کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی در ازای سکوت و خنثی بودن تشکیلات خودگردان، از آن حمایت میکند
پای امریکا در میان است
حسین فاطمی
خبرنگار
کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی (کابینه کوچک) با وجود حمایت از حملات روزانه ارتش این رژیم به فلسطینیان در کرانه باختری و غزه، در میان برخی اختلاف نظرها، با شروطی از حمایت خود از تشکیلات خودگردان فلسطین در مقابل فروپاشی آن خبر داد. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم نیز در سخنانی در این نشست با تأکید بر اینکه، این رژیم به وجود تشکیلات خودگردان نیاز دارد، خواهان جلوگیری از فروپاشی آن شد اما گفت: «باید آرزوی فلسطینیان برای تشکیل کشور را از بین ببریم.»
به گزارش روزنامه القدس العربی، دفتر بنیامین نتانیاهو در بیانیهای از نشست کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی و حمایت آن از تشکیلات خودگردان فلسطین با هدف جلوگیری از فروپاشی این نهاد فلسطینی موافقت کرد.
بنابراین بیانیه این حمایت مشروط بر توقف فعالیتهای دیپلماتیک ضد صهیونیستی تشکیلات خودگردان فلسطین در محافل بینالمللی است، یعنی تشکیلات خودگردان باید در ازای دریافت این حمایت، به هرگونه فعالیت سیاسی و حقوقی علیه رژیم صهیونیستی از جمله تعقیب در دادگاههای بینالمللی پایان دهد. شرط دیگر به حذف مطالب تحریکآمیز علیه اشغالگران در کتب درسی فلسطینی بازمیگردد. طبق این بیانیه، از جمله شروط دیگر کابینه رژیم صهیونیستی برای این حمایت، توقف ساختوساز توسط تشکیلات خودگردان در منطقه موسوم به «منطقه C» در کرانه باختری است.
طبق توافق اسلو که به امضای یاسر عرفات، رئیس وقت سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) و اسحاق رابین، نخستوزیر وقت رژیم صهیونیستی رسید، کرانه باختری به سه منطقه A ، B و C تقسیم شد و براساس آن، منطقه A که تنها ۱۱ درصد از خاک کرانه باختری را تشکیل میداد، تحت کنترل کامل تشکیلات خودگردان فلسطین قرار گرفت. منطقه B با ۲۸ درصد از مساحت کرانه باختری به صورت مشترک توسط رژیم صهیونیستی و تشکیلات خودگردان اداره میشود؛ رژیم صهیونیستی مسئول تأمین امنیت و فلسطینیها مسئول اداره امور شهری آن هستند. در نهایت منطقه C تشکیل دهنده دو سوم (۶۱ درصد) مساحت این منطقه به صورت کامل تحت مدیریت رژیم صهیونیستی است.
در کنار شروط مطرح شده، رژیم صهیونیستی هرگونه کمک به تشکیلات خودگردان را منوط به توقف پرداخت مبالغ مالی به خانوادههای شهدا و اسرای فلسطینی کرده است. اینها از جمله پیش شرطهایی است که تشکیلات خودگردان باید به آن عمل کند تا به برخی امتیازات جزئی دست یابد. این امتیازات جزئی نیز در حدی است که نیاز به موافقت کابینه امنیتی یا کابینه این رژیم نداشته باشد و مطالباتی مانند اعمال تخفیف روی نرخ سوخت و نیز حذف بخشی از بدهیهای تشکیلات خودگردان را دربرنگیرد.
در ادامه بیانیه دفتر نتانیاهو آمده است که نتانیاهو و یوآف گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی گامهایی را برای تضمین ثبات تشکیلات خودگردان فلسطین پیشنهاد خواهند کرد. در این بیانیه همچنین به نقل از نتانیاهو آمده است که رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از فروپاشی تشکیلات خودگردان در مقابل عمل به چند خواسته ما تلاش خواهد کرد. نتانیاهو همچنین گفته است: «ما به تشکیلات خودگردان نیاز داریم و منافعی برای ما در ادامه همکاری با آن وجود دارد.»
شبکه عبری زبان «کان» در این باره اعلام کرد که مقامات فلسطینی اخباری از چندین منبع دریافت کردهاند مبنی بر اینکه رژیم صهیونیستی به دنبال راههایی برای تقویت تشکیلات خودگردان فلسطین و سرویسهای امنیتی آن است. کان گزارش داد که تشکیلات خودگردان اخیراً به دلیل شرایط مالی سختی که با آن مواجه است، امکان اعلام ورشکستگی خود را بررسی کرده است.
البته پیش از نشست روز یکشنبه، ۱۱ تیرماه جاری بود که رسانههای رژیم صهیونیستی، از برگزاری نشست کابینه امنیتی این رژیم با هدف تقویت تشکیلات خودگردان فلسطین خبر داده بودند. پیشتر رئیس رژیم صهیونیستی و وزیر جنگ این رژیم نیز به مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین درباره افزایش حملات علیه صهیونیستها در کرانه باختری هشدار داده بودند.
یوآف گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در تماس تلفنی با حسین الشیخ، مشاور محمود عباس و اصلیترین گزینه جانشینی وی خاطرنشان کرده بود: نیازمند اقدام فوری و قاطع علیه مراکز مبارزه فلسطینیها علیه اشغالگری (که او آنها را تروریسم خواند) هستیم. در حالی که تشکیلات خودگردان فلسطین مسئول امنیت مناطق فلسطینینشین است، این مقام صهیونیست اعلام کرد که ارتش این رژیم آماده مقابله با مبارزان فلسطینی در همه مناطق مورد نیاز است. نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز در همان ایام در نشستی با کمیته امور خارجی کنست (پارلمان) گفته بود که این رژیم آماده دوران گذار از «محمود عباس» میشود. وی افزود: «ما به تشکیلات خودگردان نیاز داریم و باید مانع از فروپاشی آن شویم، بنابراین آماده کمک مالی به آن هستیم، زیرا حفظ آن به نفع ماست. این تشکیلات در منطقه حضور خود، برای ما کار میکند.» نتانیاهو در پاسخ به سؤالی درباره آرزوی تشکیل دولت فلسطینی توسط تشکیلات خودگردان نیز گفته بود: «ما باید آرزوی آنها را برای تشکیل کشور از بین ببریم.»
نشست طوفانی
آنچه رسانههای صهیونیستی از نشست روز یکشنبه کابینه امنیتی با هدف بررسی ارائه تسهیلات به تشکیلات خودگردان فلسطین در جهت جلوگیری از فروپاشی تشکیلات منتشر کردهاند یک نشست طوفانی بوده است. در این باره روزنامه عبری یدیعوت آحارونوت جزئیات نشست کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از فروپاشی تشکیلات خودگردان فلسطین را منتشر کرد.
به نوشته این روزنامه عبری، کابینه با ارائه هیچگونه تسهیلاتی به تشکیلات خودگردان بویژه در مورد مسائل اقتصادی که نیاز به تأیید وزارت دارایی دارد، موافقت نکرده است؛ چراکه ایتامار بن گویر، وزیر امنیت داخلی و بتسلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی مخالف چنین کمکی هستند. طبق گزارش این رسانه صهیونیستی، قرار است که امتیازاتی به تشکیلات خودگردان داده شود که نیاز به تصویب در کابینه امنیتی نداشته باشد. یدیعوت آحارونوت در ادامه نوشت که این جلسه جنجالی و طوفانی بود و طی آن بن گویر افراطی گفت: شما در توهم به سر میبرید و فکر میکنید که تشکیلات خودگردان فلسطین کمتر از حماس از ما متنفر است. آنها در کتابهای درسی خواستار کشتن یهودیان هستند.
هم چنین در این نشست یک مسئول ارشد امنیتی که نامش در گزارش نیامده در پاسخ بن گویر گفت که «تشکیلات خودگردان، سلاحش را به روی همه گروههای فلسطینی و نه فقط حماس گرفته است» که بن گویر پاسخ داد: «شما در توهم هستید، اگر قوی شوند سلاحشان را به روی نظامیان ما خواهند گرفت و این چیزی است که قبلاً هم اتفاق افتاده است.» به نوشته یدیعوت آحارونوت، در این نشست همچنین چند مسئول امنیتی رژیم صهیونیستی هشدار دادند که تشکیلات خودگردان فلسطین در وضعیت سختی به سر میبرد و خطر فروپاشی آن را تهدید میکند. رژیم صهیونیستی باید این تشکیلات را با اجرای طرحهای بزرگ، تقویت کرده و از سقوط نجات دهد اما یکی از وزرا پاسخ داد که آنها (تشکیلات خودگردان) وضعشان بهتر از چیزی است که شما فکر میکنید.
نگاه تحلیلگران
بسیاری از تحلیلگران و ناظران بیرونی بر این باورند که اصرار نتانیاهو در کمک به تشکیلات خودگردان فلسطین بیشتر به دلیل فشار ایالات متحده است. کما اینکه شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی به نقل از منابع امنیتی مطلع اعلام کرد که کابینه این رژیم در پی کاهش سلطه تشکیلات خودگردان فلسطین بر شمال کرانه باختری بر مبنای توصیهها و فشارهای امریکا، قصد دارد که تسهیلات مدنی و اقتصادی به این تشکیلات ارائه دهد.
براساس این گزارش، علی رغم وجود توافق فلسطینی - صهیونیستی، انتظار میرود که وزرای کابینه رژیم صهیونیستی گامهایی در راستای رفع موانع بر سر راه تأسیس منطقه صنعتی در «ترقومیا» اتخاذ کنند. کابینه رژیم صهیونیستی بررسی توسعه میدان گازی موجود در ساحل غزه را که به «مارین غزه» معروف است، در دستور کار خود دارد. توسعه این میدان گازی قرار است با همکاری مصر و هماهنگی تشکیلات خودگردان فلسطین انجام شود، این گام از نظر اقتصادی و سیاسی بسیار مهم است و دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم نیز اعلام کرده بود که در پی توسعه این میدان گازی است.
از سوی دیگر مسئولان امریکایی نیز در دیدار با مسئولان سیاسی و امنیتی رژیم صهیونیستی نسبت به کاهش قدرت تشکیلات خودگردان ابراز نگرانی کرده و بر لزوم کمک به آنها تأکید کردند. به همین واسطه کابینه رژیم صهیونیستی روی دیگر کمکها مانند دادن پاداشهای اقتصادی محدود به تشکیلات خودگردان فلسطین از جمله افزایش تعداد اقساط وامها، افزایش ساعات کار گذرگاه الکرامه و صدور گذرنامههای بیومتریک متمرکز است.
به گـــــــــــزارش شبــــــــــــکه ۱۳ رژیـــــم صهیونیستی، برخی منابع سیاسی همچنین اعلام کردند که کابینه این رژیم در پی بازگرداندن مجوزهای ویژه به شخصیتهای بزرگ تشکیلات خودگردان است؛ مجوزهایی که در پی تحرکات این مسئولان در سازمان ملل لغو شده بود.