عملیات تولید گاز از فاز ۱۱ میدان پارس جنوبی پس از ۲۰ سال تأخیر با حضور رئیس‌جمهور آغاز شد

یک افتخار تمام ایرانی

رویداد ملی و غرور آفرین دیگری در دولت سیزدهم، روز گذشته در منطقه عسلویه رقم خورد. در سفر آیت‌الله رئیسی به استان بوشهر، عملیات تولید گاز از فاز 11 میدان پارس جنوبی آغاز شد، پروژه‌ای که از آن با عنوان مرزی‌ترین فاز، نسبت به همسایه جنوبی، یعنی قطر برشمرده می‌شود. اما این، تنها ویژگی فاز 11 پارس جنوبی نیست که آن را مهم می‌سازد. اینکه در غیاب متخصصان کارشناسی، تنها به همت و توان کارشناسان ایران و آن هم در فاصله 2 ساله این فاز به بهره‌برداری رسید، مؤید همان چیزی است که آیت‌الله رئیسی در این مراسم به آن اشاره کرد: مؤلفه قدرت جمهوری اسلامی ایران.
به عبارت دیگر، افتتاح دیروز را نباید صرفاً یک اتفاق صنعتی یا توسعه‌ای قلمداد کرد، بلکه به دلیل اهمیت چندجانبه آن، باید گامی مهم و راهبردی در مسیر پیش روی کشور دانست که دارای پیام‌های متعددی در حوزه‌های سیاست خارجی، توانمندی‌های فنی، غرور ملی و توسعه اقتصادی است.
در کلامی دیگر، آغاز عملیات تولید گاز از فاز 11 میدان پارس جنوبی را می‌توان تحقق «ایران قوی» به عنوان شعار و راهبرد محوری دولت سیزدهم برشمرد. بویژه اینکه در 20 سال گذشته، در دولت‌های مختلف، از جمله دولت‌های یازدهم و دوازدهم، این پروژه مهم و اساسی به سرانجام نرسیده بود که علت عمده آن، انتظار برای حضور کارشناسان خارجی بود. اما افتتاح روز گذشته در عمل نشان داد که می‌توان در مسیر توسعه کشور گام برداشت، بدون آنکه منتظر اخم و لبخند بیگانگان باشیم. این واقعیت دیگر رویداد دیروز بود که رئیس‌جمهور هم به آن اشاره کرد.

اقدام ماندگار متخصصان داخلی
رئیس جمهور در مراسم «آغاز تولید گاز از فاز 11 میدان مشترک پارس جنوبی» در عسلویه، راه‌اندازی این فاز را اقدامی بزرگ و ماندگار در حوزه صنایع نفت و گاز کشور دانست و گفت: اجرای این طرح از سوی متخصصان توانمند داخلی در حالی صورت گرفت که شرکت‌های خارجی طرف قرارداد برای اجرای آن به بهانه تحریم تعهدات خود را رها کرده بودند و کشور تحت شدیدترین تحریم‌ها قرار داشت.
آیت‌الله رئیسی انتقال سکوی گازی از فاز 12 میدان عظیم پارس جنوبی به این میدان و راه‌اندازی این طرح 3 سال زودتر از زمان لازم برای اجرای چنین طرحی را از دیگر ویژگی‌های خاص این پروژه عنوان کرد و افزود: در اجرای این طرح همچنین صرفه‌جویی‌های مالی قابل توجهی هم حاصل شده است.

اجرای یک طرح پیچیده و فنی
رئیس جمهور اجرای این طرح را یک عملیات فنی پیچیده و به نوعی منحصر به فرد و درآمدزا برای کشور برشمرد و اظهارکرد: با راه‌اندازی این فاز بخش قابل توجهی از حق کشورمان از میادین مشترک احصا خواهد شد و لذا جا دارد از زحمات همه کارکنان و تلاشگران صنعت نفت در این بخش و نیز صبوری خانواده‌های آنان صمیمانه قدردانی کنم. وی با اشاره اینکه تولید 7 میلیون مترمکعبی این فاز تا بیش از 50 میلیون مترمکعب افزایش خواهد یافت، تصریح کرد: امروز اقدامات و طرح‌های حوزه نفت و گاز و به طور کلی انرژی در کشور با انگیزه بالایی دنبال می‌شود.
صنعت مستقل نفت
آیت‌الله رئیسی اضافه کرد: امروز باید افتخار کنیم که نه تنها دیگر صنعت نفت کشور وابسته به حضور و اقدامات مستشاران خارجی نیست، بلکه توانمندی‌های فنی و مهندسی متخصصان صنعت نفت کشور به سطحی رسیده که امروز جمهوری اسلامی به عنوان کشوری توانمند و فناور به دیگر کشورها و بویژه کشورهای تحت تحریم‌های ظالمانه نظام سلطه نیز خدمات فنی و مهندسی ارائه می‌کند.

توان داخلی؛ مؤلفه قدرت ایران
رئیس جمهور در ادامه توانمندی متخصصان ایرانی در ساخت و تکمیل پروژه‌های عظیم صنعتی را از دیگر مؤلفه‌های قدرت جمهوری اسلامی در کنار اقتدار دفاعی نیروهای مسلح دانست و افزود: امروز توانمندی متخصصان کشورمان با قدرت‌افزایی در اقتصاد و در بخش انرژی موجب شده ما در بهره‌مندی از میادین مشترک عقب نمانیم و حق ملت را از این منابع احصا کنیم.

تأکید بر رفع معضلات منطقه عسلویه
آیت‌الله رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود در این مراسم به برخی مسائل و مشکلات مردم منطقه عسلویه، دیر، جم و کنگان از جمله آب آشامیدنی، کالاهای وارداتی لنج‌داران، آلایندگی گاز مشعل‌ها و کمبود مراکز درمانی اشاره کرد و گفت: درباره مسأله آب آشامیدنی، استاندار محترم بوشهر مسأله را به صورت جدی و تا رفع کامل آن دنبال خواهد کرد. کالاهای وارداتی لنج‌داران نیز با قید کالاهای مورد نیاز کشور در فهرست وزارت صنعت، معدن و تجارت محسوب خواهد شد.
رئیس جمهور ادامه داد: موضوع جمع‌آوری گازهای مشعل از ابتدای آغاز به کار دولت در دستور کار بوده و امروز 500 شرکت دانش‌بنیان طرف قرارداد شرکت نفت، مهار و تبدیل گازهای مشعل به گاز قابل استفاده برای مردم را دنبال می‌کنند. طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته تا 2 سال آینده گازهای مشعل به طور کامل مهار خواهد شد. وی اظهارکرد: درباره کمبود مراکز درمانی در این منطقه نیز از سوی وزارت نفت شش و نیم همت اعتبار در قالب مسئولیت‌های اجتماعی برای توسعه یافتگی بوشهر و رفع نیازهای این منطقه تخصیص یافته که از این اعتبارات برای احداث مراکز درمانی مورد نیاز استفاده خواهد شد.

نیروی بومی در اولویت جذب
رئیس‌جمهور در ادامه همچنین جذب نیروی بومی و بومی‌گزینی را از اولویت‌های دولت در سراسر کشور عنوان کرد و خطاب به استانداران، وزرا و مدیران دولتی گفت: اگر نیروی توانمند و کارآمدی در منطقه باشد که بتواند گره‌ای از مشکلات باز کند حتماً باید در اولویت‌ جذب قرار گیرد.
آیت‌الله رئیسی رفع کمبودها و زدودن محرومیت از چهره این منطقه را نیازمند کار جهادی و شبانه‌روزی دانست و با بیان اینکه در طول سال‌های پس از انقلاب کارهای بسیاری در استان بوشهر صورت گرفته و باید با تلاش مضاعف استمرار یابد، افزود: نیاز امروز کشور کار جهادی است.

امروز جنگ اراده‌هاست
رئیس‌جمهور اضافه کرد: امروز روزگار جنگ اراده‌هاست. خواست دشمن توقف پیشرفت، تولید و رشد اقتصادی ایران و اراده ملت ما مهار تورم، ‌افزایش تولید و رشد اقتصادی است که بحمدالله در 2 سال گذشته توفیقات خوبی به ‌دست آمده و از رشد اقتصادی صفر درصد به 4 درصد رسیده‌ایم و آینده را بسیار روشن‌تر می‌بینیم.

باور عمیق به «ما می‌توانیم»
آیت‌الله رئیسی تکمیل و بهره‌برداری از فاز 11 پارس‌جنوبی به دست متخصصان ایرانی را نشانه تمایز گفتمان این دولت با دوره گذشته که حل مشکلات کشور را به اخم و لبخند بیگانگان گره زده بود، دانست و گفت: ما برخلاف دوره گذشته که نگاه‌شان به دستان بیگانگان بود، با تکیه بر باور عمیق «ما می‌توانیم» و با نگاه به دستان توانمند متخصصان داخلی و ظرفیت‌های موجود در کشور، مشکلات را حل خواهیم کرد.
رئیس‌جمهور تصریح کرد: این شعار نیست بلکه یک حقیقت انکارناپذیر است و امروز در دیدارهای بنده با سران کشورهای مختلف، آنها ایران را کشوری توانمند و فناور می‌شناسند.
آیت‌الله رئیسی با تأکید بر اینکه توانمندی ساخت پروژه‌های بزرگ در کنار حضور مردم در عرصه‌های مختلف برای کشور خلق قدرت کرده است، افزود: این قدرت‌افزایی مرهون خون مطهر شهدا، کار و تلاش مجاهدانه متخصصان ایرانی، حضور پرشور مردم در صحنه و نیروهای مسلح جان بر کف است که باید به خاطر این نعمت بزرگ شکرگزار خدای متعال بود.
رئیس‌جمهور در ادامه وحدت و انسجام موجود میان اقوام و مذاهب در استان بوشهر را از دیگر نعمت‌های بزرگ الهی در این منطقه و در کشور دانست و گفت: دشمنان تلاش کردند با ایجاد گروهک‌های تروریستی، به‌راه انداختن جنگ و خونریزی در کشورهای اسلامی، توهین به مقدسات و آیات نورانی قرآن کریم، عادی‌سازی روابط با رژیم‌صهیونیستی و بهره‌گیری از امپراطوری رسانه، بین ملت‌ها اختلاف‌افکنی کنند، اما این توطئه نیز با شکست مواجه شد.
 آیت‌الله رئیسی افزود: امروز هر کس با اقدام، قلم و تلاش خود به ایجاد انسجام و وحدت در کشور کمک کند، در راستای راهبرد نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران حرکت کرده و هر کس موجب اختلاف‌افکنی در کشور شود، بخواهد یا نخواهد، بداند یا نداند، در راستای راهبرد دشمن حرکت کرده است.

ویژگی‌های طرح افتتاح شده
رئیس‌جمهور روز گذشته در بدو ورود به شهرستان عسلویه با عزیمت به محل فاز 11 میدان پارس‌جنوبی به‌عنوان بزرگ‌ترین میدان گازی مشترک جهان، از سکو و تأسیسات تولید گاز جنوبی‌ترین و یکی از مهم‌ترین فازهای بخش ایرانی این میدان عظیم بازدید کرد. آیت‌الله رئیسی با توضیحات دست‌اندرکاران از جزئیات عملیات کم‌نظیر انتقال سکوی این فاز از فاز دوازدهم و نیز راه‌اندازی این فاز مهم میدان عظیم پارس‌جنوبی مطلع شد.
فاز 11 جنوبی‌ترین و مرزی‌ترین فاز میدان گازی پارس‌جنوبی به شمار می‌رود و از این لحاظ مهم‌ترین فاز این میدان است چرا که در صورت عدم برداشت از آن، گاز به بخش‌های جنوبی مهاجرت خواهد کرد.
طی 20 سال گذشته عملیات راه‌اندازی این فاز بارها به شرکت‌های خارجی واگذار شد، اما این شرکت‌ها هر بار به بهانه تحریم عملیات احداث و راه‌اندازی را ناتمام رها کردند تا اینکه در سال 1400 با روی کار آمدن دولت سیزدهم این طرح به‌عنوان یکی از طرح‌های نیمه‌تمام دارای اولویت مورد توجه قرار گرفت و با واگذاری آن به شرکت‌های داخلی و با اتکا به توانمندی‌های متخصصان کشورمان پس از 20 سال وقفه در مدت 2 سال با تلاش جهادی و شبانه‌روزی، روز گذشته افتتاح شد و عملیات تولید گاز در آن آغاز خواهد شد.
با بهره‌برداری از این فاز روزانه 56 میلیون مترمکعب به تولید گاز و میعانات گازی کشور افزوده خواهد شد که در سال درآمدی 5 میلیارد دلاری را نصیب کشور می‌کند و تولید ناخالص داخلی را حدود یک درصد افزایش خواهد داد.
متخصصان توانمند صنعت نفت کشور برای تسریع در راه‌اندازی این سکو و احصای منابع ملی کشور در این میدان مشترک، به جای ساخت سکوی جدید، سکوی فاز 12 را که با افت فشار مواجه شده بود به این فاز منتقل کردند که عملیات انتقال این سازه 3 هزار و 200 تنی در شرایط ناآرام و متلاطم دریا، یکی از عملیات‌های کم‌نظیر مهندسی و فنی در جهان است که پیش از این تنها 2 بار آن هم از سوی بزرگ‌ترین شرکت‌های نفتی مطرح دنیا نسبت به سکوهای نفتی انجام شده بود و نه سکوی گازی. متخصصان سرافراز صنعت نفت جمهوری اسلامی ایران بدون خرد کردن و قطعه‌قطعه کردن این سازه عظیم، در شرایط تحریمی همه‌جانبه، با اجرای این عملیات تولید گاز در این فاز را 3 سال زودتر عملیاتی کردند.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و دویست و شصت و هشت
 - شماره هشت هزار و دویست و شصت و هشت - ۰۷ شهریور ۱۴۰۲