلان ماسک درباره دروغ پراکنی عمدی درباره تقابل حماس و رژیم صهیونیستی در شبکه ایکس هشدار دهد. براساس هشداری که به ماسک داده شده است اگر مالک شبکه ایکس از قوانین در این رابطه پیروی نکند، تبعاتی چون جریمه‌ای معادل 6 درصد درآمد شبکه ایکس و یا ممنوعیت فعالیت در اتحادیه اروپا روبه‌رو خواهد شد. براساس آماری که در اواسط هفته توسط این شبکه منتشر شده است تنها تا سومین روز از این تقابل وسیع و غافلگیری بزرگ، بیش از 50 میلیون پست در این شبکه با این موضوع بارگذاری شده است.
 

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و سیصد
 - شماره هشت هزار و سیصد - ۲۰ مهر ۱۴۰۲