کارشناسان، امریکا را بزرگترین مانع برای پایان بحران شرق اروپا میدانند
کارشکنی واشنگتن در صلح قاره سبز
زهره صفاری
خبرنگار
با گذشت حدود یک سال و 8 ماه از بحران شرق اروپا و به رغم خسارتهای جبرانناپذیر کییف و مردم اوکراین در این نبرد طولانی، غرب و بویژه امریکا همچنان با ارسال بستههای تسلیحاتی بیش از پیش هیزم بر آتش جنگ میریزند. این در شرایطی است که به گفته یک روزنامهنگار امریکایی، اسنادی وجود دارد که نشان میدهد اگر ایالات متحده مانع نشده بود، این جنگ در همان هفتههای ابتدایی میتوانست با صلحی پایدار تمام شود و اوکراین نیز از یک بحران انسانی و زیرساختی نجات یابد.
تد اسنایدر در نشریه امریکن کانسروتیو، این کارشکنی امریکایی را با حقایق و اسنادی فاش کرده و معتقد است شرط اصلی همه این مذاکرات عدم پیوستن اوکراین به ناتو بود و حتی آخرین بار در استانبول در چند قدمی امضای توافقنامه از سوی واشنگتن متوقف شد.
براساس آنچه تد اسنایدر در این گزارش فاش کرده است، در مذاکره اول که تنها سه روز پس از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین به میزبانی بلاروس برگزار شد، ولودیمیر زلنسکی بدون هیچ پیششرطی عدم عضویت در ناتو را پذیرفت و برای صلح با طرف روسی وارد مذاکره شد. در واقع رئیسجمهور اوکراین که از وعدههای محقق نشده ناتو ناامید شده بود، با خشمی که از اعضای سازمان پیمان آتلانتیکشمالی داشت، شرط روسیه را برای صلح پذیرفت و دور دوم مذاکرات سوم مارس انجام شد. با این حال مداخله امریکا این موضوع را به بنبست کشاند و سخنگوی وزارت خارجه امریکا با صدور بیانیهای، مخالفت واشنگتن با این توافق را اعلام کرد.
در دومین تلاش ناکام اوکراین و روسیه برای صلح، پیشنهاد بیطرفی اوکراینیها بار دیگر مطرح شد اما ایالات متحده دوباره در برابر آن ایستاد تا الگوی سیاست امریکا در قبال بحران اوکراین مشخص شود. در ششم مارس رسانههای صهیونیستی از سفر نفتالی بنت، نخستوزیر وقت رژیمصهیونیستی به مسکو خبر دادند اما در نهایت به رغم همراهی سران کشورهای بزرگ اروپایی برای صلح، در نهایت با وجودی که زلنسکی و پوتین آماده تمام کردن جنگ بودند اما بار دیگر الگوی امریکایی کار را خراب کرد و بنت با ناامیدی از تداوم مذاکرات اعتراف کرد: «غرب برای ضربه زدن بیشتر به پوتین تصمیمش را گرفته است.»
اما سومین مذاکره که تا امضای توافق صلح فاصلهای نداشت، در اواخر مارس و اوایل آوریل 2022 به میزبانی استانبول انجام شد اما این بار نیز با وجود یک توافق کامل و قول زلنسکی برای صرفنظر کردن از پیوستن اوکراین به ناتو و تحقق وعده خروج نیروهای روسی از کییف از سوی پوتین، بار دیگر به خاطر منافع امریکا به ثمر ننشست. پوتین با تأکید بر این موضوع گفت: «وقتی منافع اوکراین با امریکا در تعارض است، این منافع واشنگتن است که در اولویت قرار میگیرد و ما میدانیم کلید حل مشکل در دست آنها است.» مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه وقت ترکیه نیز با اشارهای تلویحی به نقش امریکا در ناکامی توافق صلح تأکید کرد: «کشورهایی در داخل ناتو هستند که ادامه جنگ را میخواهند.»
جنگ اوکراین به سود امریکا است
فارغ از کارشناسان داخلی امریکایی که به منفعتخواهی واشنگتن در نبرد اوکراین اذعان دارند سایت بلتا به نقل از الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهور بلاروس بر این امر تأکید کرد و نوشت: «رهبران غرب اروپا خواهان پایان جنگ در اوکراین هستند اما امریکا از این شرایط سود میبرد و مانع آن میشود.»
لوکاشنکو افزود: «پس از تماسهای متعددی که در طول این مدت داشتهام، هر طور به این موضوع نگاه میکنم، میبینم رهبران غربی خواهان ادامه جنگ نیستند و تنها مجبور به رقصیدن با ساز امریکا شدهاند. این جنگ باید هر چه زودتر تمام شود. اروپاییها نیز بدون شک این موضوع را میخواهند اما در برهه فعلی چارهای جز پیروی از دستورات امریکا ندارند.»
این اظهارنظر در حالی از سوی لوکاشنکو مطرح شده که به نوشته تاس، سیمور هرش، روزنامهنگار امریکایی نیز بر منفعتطلبی امریکایی برای دامن زدن به این کارزار پرآشوب تأکید دارد. هرش معتقد است: «دولت بایدن هنوز نمیتواند علنی به شکست سیاستهایش در اوکراین اعتراف کند. بنابراین همچنان بر آتش جنگ میدمد و هر چه به شفافسازی نزدیکتر میشود، بر سرعت این آتشافروزی میافزاید، اما پایان این راه نزدیک است.»
وی با استناد به منابع خود افزود: «سیا بارها درباره ناکارآمدی ضدحملههای اوکراین به آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا هشدار داده بود اما ارسال بستههای تسلیحاتی همچنان ادامه یافت و این آتش شعلهورتر شد.» حتی این سازمان جاسوسی، صلح را شانس اوکراین برای رهایی از این جنگ دانست اما بلینکن تنها به این گزینه به عنوان توافقی به سود روسیه تأکید کرد و برای استفاده از این فرصت گامی برنداشت.
در عین حال تیم جو بایدن به تازگی توافق ارسال خلبان جنگندههای
اف-16 به دانمارک برای آغاز دوره آموزشی خلبانان اوکراینی را رسمی کردهاند. اتفاقی که به باور ناظران میتواند جنگ را وارد مرحله جدید و خطرناکی کند. موضوعی که از سوی بسیاری از جمهوریخواهان حامی کییف نیز مورد انتقاد قرار گرفته و کوین مک کارتی، رئیس مجلس نمایندگان را مجبور به مذاکراتی برای تضمین گرفتن از کاخسفید برای لزوم ادامه کمکهای نظامی به اوکراین کرده است.
خبر پلاس
انهدام پهپاد متخاصم اوکراینی
آنطور که شهردار مسکو اعلام کرده است، صبح دیروز پهپادی اوکراینی در فاصله کمتر از 5 کیلومتری کرملین از سوی پدافند هوایی روسیه شناسایی و پس از انهدام بر مرکز همایشها و کنفرانسهای مسکو سقوط کرده است.
به نوشته الجزیره، تلویزیون روسیه با انتشار صحنه این سقوط و دود غلیظی که بر فراز این ساختمان قرار داشت، انهدام این پهپاد را تأیید کرد. بنا بر اعلام وزارت دفاع روسیه این حمله نافرجام در ساعت 4 صبح دیروز به وقت مسکو رخ داد و هیچ تلفات جانی نداشته است. بنا بر اعلام خبرگزاری تاس، در پی این حمله، حریم هوایی فرودگاه بینالمللی ونوکووو برای ساعاتی بسته و برنامه پروازها با اختلالی چندساعته همراه شد