ایجاد ۱.۲ میلیون بشکه ظرفیت پالایشی در منطقه خلیجفارس
ساخت پالایشگاه «مهر خلیج فارس» با ظرفیت ۱۲۰ هزار بشکه در دستور کار قرار دارد
پرهیز از خام فروشی، سیاست مهم دولت سیزدهم در صنعت نفت. سیاستی که بر اساس آن سرمایه گذاری با هدف توسعه صنعت پالایشی به صورت جدی در حال پیگیری است. در این راستا، معاون وزیر نفت با تأکید بر اینکه جلوگیری از خامفروشی سیاست دولت سیزدهم است، گفت که در منطقه خلیجفارس، با توجه به ظرفیت موجود و ظرفیت پالایشگاههایی که در دست ساخت است، ظرفیت پالایشی به بیش از۱.۲ میلیون بشکه میرسد. «جلیل سالاری» در مراسم امضایتفاهمنامه تولید پترولیوم کک کلسینه شده بین شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، با بیان اینکه یکی از تکالیف در وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، توسعه و گسترش پالایشگاهها و تکمیل زنجیره ارزش است، افزود: یکی از مهمترین برنامههای ما حرکت از سوخت محوری به سمت سودمحوری است. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران ادامه داد: جلوگیری از خام فروشی سیاست دولت سیزدهم است و بر این اساس ضروری است تا خوراک صنایع پایین دستی را تأمین کنیم. سالاری گفت: نیازمند تولید کک گرید آندی و اسفنجی در صنایع فولادی و آلومینیوم هستیم. با مطالعاتی که انجام شد دانش فنی بومی شده است و امروز این توان را داریم تا با مؤلفههایی که در شرکتهای پالایشی تولید میشود به میزان کافی خوراک تولید کک آندی و اسفنجی را تأمین کنیم.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه با برنامهریزی انجام شده خوراک تولید این کک تأمین میشود، افزود: در منطقه خلیج فارس سیاست این است که این منطقه از نظر پالایشگاهسازی به قطب انرژی تبدیل شود و در این راستا باید به سمت ساخت پتروپالایشگاهها برویم.
وی اضافه کرد: اکنون در آن منطقه پالایشگاه بندرعباس با ظرفیت ۳۶۰ هزار بشکه و پالایشگاه ستاره خلیج فارس با ظرفیت ۴۲۰ هزار بشکه وجود دارد، ساخت پالایشگاه «مهر خلیج فارس» با ظرفیت ۱۲۰ هزار بشکه و پتروپالایشگاه «شهید سلیمانی» با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در دستور کار قرار دارد و با بهرهبرداری از این طرحها، در آن منطقه ظرفیت پالایشی بیش از۱.۲ میلیون بشکه ایجاد خواهد شد.
سالاری با اشاره به اینکه زیرساخت خوبی در آن منطقه برای جا به جایی فرآوردههای نفتی تولیدی ایجاد شده است، تصریح کرد: شبکه خطوط انتقال فرآورده به شرق کشور از مسیر کرمان در حال تقویت است و ۲ خط ۲۶ اینچ ایجاد خواهد شد.
به گفته وی، با توجه به اینکه بخشی از تولیدات پتروپالایشگاه شهید قاسم سلیمانی محصولات پتروشیمی است، فرصت صادراتی ۳۵ درصد تولیدات این پالایشگاه فراهم میشود.
وی گفت: در این پتروپالایشگاه ۲۵ واحد فرایندی احداث خواهد شد و سرویسهای جانبی را نیز خودش تأمین میکند. بر اساس قانون نیز برای ساخت آن علاوه بر حضور بخش دولتی، با هلدینگها و بانکها مشارکت خواهیم کرد تا در پنج سال ساخت آن به اتمام برسد. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران افزود: با توجه به الگوی فرایندی که دیدیم، هماهنگی انجام شد و مجوزهای شورای اقتصاد در حال اخذ شدن است.
وی خاطرنشان کرد: از طرف دیگر، مجوز شورای پول و اعتبار برای مجموعه بانکها را اخذ میکنیم که قدرالسهم شرکتها واریز و شرکت ثبت شود تا با توجه به اینکه الگوی تعریف شده بخشی از مطالعات بنیادی انجام شده است به سمت فرایند عملیات اجرایی برویم.