صفحات
شماره هشت هزار و دویست و هفتاد و پنج - ۱۸ شهریور ۱۴۰۲
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و دویست و هفتاد و پنج - ۱۸ شهریور ۱۴۰۲ - صفحه ۱۹

اجلاس بین‌المللی مقابله با طوفان‌های ماسه‌ای گرد و غبار آغاز شد

متحد کردن جهان علیه گرد و غبار

زیست‌بوم/ ایران امروز و فردا میزبان نمایندگانی از 50 کشور در اجلاس بین‌المللی مقابله با گرد و غبار است. علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، برگزاری این اجلاس در تهران را دستاورد دیپلماسی دولت سیزدهم در متحد کردن جهان علیه گرد و غبار می‌داند و می‌گوید: «بر اساس پیشنهاد ایران و موافقت سازمان ملل متحد، تاریخ ۲۱ تیرماه به عنوان روز جهانی مقابله با گرد و غبار ثبت شد.» به گفته سلاجقه تاکنون 40 کشور و 20 نهاد بین‌المللی برای حضور در این کنفرانس اعلام آمادگی کرده‌اند و این اجلاس افق‌های روشنی خواهد داشت. او می‌گوید: «با وجود فشارها و تحریم‌های ظالمانه که ما را از ظرفیت‌های جهانی محروم کرده بود با سیاست اصولی دولت مردمی و انقلابی مسأله گرد و غبار را با یک دیپلماسی قوی محیط زیست شروع کردیم که در نتیجه آن، 21تیرماه سال گذشته نشست منطقه‌ای با حضور 11 کشور همسایه و 6 دستگاه بین‌المللی برگزار شد.»

ورود مجامع بین‌المللی
ایران سالانه میزبان  148 میلیون تن ریزگرد از کشورهای عربستان، اردن، سوریه، عراق، ترکمنستان، ازبکستان، افغانستان، ترکیه، امارات و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس است. علی‌محمد بیرگانی طهماسبی، مدیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار سال 1400 در گفت‌و‌گو با «ایران» تنها راه‌حل معضل ریزگردهای منطقه‌ای را ورود مجامع بین‌المللی و تشکیل یک صندوق مالی مشترک بین کشورهای درگیر با ریزگردها دانسته بود. ایران و سازمان ملل سال گذشته نخستین گام تشکیل یک صندوق مالی محیط زیست را برداشتند.
 سید حسین موسوی‌فر، رئیس مرکز امور بین‌الملل و کنوانسیون‌های سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با میزبانی ایران از اجلاس بین‌المللی مقابله با طوفان‌های ماسه ای گرد و غبار می‌گوید: ۲۱ تیر ماه سال گذشته اجلاس گرد و غبار در سطح منطقه‌ای به میزبانی کشور ما برگزار شد و آژانس‌های سازمان ملل نیز در حد کمک به بهبود شرایط منطقه همکاری داشتند. به این دلیل که نشست منطقه‌ای نتایج مثبتی داشت، سازمان ملل متحد ضمن استقبال از این اقدام جمهوری اسلامی ایران، از کشور ما خواست که اجلاس را در سطح بین‌المللی برگزار کند.
به گفته موسوی‌فر پیرو قطعنامه سازمان ملل متحد که با رأیی نزدیک به اجماع به تصویب رسید، بنا شد که ایران از تمام کشورهای عضو سازمان ملل متحد با پشتیبانی این سازمان برای شرکت در اجلاس بین‌المللی مقابله با طوفان‌های ماسه ای گرد و غبار دعوت کند.
رئیس مرکز امور بین‌الملل و کنوانسیون‌های سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه پس از بررسی‌ها، ۵۵ کشور در اولویت قرار گرفتند که از آنها دعوت به عمل آمد، گفت: تاکنون از بین کشورهای مدعو، حدود ۳۰ هیأت از نقاط مختلف جهان در سطوح مختلف برای حضور در اجلاس اعلام آمادگی کرده‌اند و سفرا و یا وزرای این کشورها در سطوح مختلف در اجلاس حضور پیدا خواهند کرد. همچنین ۱۴ آژانس ذیل سازمان ملل متحد نیز که در بخش‌های مختلف کار می‌کنند و به نوعی با موضوع گرد و غبار و یا آثار آن مرتبط هستند در این اجلاس شرکت می‌کنند.
موسوی‌فر می‌گوید: علاوه بر این ۵۵ کشور، از سایر کشورهای عضو سازمان ملل متحد نیز دعوت کردیم. فکر می‌کنیم که تا روز اجلاس، از بیش از ۴۰ هیأت و کشور میزبانی خواهیم کرد که تعداد قابل توجهی است و دستاورد بزرگی برای ایران در عرصه بین‌المللی محسوب می‌شود.
معاون دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در این اجلاس حاضر است. گوترش، دبیرکل سازمان نیز پیامی ویدیویی را برای اجلاس فرستاده است.
موسوی می‌گوید: خروجی این اجلاس توسط سازمان ملل حمایت می‌شود و همان‌طور که نماینده مقیم سازمان ملل متحد در ایران نیز تأکید کرد، خروجی اجلاس بین‌المللی مقابله با طوفان‌های ماسه و گرد و غبار قطعاً به عنوان یک سند پشتیبانی در مباحث مربوط به گرد و غبار در سازمان ملل متحد قرار خواهد گرفت و این مسأله خواسته مجمع عمومی سازمان ملل متحد است.

مسیر زمان‌بر
موسوی‌فر می‌گوید: اینکه خروجی این اجلاس بعدها به قطعنامه مجمع عمومی و یا یک سند الزام‌آور مانند کنوانسیون تبدیل شود، مسیری زمان‌بر است که آغاز آن اجلاس منطقه‌ای سال گذشته بود و به طور حتم سازمان ملل متحد با محوریت ایران، ادامه مسیر را نیز پیگیری می‌کند و هرچه قدر اراده دولت‌ها قوی‌تر باشد، خروجی نیز قوی‌تر خواهد بود.

 

جستجو
آرشیو تاریخی