رئیسجمهور سابق امریکا باید در اوج کمپینهای انتخاباتی ۲۰۲۴ به دادگاه برود
ترامپ در تله قانون
زهره صفاری
خبرنگار
تعیین زمان رسیدگی به پرونده کشف اسناد محرمانه و طبقهبندی شده در ویلای دونالد ترامپ در فلوریدا برای 20 مه 2024، درست زمانی که کمپینهای انتخاباتی ریاستجمهوری امریکا به مرحله حساسی رسیده، نه تنها برای رئیسجمهور سابق و حامیانش که برای جمهوریخواهان نیز به کابوسی بزرگ بدل شده است.
به گزارش نیویورکتایمز، بیتوجهی قاضی کانن به درخواست وکلای مدافع دونالد ترامپ برای موکول کردن جلسه رسیدگی به بعد از انتخابات 2024 و لزوم حضور متهم این پرونده در جلسه دادگاه در زمان تعیین شده، از دیدگاه بسیاری از حامیان ترامپ با هدف سیاسی انجام شده است. بروس گرین، استاد دانشگاه فوردهام معتقد است:«این روشی که دادگاه درباره ترامپ انجام داده، بسیار پیچیده است. این تطابق زمانی حساسترین دوران کمپینهای انتخاباتی و جلسه دادگاهی که میتواند منجر به محکومیت ترامپ شود، کشور را در شرایطی قرار داده که پیشتر هرگز تجربه نکرده است و این باور را قوت میدهد که نمیتوان سیستم قضایی را از سیاست جدا کرد.» همین عوامل سبب شده است ترامپ و حامیانش به فکر برگزاری رفراندومی درباره سیستم قضایی باشند. هدف از این همهپرسی، اثبات ابزاری شدن دستگاه قضایی امریکا توسط دموکراتها در برهه فعلی است.
نگرانی جمهوریخواهان
ترامپ همچنان بهرغم پروندههای متعدد کیفری و قضایی پیشتاز فهرست نامزدهای جمهوریخواهان برای ریاستجمهوری به شمار میرود و نظرسنجیهای نیویاهو و یوگو نشان میدهد 48 درصد جمهوریخواهان همچنان معتقدند رئیسجمهور سابق حتی اگر محکوم شود بازهم میتواند در رقابت 2024 حضور پررنگی داشته باشد و 50 درصد پرسششوندگان نیز اعلام کردهاند اگر دادگاه علیه ترامپ رأی دهد، هرگز در انتخابات مشارکت نمیکنند. در عین حال از هر 10 امریکایی 4 نفر صلاحیت او را رد نمیکنند و حامی او هستند.
با این حال ناظران واشنگتنپست این تقارن زمانی دادگاه و کمپینهای انتخاباتی در مه 2024 را کابوسی برای ترامپ و جمهوریخواهان میدانند، چراکه شمار زیادی از رأیدهندگان امریکایی و حامی جمهوریخواهان قبل از پایان مارس آرای خود را ارسال میکنند و این به معنای آن است که با توجه به زمان دادگاه و احتمال محکومیت ترامپ، ممکن است بسیاری از آرای قرمزها بسوزد و با پایین آمدن شانس پیروزی دیگر نامزدهای جمهوریخواه، بستر برای پیروزی دموکراتها مهیاتر شود.
تهدید ترامپ
اما جالبترین واکنش به تحولات اخیر را خود ترامپ داشته که در گفتوگو با رادیوی آیووا اعلام کرده است:«اگر بازپرس جک اسمیت، من را به زندان بیندازد، اوضاع برای او بسیار خطرناک میشود.»
جو اسکاربورو، تحلیلگر اماسان بیسی در پاسخ به این تهدید ترامپ رفتار او را مانند گانگسترها خواند و گفت:«او حماقت میکند که خود را مقابل دادگاه فدرال قرار میدهد. به نظر میرسد وی متوجه نیست که نمیتواند با قلدری و تهدید از جرایم کیفریاش خلاص شود، چراکه او قانونشکنی کرده است.»
خبر پلاس
تغییرات امنیتی بایدن
در اوج دردسرهای دونالد ترامپ، رقیب قدیمیاش جو بایدن در حال تقویت جبهه امنیتیاش در کاخ سفید است. به نوشته رویترز، رئیسجمهور امریکا که بهرغم اعلام نامزدی برای انتخابات بعدی ریاستجمهوری انتقادات بسیاری را مقابل خود میبیند، ویلیام برن، رئیس سازمان سیا را به کابینهاش وارد کرده و با ارتقای سمت، او را بهعنوان مشاور نزدیک خود در حوزه امنیت ملی و سیاست خارجی منصوب کرده است. بایدن در بیانیهای در این باره نوشت:«سازمان سیا دید شفاف و وسیعی از چالشهای امنیت ملی امریکا داشته است.» بورن گلاسر، رئیس بخش ایندو پاسفیک امریکا گفت:«این انتخاب نشان از اعتماد کامل رئیسجمهور به برن و تجربه کاری او است.» برن نخستین رئیس سیای امریکا نیست که به کابینه امریکا راه یافته است. پیشتر بیل کلینتون، رئیسجمهور اسبق امریکا نیز جان داچ و جورج تنت، رؤسای این سازمان اطلاعاتی در زمان خود و رونالد ریگان؛ ویلیان کیسی را به مهرههای کابینهاش افزوده بود. اما جو بایدن علاوه بر برن، انتصاب جنجالی دیگری نیز داشت و ادمیرال لیزا فرانچتی را بهعنوان نخستین فرمانده زن نیروی دریایی منصوب کرد. این انتصاب تا حدود یک ماه آینده در کنگره مورد بررسی قرار میگیرد.