اصلاح شاخصها برای دومین روز متوالی شدت گرفت
طی دو روز گذشته، شاخص کل بورس 219 هزار واحد کاهش یافت و به محدوده 2.3 میلیون واحد رسید
معاملات بازار سهام که از ابتدای سالجاری تا نیمه اردیبهشتماه یک روند صعودی را در پیش گرفته بود، طی دو روز گذشته وارد فاز اصلاحی شد و بخشی از بازدهی کسبشده سهامداران را بازپس گرفت.
بررسی آمار تاریخی شاخص کل بورس نشان میدهد، این نماگر از ابتدای معاملات سالجاری تا پایان نیمه اول اردیبهشتماه بیش از 587 هزار واحد افزایش ارتفاع داشته و با رسیدن به رکورد 2 میلیون و 543 هزار و 227 واحدی، بازدهی خود را به حدود 30 درصد رسانده است.
با این حال شروع روند اصلاحی بازار طی روزهای یکشنبه و دوشنبه، باعث شد تا در حدود 219 هزار واحد از ارتفاع شاخص کل کم شود و این شاخص تا محدوده 2 میلیون و 314 هزار واحد عقبنشینی کند؛ روندی که در فرابورس نیز به همین شکل اتفاق افتاد و شاخص کل این بازار نیز پس از 32 درصد بازدهی و افزایش ارتفاع 78 هزار واحدی، حدود 2 هزار و 600 واحد عقبنشینی کرد و در عدد 29 هزار و 448 واحد، ایستاد.
از طرفی، کاهش ارتفاع شاخصها و افزایش عرضه سهام طی دو روز گذشته با خروج بالای سهامداران حقیقی همراه بوده است و این سهامداران در مجموع معاملات روزهای یکشنبه و دوشنبه معادل 8 هزار و 800 میلیارد تومان از داراییهای خود را به سهامداران حقوقی منتقل کرده و پول خود را از جریان معاملات بازار سهام خارج کردهاند؛ رقمی که در حدود 900 میلیارد تومان از آن به صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت انتقال یافته و بخش بسیار ناچیزتر آن نیز به معاملات در سایر ابزارهای مالی مانند صندوقهای طلا، اوراق گواهی سپرده کالایی و سایر بخشهای بازار کوچ کرده است. با این حساب به نظر میرسد که بیشتر پولهای خارج شده از معاملات سهام یا در حساب کارگزاریها منتظر مانده تا بازار اصلاح خود را به اتمام برساند و شرایط برای بازگشت دوباره مهیا شود و یا در حال ترک کردن حساب کارگزاریها به مقصد سایر بازارهای موازی است.
این موضوع را سازمان بورس و مدیران کارگزاریها میتوانند از طریق بررسی درخواستهای ثبتشده برای ورود و خروج پول بین حساب کارگزاری و حساب بانکی افراد تشخیص دهند و از طریق تحلیل تراکنشهای انجام شده، تا حدودی به ماهیت رفتار آتی سهامداران پی ببرند. اما این آمار در دسترس سهامداران و معاملهگران قرار نمیگیرد و به عنوان یکی از موارد تشدیدکننده عدم تقارن اطلاعات، مورد نقد است.
از طرفی، آمار پولهای وارد شده به معاملات سهام نشان میدهد، رقم خالص ورود پول حقیقی تا نیمه اول بازار بالاتر از 21 هزار میلیارد تومان بوده و بهرغم ثبت خروج پول طی دو روز گذشته، این شاخص برای مجموع روزهای معاملاتی سالجاری همچنان مثبت است.