صفحات
شماره هشت هزار و دویست و بیست و چهار - ۱۴ تیر ۱۴۰۲
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و دویست و بیست و چهار - ۱۴ تیر ۱۴۰۲ - صفحه ۵

بعد از فرانسه در چند کشور دیگر نیز تظاهرات برگزار شد

قاره سبز نگران دومینوی اعتراض‌ها


فائزه سادات یوسفی/ احتمال سرایت اعتراضات فرانسه به کشورهای دیگر اروپا، برخی مقامات این قاره را نگران کرده است. در همین رابطه اسپوتنیک گزارش داد که «آنتونیو تاجانی» وزیر خارجه ایتالیا گفت: «ما باید از گسترش این وضعیت به سایر کشورهای فرانسوی‌زبان مانند بلژیک و سوئیس جلوگیری کنیم. کسانی که در اعمال خشونت‌آمیز دست دارند باید منزوی شوند و مشکلات در سطوح سیاسی حل شود.» طبق آخرین اخبار دامنه اعتراضات در فرانسه پس از بلژیک و سوئیس به کانادا هم سرایت کرده است.هر چند که گزارش‌های منتشره در مورد وضعیت جدید فرانسه حکایت از کاهش بازداشتی‌ها و ناآرامی‌ها دارد، اما مجموعه‌ای از حوادث در مورد خشونت پلیس و رفتار خشونت‌بار با اقلیت‌های نژادی به طورگسترده همچنان شعله‌های این اعتراض را زنده نگه داشته که به گفته تحلیلگران گمان می‌رود در قاره اروپا منتشر شود.
دلایل نگرانی از سرایت اعتراضات
ریشه‌یابی جریان اعتراضات در فرانسه، نشان از این می‌دهد که انگیزه معترضان فرامرزی است و محدود به این کشور نمی‌شود. اشتراکات انگیزه موجب شده که کشورهای دیگر نیز احساس خطر کرده و نسبت به آن هشدار دهند چرا که با کوچک‌ترین جرقه‌ای احتمال رخداد آن در اقصی نقاط اروپا امکان‌پذیر است. زمینه‌های زیادی در یکسال گذشته برای اعتراض در اروپا وجود داشته و افزایش مؤلفه‌های اعتراضی می‌تواند هم بر شدت آن مانند فرانسه و هم بر دامنه گسترش آن تأثیر داشته باشد. بر خلاف ادوار گذشته این بار فرانسه شاهد نوع جدیدی از تحرکات اعتراضی بود که میزان شدت آن مقامات این کشور و اروپا را نگران کرده است. فارغ از خشونت عملی بیشتر در میان معترضان، این بار مدارس، ایستگاه‌های پلیس، کتابخانه‌ها و دیگر ساختمان‌های عمومی بسیار زیادی تخریب و به آتش کشیده شده‌اند. بحران تبعیض قومی، مذهبی و طبقاتی فریز شده در کنار بحران‌های جدید ناشی از جنگ اوکراین، پتانسیل این را دارد که برای بار چندم در اروپا صدای اعتراضی مردم را فعال کند. فشار اقتصادی و عدم رضایت برخی از مردم اروپا از حمایت تسلیحاتی اروپا از اوکراین و نگرانی‌های جامعه از تبعات امنیتی جنگ موجب شد که در طول یک سال گذشته اروپا شاهد تجمعات اعتراضی به سیاست‌های ملی و کلان این قاره باشد.
از سوی دیگر، قدرت گرفتن احزاب راست افراطی در اروپا از عواملی است که بشدت نسبت به آن نگرانی وجود دارد. هویت و مهاجرت از موضوعات طولانی مدتی است که راست‌گراهای اروپا برای آنها کمپین تبلیغاتی ایجاد کرده‌اند و اکنون وضعیت به وجود آمده می‌تواند مورد بهره‌برداری آنها واقع شود. سیاست‌های ضدمهاجرتی این گروه موجب شد که آنها در مخالفت خود با جریان اعتراضات در کنار پلیس قرار بگیرند. برخی کارشناسان معتقدند که جناح راست افراطی در اروپا از ناآرامی‌های اخیر نیز برای برافروختن نارضایتی مردمی و سوق دادن احزاب راست میانه‌رو به سوی مواضع افراطی‌تر استفاده می‌کند. از این رو، ‌دامنه‌دار شدن اعتراضات در بستر بحران‌های متأثر از جنگ اوکراین، زمینه فعالیت و رشد آنها را فراهم کرده و نگرانی‌ها را در میان محافل سیاسی اروپا تشدید خواهد کرد. در همین رابطه نیکولا مولتنی، معاون وزیر کشور و عضو یکی از احزاب راست‌گرای ایتالیا گفت: ناآرامی‌ها در فرانسه گواه شکست سیاست‌های نظارت نشده مهاجرتی و هشداری برای سایر کشورهای اروپایی است.

 

جستجو
آرشیو تاریخی