گام نزولی بورس در اولین روز هفته
علی رغم ریزش قیمت در تمامی بازارهای مالی ، هفته گذشته بازدهی بازارسهام مثبت بود
سعید رشیدی نوبندگانی
خبرنگار
بازار سهام درحالی معاملات خود را در هفته چهارم خردادماه آغاز میکرد که در هفته گذشته با وجود معاملات کمرمقی که پشتسر گذاشت بیش از 57 درصد از سهام موجود در بازار افزایش قیمت داشتند و بازدهی شاخص کل بورس به مثبت 0.77 درصد رسیده بود.
این موضوع در حالی بود که طی یک هفته گذشته بازارهای ارز، طلا، خودرو و مسکن با سقوط قیمت روبهرو شده بودند و بورسبازان برندگان اصلی بازارهای مالی ایران در هفته سوم خرداد لقب گرفته بودند.
با این حال شروع معاملات در هفته جاری با روند نزولی شاخصها و جریان خروج پول حقیقی از معاملات سهام و صندوقهای سرمایهگذاری همراه بود.
بر این اساس روز شنبه، شاخص کل بورس در حدود 73 هزار واحد نزولی شد و به عدد 2 میلیون و 215 هزار واحد رسید.
شاخص کل فرابورس نیز 902 واحد کاهش یافت و در عدد 28 هزار واحد معاملات را به پایان رساند.
در این روز 562 نماد با کاهش قیمت روبهرو شدند و 151 نماد نیز معاملات را با افزایش قیمت به پایان رساندند که از این تعداد، 257 نماد در صف فروش و 63 نماد در صف خرید قرار داشت.
حقیقیهای بازار امروز در سمت عرضه قرار داشتند و بطور خالص سهامی به ارزش 1.8 هزار میلیارد تومان را به حقوقیها واگذار کردند.
این رویه در معاملات صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت نیز وجود داشت و در این معاملات نیز حقیقیها در حدود 360 میلیارد تومان از واحدهای در دست خود را به حقوقیها واگذار کردند تا در مجموع این بازارها مالکیت سهامی به ارزش 2.1 هزار میلیارد تومان از حقیقیها به حقوقیها منتقل شود.
در معاملات آتی نمادهای شستا و شتران نیز روند ارزش قراردادها نزولی شد و این قراردادها نیز در ابتدای حضور خود در بازار سهام به رنگ قرمز درآمدند.
بازار در فاز تثبیت
بررسی آمار نشان میدهد در معاملات روز شنبه بیشترین کاهش قیمت در سهام گروه فعالیتهای مرتبط با اوراق بهادار، فعالیتهای مهندسی، زغال سنگ و سایر مواد معدنی و حمل و نقل ریلی رخ داده است و گروههای خودرو، بیمه و استخراج کانیهای فلزی کمترین افت قیمت را به ثبت رساندهاند.
این موضوع در حالی است که شاخصهای بنیادی بازار همچنان در حال تقویت است و با توجه به آمار تولید و فروش منتشر شده در دوماهه ابتدایی سال، انتظار میرود اکثر سهام بزرگ بازار بتوانند سودسازی مناسبی برای سهامداران خود داشته باشند.
نگاهی به معاملات بورس کالا نیز نشان میدهد در حال حاضر فروش محصولات پلیمری و شیمیایی در کنار فرآوردههای ویژه پالایشگاهی و فلزات اساسی رشد بسیار مناسبی داشته و ارقام کشف شده در این بازار میتواند حاشیه سود شرکتهای عرضهکننده را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
از اینرو بسیاری از کارشناسان با اشاره به ارزندگی شاخصهای بنیادی بازار اظهار داشتهاند که بازار در کوتاهمدت با ریسکهای مهمی روبهرو نبوده و پس از ثبت یک رشد شارپی تا نیمه اردیبهشت ماه و ریزش سریع در هفت روز معاملاتی پس از آن، درحال حاضر در ریک روند خنثی قرار گرفته و شاخصها در حال تثبیت جایگاه خود هستند.
میزبانی بورس انرژی از دادوستدهای ۱۵.۳ هزار میلیارد ریالی
بورس انرژی ایران در هفته معاملاتی منتهی به ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ میزبان دادوستدهایی به ارزش بیش از ۱۵ هزار و ۳۳۹ میلیارد ریال بود که طی آن به دنبال رقم خوردن ۱۷۰ معامله، مالکیت انواع فرآوردههای هیدروکربوری، اوراق سلف، قرارداد آتی، گواهی ظرفیت و گواهی سپرده حاملهای انرژی تغییر کرد.
به گزارش «ایران اقتصادی» و به نقل از مدیریت ارتباطات بورس انرژی ایران، در سومین هفته خردادماه، ۸۰ هزار و ۴۱۳ تن انواع حامل انرژی در تابلو نفت، گاز و سایر حاملهای انرژی این بورس مورد مبادله قرار گرفت. ارزش ۱۵۷ معامله انجامشده در این تابلو بیش از ۱۵ هزار و ۲۱ میلیارد ریال بود که ۹۸ درصد ارزش کل معاملات بورس انرژی در این هفته را به خود اختصاص داد.
گفتنی است معاملات فرآوردههای «گاز مایع»، «پروپان» و «بوتان» در رینگ بینالملل و «پنتان» در رینگ داخلی صدرنشین ارزش معاملات این هفته تابلو بازار فیزیکی فرآوردههای هیدروکربوری بورس انرژی ایران بود.
در این هفته شاهد تبادل مالکیت یک میلیون و ۸۴۸ هزار کیلوواتساعت برق در قالب اوراق سلف بودیم که ارزشی بیش از یک میلیارد و ۷۷۴ میلیون ریال را به ثبت رساند.
تالار برق سبز نیز در هفته سوم خردادماه شاهد معاملات ۶ میلیون و ۶۹۶ هزار کیلووات ساعت برق تجدیدپذیر به ارزش ۱۳۶ میلیارد و ۵۹۸ میلیون ریال بود.
بورس انرژی همچنین در این هفته شاهد دستبهدستشدن ۴ هزار برگه گواهی سپرده نفت خام و میعانات گازی به ارزشی نزدیک به ۹۸ میلیارد و ۲۲۸ میلیون ریال بود که به دنبال ثبت ۴ معامله در تابلو گواهی سپرده حاملهای انرژی رقم خورد.
در هفته سوم خرداد ۱۴۰۲ در بازار مصرفکنندگان بزرگ برق در تابلو اوراق گواهی ظرفیت نیز یک هزار برگه گواهی ظرفیت به ارزش ۷۳ هزار و ۸۹۹ میلیارد ریال میان فعالان این بازار دست به دست شد.
بورس انرژی در سومین هفته خردادماه همچنین میزبان معاملات ۴ قرارداد آتی به ارزش ۶۷۱ میلیون ریال نیز بود.