از انقلابی نامیدن تجزیه‌طلبان ایرانی تا اراذل و اوباش دانستن معترضان فرانسوی

تیراندازی کاخ الیزه به جان حقوق بشر

  مواضع رئیس‌جمهور فرانسه درباره اعترضات در این کشور، استفاده ابزاری از حقوق بشر و استانداردهای دوگانه الیزه نسبت به حق آزادی بیان را بیش از پیش به نمایش گذاشته است. فرانسه که مدعی است زادگاه «اعلامیه حقوق بشر» است بار دیگر به دلیل نقض حقوق انسانی و قتل یک نوجوان توسط پلیس این کشور، در آتش معترضان خشمگین شعله‌ور شده است.
پاریس که سال گذشته در واکنش به ناآرامی‌های ایران با انقلابی خواندن تجزیه‌طلبان و براندازان ایرانی و پذیرایی از آنها در الیزه، پا را از حد مداخله در امور ایران فراتر گذاشت و رسماً هدایت کارزار ضربه به امنیت ملی و تمامیت ارضی ایران را بر عهده گرفت، این روزهای خود را چگونه روایت می‌کند؟
پنج روز از شروع اعتراضات گسترده در شهرهای بزرگ فرانسه می‌گذرد، خشم معترضین فرانسوی که دامنگیر دولت امانوئل مکرون شده است پس از شلیک مستقیم پلیس این کشور به «نائل مرزوق» و کشتن این نوجوان ۱۷ ساله و سپس روایت دروغ پلیس از این حادثه در حال زبانه کشیدن است. این انباشت خشم نتیجه طبیعی اقدامات مشابه پلیس دولتی فرانسه در ماجرای کشته شدن آداما ترائوره در سال ۲۰۱۶ زمانی که در بازداشت نیروهای ژاندارمری فرانسه به سر می‌برد، همچنین کشته شدن ۲ جوان دیگر در سال ۲۰۰۵ یعنی زمانی که ژاک شیراک سلف مکرون در کاخ الیزه ساکن بود، است.
ناآرامی‌های ۲۰۰۵، فرانسه را به مدت ۳ هفته متشنج و ژاک شیراک، رئیس‌جمهور وقت را مجبور به اعلام وضعیت اضطراری کرد. در آن زمان بیش از ۶۰۰۰ نفر دستگیر شدند. آن موج خشونت در شهری در حومه پاریس به نام «کلیشی سو بوآ» درگرفت و پس از آن اتفاق افتاد که ۲ جوان که از دست پلیس در یک پست برق مخفی شده بودند، بر اثر برق‌گرفتگی جان خود را از دست دادند.
 
معترض در ایران؛ اراذل و اوباش در فرانسه!
رفتار دولت فرانسه در واکنش به اعتراضات چیزی جز سرکوب شدید و اراذل و اوباش و متوحش خواندن شهروندان فرانسوی نبوده است؛ درست شبیه به سرکوب هفتگی جلیقه زردها در شنبه‌های سال ۲۰۱۸ و برخورد با معترضین اصلاحات مزایای بازنشستگی کابینه دولت مکرون در سال‌جاری میلادی.
با این سابقه و در حالی که بنا بر گزارش رسانه‌های غربی از جمله گاردین، پلیس فرانسه با مشکل عمیق نژادپرستی و تبعیض نژادی سیستماتیک مواجه است، مقامات فرانسوی در عوض برای مردم خط و نشان کشیده و آنها را به برخورد قاطع تهدید کرده‌اند. همین دیروز بود که اتحادیه اتحاد پلیس ملی فرانسه با اراذل و اوباش خطاب کردن معترضان و توصیف کردن مردم به حیوانات وحشی، خواستار تحمیل نظم به جای درخواست آرامش در شهرها شدند. در این میان رئیس‌جمهور فرانسه هم مواضع درخور توجهی گرفته است.
امانوئل مکرون روز جمعه پس از نشست امنیتی اضطراری برای رسیدگی به اعتراضات، تأکید کرد که یک سوم از افراد دستگیر شده طی چند شب گذشته، جوان یا بسیار جوان بوده‌اند و این نشان می‌دهد که اینترنت نفوذ منفی بر کودکان و نوجوانان داشته است.
او گفته است: پلتفرم‌ها و شبکه‌های اینترنتی نقش عمده‌ای در رویدادهای روزهای اخیر داشته‌اند. ما مشاهده کرده‌ایم که شبکه‌های اجتماعی نظیر اسنپ‌چت، تیک‌تاک و سایر شبکه‌ها بستری برای شکل‌گیری و سازماندهی تجمعات خشونت‌آمیز بوده‌اند و آنها به شکل تقلیدآمیزی به سوی این حرکات خشونت‌آمیز سوق داده می‌شوند، همچنین باعث شده تا از دنیای واقعی فاصله بگیرند.
رئیس‌جمهور فرانسه ضمن آنکه از والدین خواست تا فرزندان خود را در منزل نگه‌دارند، گفت: جوانانی که به خیابان‌ها آمده‌اند، همانند بازی‌های ویدیویی رفتار می‌کنند؛ بازی‌هایی که اثرات مخربی روی آنها داشته است.
 
مکرون در ایران باد کاشت، در فرانسه طوفان درو کرد
این اظهارات مکرون که به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور فرانسه را به «کارما» دچار ساخته در شرایطی بیان می‌شود که دولت مکرون در پاییز و زمستان سال گذشته از پیشگامان فضاسازی جهانی علیه ایران بود.
به عنوان نمونه، کاترین کولونا مهرماه ۱۴۰۱ پیشگام وضع تحریم‌های ضدایرانی شد که توسط دو نهاد اصلی اتحادیه اروپا یعنی پارلمان و کمیسیون اروپا به دلیل آنچه که سرکوب شدید و خشونت‌بار معترضان ایرانی خواندند، اعمال شد.
در ادامه این تلاش‌های فرانسه، ۶۰ نماینده پارلمان اروپا با صدور بیانیه‌ای از جامعه جهانی خواستند تا ارتباط و دسترسی آزادانه مردم ایران به اینترنت و جهان را تضمین کنند. اتفاقاتی که البته این روزها در جریان حمله پلیس آلبانی به مقر گروهک منافقین و ضبط رایانه‌ها و سرورهای این سازمان افتاد و رسوایی‌ای که برای اکانت‌های سازمانی و فیک این گروه برای اقدامات تروریستی در ایران به بار آورد، منظور الیزه و متحدان غربی‌اش از دسترسی آزادانه ایرانی‌ها به اینترنت را بیشتر روشن کرده است!
علاوه بر این موارد، مکرون چهارشنبه ۲۰ مهر ۱۴۰۱، در صفحه کاربری توئیتر خود نوشت: «برای جوانان و مردانی که برای حقوق زنان مبارزه می‌کنند، برای آنچه در این مبارزه جهانی است، فرانسه سرکوب‌های اعمال شده توسط ایران را محکوم می‌کند.»
رئیس‌جمهور فرانسه همچنین در واشنگتن در کنار همتای امریکایی خود جو بایدن، در بیانیه مشترکی از اغتشاشات ایران حمایت و ادعا کردند: «ما به مردم ایران بویژه زنان و جوانان که شجاعانه برای به دست آوردن آزادی حقوق بشر و آزادی‌های اساسی خود اعتراض می‌کنند، احترام می‌گذاریم.»
ساکن کاخ الیزه که در حمایت از آشوب‌های ایران سر به افراط گذاشته بود در دیدار با برخی از اپوزیسیون بدنام ایرانی اعلام کرد «فرزندان انقلاب ایران، در حال انجام انقلاب خود هستند.»
مکرون پیش از آن در سخنرانی خود در نشست «مجمع صلح پاریس» اغتشاشات ایران را «انقلاب» خوانده و در اشاره به دیدارش با برخی افراد معلوم‌الحال گفته بود: «بر احترام و ستایش خود برای انقلابی که رهبری می‌کنند، تأکید می‌کنم.»
مواضع ناشیانه و هیجانی مکرون تا جایی پیش رفت که او دوشنبه ۲۳ آبان در مصاحبه با رادیو فرانسه ادعا کرد، «وضعیت سیاسی کنونی در ایران، جایی که اعتراضات علیه دولت آغاز شده، وضعیت در رابطه با توافق هسته‌ای ایران را تغییر زیادی داده و احتمال توافق با این کشور را سست کرده است.»
حالا به فاصله چندماه از حمایت خود از برخی افراد تجزیه‌طلب ضد ایرانی، مردم کشورش را «جوانان فریب‌خورده فضای مجازی» می‌نامد و پلیس تحت امرش با «اراذل و اوباش و متوحش خواندن مردم فرانسه» به آنها چنگ و دندان نشان می‌دهد.

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و دویست و بیست و سه
 - شماره هشت هزار و دویست و بیست و سه - ۱۳ تیر ۱۴۰۲