جدیدترین اتهام امریکا علیه چین

معمای پایگاه جاسوسی پکن در حیاط خلوت امریکا

فائزه سادات یوسفی
خبرنگار

یک مقام ایالات متحده طی مصاحبه‌ای ادعا کرد که یک پایگاه جاسوسی چین در کوبا از سال ٢٠١٩ مشغول جاسوسی از امریکا بوده است؛ ادعایی که چین بلافاصله آن را رد کرد.
به گزارش پولیتیکو یک مقام کاخ سفید که خواست نامش فاش نشود، در مصاحبه با این نشریه مدعی شد، چین توسط پایگاهی در کوبا از ایالات متحده جاسوسی می‌کند و مدعی شد، این موضوعی است که این دولت از قبل به ارث برده و بیان کرد که این پایگاه چینی در کوبا قبلاً ایجاد شده و این امر در زمان دولت آنها اتفاق نیفتاده است. نیویورک تایمز در گزارش خود به نقل از این مقام آورده است، پس از روی کار آمدن بایدن، دولت وی در مورد پایگاه در کوبا و همچنین برنامه‌هایی که چین برای ایجاد تأسیسات مشابه در سرتاسر جهان در نظر دارد، مطلع شد.
او همچنین گفته است: «ما فکر می‌کنیم که جمهوری خلق چین در جایی که انتظار می‌رفت، نیست. اما همان طور که جمهوری خلق چین به تلاش خود برای تقویت حضور در کوبا ادامه خواهد داد، ما نیز به تلاش برای ایجاد اختلال در آن ادامه خواهیم داد.»
این در حالی است که وال استریت ژورنال و برخی رسانه‌های امریکایی روز پنجشنبه گزارش داده بودند که چین در حال گفت‌و‌گو با هاوانا برای ایجاد یک پایگاه جاسوسی جدید در این کشور بوده است. اما در همان روز، کاخ سفید و پنتاگون و مقامات هاوانا بدون پرداختن به جزئیات گفتند که این گزارش «نادرست» است.
برخی از منتقدان دولت بایدن در کنگره، با اشاره به این موضوع انگیزه‌های واکنش دولت را زیر سؤال بردند. یک مقام دولتی نیز برای کاستن از بار این انتقادها اعلام کرد که دولت بایدن برای مقابله با چین برای دستیابی به پایگاه‌های جاسوسی در منطقه و جاهای دیگر، عمدتاً از طریق تعاملات دیپلماتیک با کشورهایی که میزبان چین هستند، کار می‌کند و ما در عرض چند ماه این کاررا انجام داده‌ایم. این مقام افزود که دولت برنامه‌های چین را کند کرده است اما از ارائه جزئیات خودداری کرد. در واکنش به این گزارش و فضای انتقادآمیز حاکم بر دولت امریکا، «جو بایدن»رئیس جمهور امریکا نیز به دولت خود دستور داد تا به این موضوع رسیدگی کند.

دلایل زمانی این افشاگری جانبدارانه
برآیند این اظهارات با توجه به شروع اولیه تحولات انتخاباتی در امریکا و به جریان افتادن پرونده‌های ترامپ در دادگاه فدرال امریکا، این مفهوم را می‌رساند که دعواهای جناحی دو جناح دموکرات و جمهوری‌خواه وارد میدان سیاست خارجی شده و دولت کنونی سعی دارد تبعات داخلی این خبر را به نام ترامپ، رئیس جمهور سابق ایالات متحده فاکتور کند. بویژه که کارلوس اف دی کوسیو، معاون وزیر امور خارجه کوبا، روز شنبه همزمان با افزایش این اتهام زنی‌ها در توئیتر نوشت که آخرین گزارش‌ها در مورد تأسیسات جاسوسی «گمانه‌زنی تهمت‌آمیز» است.
این در حالی است که صحت و سقم این گزارش در اظهارات «جان کربی» سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز زیر سؤال رفته است. او در مصاحبه با‌ام اس ان بی‌سی ضمن تکذیب این خبر، گفت: «من گزارش مطبوعات را دیده‌ام اما دقیق نیست. آنچه می‌توانم به شما بگویم این است که ما از روز اول این دولت نگران فعالیت‌های نفوذ چین در سراسر جهان بوده‌ایم؛ مطمئناً در این نیمکره و در این منطقه، ما این موضوع را با حساسیت بسیار بسیار ویژه دنبال می‌کنیم.»
چین نیز در واکنش خود این ادعای مطروحه را رد و آن‌را در راستای دخالت ایالات متحده در امور داخلی کشورها دانست. سایت وزارت خارجه چین به نقل از وانگ ونبین سخنگوی وزارت خارجه چین آورده: «ایالات متحده قهرمان جهانی هک و ابرقدرت نظارت است. ایالات متحده مدت‌هاست که خلیج گوانتانامو کوبا را به‌خاطر فعالیت‌های مخفیانه به‌طور غیرقانونی اشغال کرده و بیش از 60 سال است که کوبا را محاصره کرده است.»
 روابط امریکا با چین طی سال‌های اخیر متشنج بوده اما سال گذشته، سفر نانسی  پلوسی به تایوان، موجب پر تنش‌تر شدن تعامل دیپلماتیک بین دو کشور شد. امریکا از نفوذ اقتصادی چین در امریکای جنوبی، حیاط خلوت خود بی‌اندازه هراس دارد. ارائه چنین ادعایی می‌تواند راهبرد چین هراسی را که سالهاست از طرق مختلف در جهان عرضه می‌شود فعال‌تر نشان دهد. امریکا یک استراتژی چندوجهی را برای مهار چین در نظر گرفته و ادعاهایی از این دست نیز در این زمره قرار می‌گیرد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و دویست و پنج
 - شماره هشت هزار و دویست و پنج - ۲۲ خرداد ۱۴۰۲