همزمان با مطرح شدن مسأله فروش ادوات نظامی فرانسه به ارمنستان صورت گرفت
قفقاز؛ درگیر تنش لفظی باکو و ایروان
فرانسه از حامیان ارمنستان است و بارها به جمهوری آذربایجان نسبت به نقض تمامیت ارضی ارمنستان هشدار داده و پاریس درصدد فروش ادوات نظامی به ایروان است که این اقدام با واکنش باکو روبهرو شد.
«الهام علیاف» رئیسجمهور جمهوری آذربایجان در گفتوگوی تلفنی با «شارل میشل» رئیس شورای اروپا گفت که ارسال سلاح به ارمنستان از سوی فرانسه در خدمت صلح نیست، بلکه یک رویارویی جدید است.
علیاف گفت: «اگر درگیری جدیدی در منطقه رخ دهد، فرانسه مقصر خواهد بود.»
فرانسه از حامیان ارمنستان است و بارها به جمهوری آذربایجان نسبت به نقض تمامیت ارضی ارمنستان هشدار داده است.
در واکنش به مداخله فرانسویها، پیش از این هم وزارت خارجه جمهوری آذربایجان در بیانیهای تلاش فرانسه برای تسلیح ارمنستان به هر طریق ممکن را کاملاً غیرقابل قبول خواند.
در این بیانیه آمده است: تسلیح ارمنستان به هر طریق ممکن و ترغیب این کشور به تهاجم و ماجراجویی نظامی توسط دولت فرانسه غیرقابل قبول است. با توجه به سابقه فرانسه برای مداخله در منطقه ما، این نوع تلاشها مثل سابق به شکست خواهد انجامید.
وزارت خارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد: در این چهارچوب، ما توجه فرانسه را به اشغال ۲۰ درصد از خاک جمهوری آذربایجان توسط ارمنستان و نقض فاحش همه هنجارها و اصول بینالملل، همچنین نقض تعهدات ارمنستان بعد از جنگ ۴۴ روزه و عدم خروج نیروهای مسلح از قلمرو ما تا زمان انجام عملیات ضدتروریستی که توسط نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان انجام شد، فرا میخوانیم.
در ادامه این بیانیه آمده است: تداوم حمایت فرانسه از ارمنستان و برگزاری نشستهای شورای امنیت سازمان ملل به ابتکار پاریس بار دیگر ثابت کرد که ادعاهای فرانسه در زمینه میانجیگری بیطرفانه بین دو کشور طی ۳۰ سال گذشته بیاساس بوده است.
در دور جدید تنشها میان ایروان و باکو، جمهوری آذربایجان اخیراً یک عملیات برقآسا در قرهباغ کوهستانی انجام داد که آن را «اقدامات ضدتروریستی با ماهیت محلی» با هدف احیای نظم قانون اساسی توصیف کرد.
ایروان این اقدام جمهوری آذربایجان را یک تهاجم توصیف کرد و گفت که هیچ یگان نظامی در قرهباغ ندارد. یک روز پس از آن، با میانجیگری حافظان صلح روسیه، توافقی برای آتشبس حاصل شد که در بین شروط آتشبس میتوان به خلع سلاح نیروهای ارامنه و خروج تجهیزات سنگین از قرهباغ کوهستانی اشاره کرد.
در روزهای گذشته، یک مقام ارمنستانی از مذاکرات با فرانسه برای تقویت سامانههای پدافندی این کشور خبر داد.«آرمن خاچاطریان» یکی از مقامات دفاعی ارمنستان گفت، توافق آتی بین ارمنستان و فرانسه بر همکاری نظامی، فنی متمرکز است و به جای تشکیل یک اتحاد نظامی، بر کسب تجهیزات نظامی متمرکز است. این مقام ارمنستانی تشکیل ائتلاف نظامی با فرانسه را رد کرد.
خاچاطریان در مورد نوع تسلیحاتی که ارمنستان انتظار دریافت آن را دارد، افزود که مذاکرات با فرانسه جهت دستیابی به سامانههای جدید پدافند هوایی است. وی بر اهمیت سلاحهای دفاعی و لزوم آموزش افسران در مؤسسات آموزشی نظامی تأکید کرد. کاترین کولونا وزیر خارجه فرانسه در سوم اکتبر طی بازدید از ایروان هم اعلام کرد که کشورش در مورد انعقاد قراردادهای آتی با ارمنستان برای ارائه تجهیزات نظامی به ایروان برای کمک به تضمین دفاعی این کشور موافقت کرده است. بر پایه این گزارش، وزیر خارجه فرانسه از ارائه توضیحات بیشتر درباره کمکهای نظامی در نظر گرفته شده برای ارمنستان در قراردادهای آتی خودداری کرده است.در همین حال، امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه از جمهوری آذربایجان انتقاد کرد و گفت که به نظر میرسد باکو با قوانین بینالمللی مشکل دارد.
نشستی در اسپانیا درباره قفقاز
در این بین، نیکول پاشینیان نخستوزیر ارمنستان در نشستی که در گرانادای اسپانیا و بدون مشارکت جمهوری آذربایجان برگزار شد، بیانیهای را امضا کرد که تمامیت ارضی این کشور را به رسمیت میشناسد.
در همین رابطه، فؤاد شهبازوف تحلیلگر سیاسی گفت: اظهارات مکرر پاشینیان مبنی بر به رسمیت شناختن تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان نشان میدهد که ارمنستان نیز علاقهمند به برقراری روابط دیپلماتیک با جمهوری آذربایجان است. ارمنستان باید تهدیدهای خارجی را برای مبارزه با بیثباتی داخلی ارزیابی و حل کند در غیر این صورت، هم مشکلات داخلی و هم مشکلات خارجی میتواند منجر به بحرانهای عمیق سیاسی شود.
فؤاد شهبازوف دیدار پیشبینی شده بین سران ارمنستان و آذربایجان در بروکسل طی ماه اکتبر را فرصتی مثبت ارزیابی میکند و میگوید: روند عادیسازی روابط دیپلماتیک بین آذربایجان و ارمنستان میتواند از اینجا آغاز شود. آذربایجان معتقد است که مناقشه قرهباغ پایان یافته و میتواند روابط دیپلماتیک با ارمنستان برقرار کند و دشمنی چندین ساله موجود را پشت سر بگذارد.
خبر پلاس
کوادکوپتر ارتش ارمنستان ساقط شد
رسانههای جمهوری آذربایجان در خبری به نقل از وزارت دفاع این کشور خبر دادند که یک کوادکوپتر متعلق به ارتش ارمنستان در حال فعالیت شناسایی در منطقه مرزی «کلبجر» مشاهده و ساقط شد.
خبرگزاری «آذر نیوز» روز یکشنبه گزارش داد، وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد که این کوداکوپتر تلاش داشت که به پرواز شناسایی از مواضع دفاعی ارتش جمهوری آذربایجان مستقر در منطقه کلبجر اقدام کند.
این وزارتخانه افزود، ارتش جمهوری آذربایجان با استفاده از «ابزارهای فنی خاص» کوادکوپتر ارمنستان را نابود کرد. مقامهای وزارت دفاع این کشور توضیحی درباره این ابزارها ارائه ندادند.مقامهای ارمنستانی تاکنون به اظهارنظر مسئولان جمهوری آذربایجان درباره ساقط کردن کوادکوپتر در منطقه مرزی واکنشی نشان ندادهاند.