مسکو از باکو خواست به انسداد «لاچین» خاتمه دهد

فاجعه انسانی: شیطنت انگلیسی

حسین فاطمی
خبرنگار

اقدام باکو برای انسداد دالان لاچین طی ماه‌های گذشته عملاً شرایط بغرنجی را برای ارمنستان به وجود آورده و در کنار آن به تنش‌ها در قفقاز هم دامن زده است تا جایی که روسیه هم در آخرین ساعات روز سه‌شنبه از جمهوری آذربایجان درخواست کرد به انسداد گذرگاه لاچین پایان دهد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شبکه تلویزیونی یورو نیوز، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در جریان گفت‌و‌گوی تلفنی با جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان ضمن تأکید بر لزوم کاهش تنش در منطقه خواستار بازگشایی مسیرهای امدادرسانی بشردوستانه از جمله کریدور لاچین شد. با این حال وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان مدعی شد، در روزهای اخیر میزان قابل توجهی از تسلیحات، تجهیزات و پرسنل را به منظور انجام عملیات نظامی جدید در مرزها مشاهده کرده است. به ادعای این وزارتخانه، ایروان همچنین نسبت به ایجاد زیرساخت‌های نظامی در منطقه قره باغ کوهستانی که نیروهای حافظ صلح روسیه از سال ۲۰۲۰ در آنجا مستقر هستند، اقدام کرده است.
 
نبرد کریدورها
به باور ناظران این ادعاهای تکراری از سوی جمهوری آذربایجان که هنوز هیچ سند و ادله محکم و مستدلی هم برای آن ارائه نکرده است، عملاً به بهانه‌های واهی در جهت تداوم انسداد دالان لاچین تبدیل شده است. آنگونه که محافل تحلیلی باور دارند، باکو با هدایت آنکارا در تلاش است، با فشار به ایروان بر سر دالان لاچین، موافقت ارمنستان را برای تحمیل کریدور موهوم و جعلی زنگه به زور بگیرد. کریدوری که به اذعان بسیاری عملاً به قطع کامل مرزهای ایران و ارمنستان منجر خواهد شد و در سوی دیگر ارمنستان را در یک حصر ژئوپلیتیک قرار خواهد داد.
به همین واسطه تنش‌های اخیر میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان با محوریت گذرگاه لاچین درگرفته است. چون کریدور لاچین تنها مسیری است که ارمنستان را به مرکز قره‌باغ کوهستانی متصل می‌کند. گروهی از اتباع جمهوری آذربایجان که خود را فعال محیط زیست می‌خوانند، ۱۲ دسامبر ۲۰۲۲ (۲۱ آذر ۱۴۰۱)، کریدرو لاچین را که نیروهای حافظ صلح روسیه در آن مستقر شده‌اند مسدود کردند. باکو مدعی شد که هدف مسدود کردن هیچ جاده‌ای نبوده و خودروها می‌توانند آزادانه در هر دو جهت حرکت کنند، اما ایروان آن را اقدامی تحریک‌آمیز از سوی باکو با هدف ایجاد یک فاجعه انسانی در منطقه ارمنی نشین قره باغ عنوان کرد. در پی ادامه دار شدن این اختلافات، ارمنستان چندی پیش به دیوان بین‌المللی دادگستری در شهر لاهه هلند شکایت کرد و این دیوان نیز به نفع ایروان رأی داد.
 
تکذیب ایروان
در مقابل ادعاهای جمهوری آذربایجان، وزارت دفاع ارمنستان در یک بیانیه مطبوعاتی به این موضوع واکنش نشان داد و هرگونه انباشت سلاح و نیرو را در نزدیکی مرز و در قره باغ کوهستانی تکذیب کرد. ارمنستان همچنین با «غیرواقعی خواندن» این اظهارات، آنها را محکوم کرد.
در همین حال وزارت امور خارجه ارمنستان شنبه جاری در بیانیه‌ای اعلام کرد، ایروان از سازمان ملل خواسته تا نشست فوق‌العاده‌ شورای امنیت را برای گفت‌وگو درباره اوضاع انسانی قره‌باغ برگزار کند.ایسنا، به نقل از خبرگزاری تاس اعلام کرد که در این بیانیه، جمهوری ارمنستان ۱۱آگوست از شورای امنیت سازمان ملل خواست تا نشست فوق‌العاده‌ای را پیرامون وضعیت وخیم انسانی در قره‌باغ در نتیجه محاصره کامل اجباری غیرنظامیان در این منطقه برگزار کند.
مهر مارگاریان، نماینده دائم ارمنستان در سازمان ملل در نامه‌ای به
رئیس شورای امنیت گفت: به خاطر محاصره کریدور لاچین کمبود کالاهای ضروری از جمله مواد غذایی، دارو و سوخت در قره‌باغ وجود دارد. دونفر از مخبرهای ویژه سازمان ملل و یکی از کارشناسان مستقل سازمان ملل روز دوشنبه از جمهوری آذربایجان خواستند تا فوراً محاصره کریدور لاچین را رفع کند. آنها تأکید کردند که این انسداد باعث یک وضعیت فوق‌العاده انسانی در این منطقه مورد مناقشه شده است.
شورای امنیت سازمان ملل هم چهارشنبه (۲۵ مرداد- ۱۶ آگوست) در پاسخ به درخواست ارمنستان که گفته بود، منطقه عمدتاً ارمنی‌نشین قره‌باغ محاصره شده و ۱۲۰ هزار نفر با گرسنگی و «فاجعه انسانی تمام‌عیار» مواجه هستند، تشکیل جلسه اضطراری داد. با وجود درخواست ایروان از شورای امنیت، کارشناسان مسائل قفقاز ضمن بیان اینکه شورای مذکور (امنیت) در حل بحران‌هایی مانند قره‌باغ منشأ اثر نبوده است، بر این گزاره نیز تأکید دارند، از آنجا که انگلیسی‌ها منابع نفت و گاز جمهوری آذربایجان را در اختیار دارند، اعمال نفوذ بسیاری هم دارند و مسائل انسان‌دوستانه و حل بحران‌ها قربانی مطامع انگلیسی‌هاست.

 

بــــرش

  بحران انسانی در لاچین
اهداف و منافع باکو از تداوم انسداد دالان لاچین رفته رفته یک فاجعه انسانی را در قره باغ رقم زده است. در این باره اخیراً پایگاه دویچه وله در گزارشی درباره بالا گرفتن مجدد مناقشه میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قره باغ می‌نویسد: «فروشگاه‌ها در شهر استپاناکرت (خانکندی- مرکز قره‌باغ) هنوز باز هستند اما قفسه‌های فروشگاه از کالا خالی است؛ مواد غذایی، دارو، سوخت و کالاهای بهداشتی؛ در این پایتخت غیررسمی منطقه جدا افتاده قره‌باغ، منطقه‌ای که در سطح بین‌المللی به‌عنوان بخشی از خاک جمهوری آذربایجان به رسمیت شناخته شده، عملاً کمبود هر نوع کالایی وجود دارد.» در ادامه این گزارش آمده که، «این منطقه مورد مناقشه ساکنان اکثراً ارمنی دارد. کالاهای این منطقه تنها از یک مسیر دسترسی یعنی کریدور لاچین منتقل می‌شوند؛ این کریدور به ارمنستان منتهی می‌شود اما جمهوری آذربایجان در دسامبر ۲۰۲۲ این کریدور را مسدود و ارتباط آن منطقه با جهان خارج را قطع کرد.» شبکه آلمانی گزارش داده که صلیب سرخ بین‌الملل و نیروهای روسی ناظر بر توافق آتش‌بس حاصل شده در مذاکرات سال ۲۰۲۰ بین ایروان و باکو، اخیراً بعد از مدت‌ها توانسته‌اند محموله‌های کمکی را به قره‌باغ انتقال دهند. الهام علی اف، رئیس‌جمهور آذربایجان ماه ژوئن گذشته بعد از یک مورد درگیری بین سربازان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مرز مشترک دو کشور، محاصره علیه قره‌باغ را تشدید کرده و ساکنان این منطقه را منزوی‌تر از قبل کرد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و دویست و پنجاه و هشت
 - شماره هشت هزار و دویست و پنجاه و هشت - ۲۶ مرداد ۱۴۰۲