فرانچیز دیرپای «راکی» همچنان می‌فروشد

کرید، از شاگردی تا استادی

وصال روحانی
روزنامه‌نگار

«کرید 3» عنوان فیلم جدیدی است که باید آن را یک درام ورزشی نامید و دنباله‌ای بر «کرید» یک و دو به حساب می‌آید که در سال‌های 2014 و 2018 اکران شدند. «کرید 3» همانند دو نسخه قبلی با استقبال خوبی روبه‌رو شده و فروش آن از مرز 330 میلیون دلار هم فراتر رفته است. این فیلم برگرفته از سری فیلم‌های مشهور و البته موفق «راکی» است، به گونه‌ای نهمین نسخه از فرانچیز راکی هم به شمار می‌آید که از 1976 شروع شد و چهار دهه بعد از آن را هم پوشش داد تا به فرانچیز کرید پیوند خورد. در عین حال «کرید 3» اولین فیلم از مجموعه دیرپای راکی به شمار می‌آید که «سیلوستر استالونه» به عنوان ایفاگر نقش پرطرفدار راکی بالبوا جایی در بین بازیگران آن ندارد؛ اگرچه او به عنوان یکی از تهیه‌کنندگان اصلی فیلم، نامش در کنار «رایان کوگلر» که بانی اصلی سری فیلم‌های کرید بوده، آمده است.

وفادار به قسمت‌های قبلی
شمار دیگری از بازیگران دو نسخه قبلی «کرید»، در قسمت سوم هم حاضرند و «تسا تامپسون»، «جاناتان میجورز» و «وود هریس» از آن قبیل‌اند ولی مهم‌ترین آنها را باید «مایکل بی‌جوردن» دانست. او از زمان شروع تولید فیلم‌های «کرید» ایفاگر نقش اصلی « آدونیس کرید» بوده که فیلم به دانی مشهور است. سهم قابل توجه «بی‌جوردن» در تهیه فرانچیز کرید به حدی رسیده که او علاوه بر ایفای مجدد نقش اصلی در نسخه سوم و حضور در بین تهیه‌کنندگان فیلم، کارگردانی را هم برعهده داشته، وظیفه‌ای که در دو قسمت قبل «رایان کوگلر» آن را عهده‌دار بوده است. کوگلر در تدوین فیلمنامه نسخه جدید کرید هم دست داشته و مجموعه این عناصر سبب شد این نسخه به اصولی که توفیق‌های این فرانچیز را سبب شده بود، وفادار بماند و راه پیشینیان خود را برود تا از این طریق هم برای بینندگان آشنا بماند و هم فروش موفق باشد.
تفاوت عمده‌ای که در شخصیت مرکزی یعنی «دانی کرید»، در فیلم سوم به وجود آمده این است که او این بار همان بوکسور جوان و بلندپرواز و موفق دو فیلم نخست و یک شاگرد صرف و مستعد نیست، بلکه مردی در میانسالی است که به جایگاه استادی رسیده و به مربیگری روی آورده و مانند بالبوا زندگی امروز و آینده‌اش را در این حرفه و پرورش نیروهای جوان جست‌و‌جو می‌کند. البته در سکانس اول «کرید 3» می‌بینیم که چگونه طی حضور دانی کرید و رفیق بوکسور وی به نام «دیمین دیم اندرسون» در یک رستوران، دعوای فیزیکی شدیدی بین اندرسون و یکی از مشتریان رستوران شکل می‌گیرد، مشتری مضروب می‌شود و پلیس به اشتباه به جای اندرسون، دانی‌ کرید را بازداشت می‌کند. دانی کرید به همین جرم محاکمه و برای مدتی طولانی زندانی می‌شود و فیلم در سکانس بعدی خود با نشان دادن زمان فعلی، دانی را در شرایطی روبه‌روی بینندگان می‌گذارد که در عین مربیگری به امورات همسر و دخترش (آمارا) هم رسیدگی می‌کند و دغدغه آنها و بویژه آمارا را دارد که ناشنواست اما مثل پدرش به مشتزنی حرفه‌ای روی آورده است. در این بین دانی کرید می‌کوشد دخترش را به بهترین شکل بار بیاورد تا مثل راکی بالبوا در عرصه بوکس پیروز باشد. وقتی دیمی‌ین اندرسون از زندان آزاد می‌شود، با دانی کرید تماس می‌گیرد و با اصرار او، کرید می‌پذیرد که مربیگری وی را برعهده گیرد اما تضادی که بین اندرسون و سایر شاگردان ممتاز و عنوان‌دار کرید وجود دارد و روحیات متفاوت آنها و همزمانی این قضایا با دشواری‌های مدیریت زندگی آمارا، داستان و اتفاقات قسمت سوم «کرید» را می‌سازد و آن را به سوی یک مقصد نهایی تازه که مانند فرجام دو قسمت قبلی فیلم دراماتیک است، رهنمون می‌کند.

داستان ساده یک کوشش بزرگ
نه تنها مردم و بویژه دوستداران پرشمار فیلم‌های دراماتیک مرتبط با ورزش بوکس از «کرید 3» استقبال کرده‌اند بلکه منتقدان فیلم و سینما هم اگرچه آن را تحسین آنچنانی نکرده‌اند اما ناکام و در ارزشگذاری‌های حرفه‌ای فاقد هرگونه مشخصه مثبتی ندانسته‌اند. لوویا گیارکی یکی از نویسندگان نشریه قدیمی «هالیوود ریپورتر» ضمن تأیید نقاط قوت فیلم آورده است: «کرید 3 درباره بوکسوری است که اگرچه میانسال است اما ارزش‌های فنی و اولویت‌های اجتماعی‌اش را حفظ کرده است و البته سازندگان فیلم هم توانسته‌اند در ترسیم و ارائه صحنه‌های مبارزه و مسابقات بوکسی که در فیلم می‌بینیم، موفق عمل کنند و هیجان زیادی را بیافرینند.»
روزنامه شیکاگو سان تایمز هم به قلم نقدنویس خود «ریچارد روپر» متذکر شده است: «آنچه به کرید 3 قوت می‌بخشد، پس‌زمینه تلخی است که دو کاراکتر اصلی فیلم را دربرگرفته و آنها در شرایطی دوباره کنار یکدیگر قرار می‌گیرند که هنوز تنش و کینه بین‌شان برقرار است، ‌آن هم به سبب اتفاقی که سال‌ها پیش بین آنها رخ داده و بابتش یکی از آنها بشدت متضرر شده است. به دلیل همین پیشینه، مراوده مجدد آنها پس از 20 سال دوری به یک نقطه جوش می‌رسد و عنصر خشم هرگز از متن داستان حذف نمی‌شود.»
سایت سینمایی «پست ترک» هم براساس آرای 90 منتقد فیلم و سینما، دیدن این فیلم را به مردم توصیه کرده و نوشته است: «قسمت سوم کرید داستان ساده و غیر پیچیده، یک کوشش راستین برای جبران گذشته‌ای تلخ و اوج‌گیری مجدد در رینگ است؛ کوششی که چون سریع به نتیجه نمی‌رسد، با انواع رویدادهای دراماتیک همراه و در همین راستا دیدنی‌تر می‌شود.»
 

 مشخصات فیلم
عنوان: «کرید 3»
کارگردان: مایکل بی‌جوردن
فیلمنامه‌نویسان: رایان کوگلر و زاک بایلین
بازیگران: مایکل بی‌جوردن، تسا تامپسون، جاناتان میجورز، وود هریس، میلا دیویس کنت، فلوریان مونتانو و فلیسیا رشاد
موسیقی متن: جوزف شرلی
محصول: کمپانی‌های مترو گولدوین مایر و پروک سیمیتی
هزینه تولید: 75 میلیون دلار
میزان فروش: 335 میلیون دلار

 

بــــرش

سایت سینمایی «پست ترک» براساس آرای 90 منتقد فیلم و سینما، دیدن این فیلم را به مردم توصیه کرده و نوشته است: «قسمت سوم کرید داستان ساده و غیر پیچیده، یک کوشش راستین برای جبران گذشته‌ای تلخ و اوج‌گیری مجدد در رینگ است؛ کوششی که چون سریع به نتیجه نمی‌رسد، با انواع رویدادهای دراماتیک همراه و در همین راستا دیدنی‌تر می‌شود

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و دویست و شصت
 - شماره هشت هزار و دویست و شصت - ۲۹ مرداد ۱۴۰۲