گفت‌وگوی اعضای کابینه با خبرنگاران در حیاط پاستور

تعیین نرخ تسعیر ارز به عهده بانک مرکزی است

 
 دلارزدایی از مبادلات بین‌المللی و تأمین حقابه هیرمند، مهم‌ترین محورهای پرسش و پاسخ خبرنگاران با اعضای هیأت دولت پس از جلسه روز گذشته هیأت وزیران بود. مطابق اظهارات چهره‌های کابینه، اعضای هیأت دولت با جدیت در حال پیگیری سیاست‌هایی هستند که حقوق ملت ایران را تأمین کرده یا در ادامه، سبب افزایش توان اقتصادی کشور و استقلال از سلطه دلار می‌شود. گزارشی از رویداد روز گذشته در حاشیه هیأت وزیران را بخوانید.
 
بهادری‌جهرمی: بانک مرکزی مسئول تعیین نرخ تسعیر ارز
 سخنگوی دولت در پاسخ به سؤالی درباره نامه رئیس مجلس به رئیس‌جمهور درباره غیرقانونی بودن تصویب‌نامه هیأت وزیران در تعیین دستوری نرخ ارز اظهار کرد: این یک مسأله حقوقی متداول است، به این معنی که مطابق قانون اساسی مصوبات هیأت وزیران در هیأت تطبیق مصوبات دولت در مجلس بررسی می‌شود و اگر تشخیص بدهند خلاف قانون است، اعلام خواهد شد تا مصوبه اصلاح یا لغو شود. علی بهادری‌جهرمی با اشاره به اینکه نامه مورد اشاره بر همین اساس بود و این مصوبه به انتهای سال گذشته دولت برمی‌گردد و تشخیص مجلس این بود، ادامه داد: این مصوبه دولت باید لغو شود، اما این موضوع با اصل این واقعیت که بانک مرکزی مسئول اصلی تعیین نرخ تسعیر ارز است، هیچ‌گونه تأثیر نفی یا ایجابی ندارد، چون قانون تعیین نرخ تسعیر ارز را به عهده بانک مرکزی قرار داده است. وی با بیان اینکه بعد از این مصوبه نرخ تسعیر ارز به‌عنوان مبنای عمل شرکت‌ها در بورس از سوی بانک مرکزی اعلام شد، اظهارکرد: همچنان هم این فرایند ادامه دارد و مصوبات و اعلام‌های بانک مرکزی لازم‌الاتباع بوده و جاری است و هیچ‌گونه تغییری ایجاد نشده است.
بهادری‌جهرمی اضافه کرد: از این به بعد هم مطابق قوانین جاری، بانک مرکزی نرخ تسعیر ارز را اعلام می‌کند، فقط مسأله مجلس این بوده است که خود دولت نمی‌تواند نرخ ثابتی را اعلام کند، اما بانک مرکزی در چهارچوب صلاحیت قانونی خود اقدام به تعیین نرخ ارز خواهد کرد کما اینکه پیش از این هم کرده بود. سخنگوی دولت تأکید کرد: اینکه در رسانه‌ها گفته شده است نرخ تسعیر ارز تغییر می‌کند و نرخ‌های دیگر مبنا قرار می‌گیرد، از نظر حقوقی درست نیست و مبنا همان نرخی است که خود بانک مرکزی اعلام می‌کند. پیش از این هم مبنای عمل شرکت‌ها مصوبه دولت نبود، بلکه اعلام بانک مرکزی بود و همین مبنا هم ادامه می‌یابد.

واکنش سخنگوی دولت به ماجرای
گم شدن فرش‌های سعدآباد
بهادری‌جهرمی درباره نبود فرش‌های کاخ سعد آباد نیز گفت: متأسفانه وقتی دولت به فسادی که در سال‌های گذشته رخ داده و کسی پیگیری نکرده است ورود می‌کند، خودش متهم می‌شود. سخنگوی دولت با بیان اینکه رسانه‌ها روشن کنند چه کسی شاکی و چه کسی متهم است، اضافه کرد: الان دولت سیزدهم شاکی است و این تخلف در گذشته اتفاق افتاده،  لذا اگر در دوره حاضر یا دوره‌های گذشته هر فسادی رخ دهد، دولت پیگیر وصول مطالبات مردم خواهد بود و با هر گونه فسادی که در گذشته اتفاق افتاده برخورد می‌شود. وی همچنین رویکرد دولت در تدوین برنامه هفتم توسعه را مبتنی بر سیاست‌های کلی نظام دانست و تصریح کرد: متن پیش‌نویس لایحه برنامه هفتم منتشر شده است تا نخبگان و جامعه دانشگاهی ما نسبت به آن اظهارنظر کنند و بعد از جمع‌بندی‌ها در جلسات دولت بررسی خواهد شد و متن نهایی بعد از تصویب در دولت به مجلس تقدیم می‌شود.
 
 خاندوزی: وظیفه دولت برای بانک مرکزی در جهت دلارزدایی است
وزیر امور اقتصادی و دارایی از مصوبه و مأموریت دولت به بانک مرکزی برای دلارزدایی از مبادلات اقتصادی کشور و تقویت ریال خبر داد. سید احسان خاندوزی با بیان اینکه اکنون بر خلاف چند سال گذشته که شاید معدودی از کشورها به دنبال تقویت پول ملی خودشان در تجارت بین‌المللی بودند، الگوی تمرکز بر ارزهای محلی یا روش‌های تسویه مالی و بانکی غیر از اتکا به ارزهای جهان‌روا، فراگیرتر شده است، اظهارکرد: اقتصادهای بزرگ آسیایی و غیرآسیایی اکنون در حال استفاده از این روش برای تسویه‌های مالی و بانکی خودشان هستند. دولت هم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را مکلف کرده است به سرعت با شرکای راهبردی و همچنین کشورهای همسایه و منطقه، هم بر اساس روش‌های مالی غیرمتکی بر سوئیفت و هم تسویه‌های ارزی و بانکی غیر از متکی بر ارزهای جهان‌روا عمل کند. وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: سرعت کار در این زمینه نسبت به گذشته خیلی خوب است.
 
امیر آشتیانی: تحویل شناورهای بهتر به نیروهای مسلح
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درباره ساخت ناوشکن‌هایی شبیه به ناوشکن دنا در آینده گفت: تحویل شناورهایی با توانمندی‌های بالاتر به نیروهای مسلح در آینده ادامه می‌یابد. سرتیپ محمدرضا آشتیانی با اشاره به مأموریت موفقیت‌آمیز ناوگروه ۸۶ ارتش، ناوشکن دنا را ثمره تلاش دانشمندان ما در عرصه صنعت دفاعی دانست و گفت: این سفرها در آینده تکرار می‌شود. وی درباره همکاری ایران با روسیه در ساخت ناوشکن‌ها نیز انتشار برخی اخبار در این زمینه را بی‌پایه دانست و درعین حال گفت: ارتباط ما با روسیه مثل سایر کشورها راهبردی است و در بخش‌های مختلف از جمله حوزه تسلیحات و تجهیزات نظامی و نیز بخش‌ خصوصی این همکاری را داریم. آنچه خودمان تولید می‌کنیم مثل هواپیما و ناوشکن، کمتر سراغ کشورها می‌رویم اما ممکن است از دانش آنها در برخی مشکلات به وجود آمده در روند تحقیقات استفاده کنیم. وزیر دفاع اضافه کرد: اکنون در همه حوزه‌ها قدرت تمام‌عیار هستیم، این واقعیت است و شعار نیست و دنیا هم این را می‌داند. امیر آشتیانی ادامه داد: وقتی امریکا از توانمندی پهپادی ایران تعریف می‌کند، نشان می‌دهد ایران در فناوری‌های نو کارهای بزرگی را دنبال کرده و به قابلیت‌های بالایی رسیده است. وزیر دفاع درباره ناآرامی‌ها در مرزهای جنوب‌شرقی که به شهادت تعدادی از مرزبانان کشور انجامید، گفت: امنیت شرق کشور تأمین است. به هر حال هر کشوری در مناطق مرزی‌اش دچار ناامنی‌هایی می‌شود، خصوصاً در مرزهای طولانی که ما داریم. مرزبانان ما در مذاکراتی که داشتند پیش‌بینی‌های لازم را می‌کنند اما ما هم از تجهیز مرزبانان به آخرین سلاح‌ها و تجهیزات کوتاهی نمی‌کنیم و به نظر من نگرانی خاصی در این بخش نیست.
 
وحیدی: برخورد با عاملان و حامیان حادثه تروریستی سراوان
وزیر کشور درباره آخرین وضعیت پیگیری شهادت مرزبانان گفت: این یک اقدام جنایتکارانه بوده است و حتماً برخورد جدی و قاطع با عاملان، حامیان و مشوقان در این حادثه صورت خواهد گرفت. وزیر کشور درباره ملاقات اخیر خود با وزیر امنیت ویتنام نیز با بیان اینکه  این کشور در مقاطع مختلف و مسائل گوناگون مواضع نسبتاً مشترکی در حمایت از مواضع ایران ابراز داشته و متقابلاً هم ایران از مواضع آنها حمایت کرده، بنابراین توسعه روابط مدنظر بوده است. وی درباره حقابه ایران از هیرمند نیز با تأکید بر اینکه حقابه ایران قطعی و قانونی است و حاکمان افغانستانی باید بر اساس آن به تعهدات خود عمل کنند، گفت: بارها در این باره با مقامات افغانستان گفت‌و‌گو شده است و اکنون هم در حال تبادل‌نظر هستیم، البته حاکمان افغانستانی اعلام کرده‌اند حقابه ایران را قبول دارند و آن را تأمین می‌کنند. وحیدی تصریح کرد: اکنون بحث بر سر این است که حاکمان افغانستانی می‌گویند آبی در هیرمند نیست، حال آنکه کارشناسان و متخصصان ایرانی اعلام می‌کنند آب وجود دارد. از این‌رو برای اینکه این مسأله حل شود، باید تیم مشترکی برای بررسی به منطقه اعزام تا مشخص شود اظهارات متخصصان ایرانی درست است یا حاکمان افغانستان.
 
دهقان: افغانستان باید به معاهده هیرمند پایبند باشد
معاون حقوقی رئیس‌جمهور نیز درباره حقابه ایران از هیرمند تأکید کرد: برای حل مشکل حقابه هیرمند معاهده جامعی وجود دارد و از مسئولان افغانستان می‌خواهیم طبق همان معاهده به عهد خود عمل کنند. محمد دهقان افزود: انتظار می‌رود این موضوع طبق معاهده با کارشناسی حل شود و اگر با مذاکره حل نشود، از طریق حکمیت موضوع حل خواهد شد.
وی درباره موضوع فرش‌های گم‌ شده در مجموعه فرهنگی سعدآباد گفت: اخبار موضوع فرش‌های گم‌ شده به بخش معاونت حقوقی رئیس‌جمهور رسیده و از آن زمان نامه‌ای به قوه قضائیه داده شده است که موضوع پیگیری شود.
 
مرتضوی: افزایش 40 درصدی مستمری مددجویان بهزیستی
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به ایجاد سالی یک میلیون شغل بر اساس وعده دولت، گفت: امسال هم حتماً این یک میلیون شغل را خواهیم داشت. سید صولت مرتضوی درباره تغییر میزان یارانه هم اظهارکرد: یک تصمیم باید قطعی و نهایی شود تا بتوانیم آن را اعلام کنیم. به دنبال توسعه بحث کالابرگ الکترونیکی هستیم تا هم به مهار تورم کمک کرده باشیم و هم مشوق‌ها را اعمال کنیم.
مرتضوی با بیان اینکه صندوق‌های بازنشستگی تصمیم‌های خوبی درباره بیمه تکمیلی این قشر داشته‌اند، گفت: در حوزه کمک به مددجویان سازمان بهزیستی نیز بر اساس پیشنهاداتی که دولت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ داشت، خوشبختانه مستمری مددجویان بهزیستی کشور افزایش ۴۰ درصدی خواهد داشت.

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • جهان
  • اجتماعی
  • ایران اقتصادی
  • مسکن و انرژی
  • اقتصادی
  • بازار سرمایه
  • حوادث
  • زیست بوم
  • ورزشی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و صد و نود و سه
 - شماره هشت هزار و صد و نود و سه - ۰۴ خرداد ۱۴۰۲