معاملات قراردادهای آتی شمش طلا از امروز آغاز می‌شود

با راه‌اندازی قراردادهای آتی شمش طلا، دست سرمایه‌گذاران برای پوشش ریسک سرمایه‌گذاری‌ها باز می‌شود

پس از ورود اوراق گواهی سپرده شمش طلا به بورس کالای ایران که در روزهای پایانی سال گذشته اتفاق افتاد، بسترها برای گسترش ابزارهای مشتقه این کالای ارزشمند در بازار ایجاد شد تا بنا به اعلام  رئیس اداره نظارت بر بازار بورس‌های کالایی سازمان بورس و اوراق بهادار، معاملات قراردادهای آتی شمش طلا نیز از امروز در بورس کالای ایران آغاز شود.
علیرضا صادقی درباره راه‌اندازی قراردادهای آتی شمش طلا، اظهار کرد: معاملات قراردادهای آتی شمش طلا می‌تواند بسیاری از اشخاصی را که در بازارهای خارج از بورس در حوزه طلا فعال هستند، به خود جذب کند و از این پس سرمایه‌گذاران به جای خرید فیزیکی طلا که مشکلات و ریسک‌های متعددی از جمله نگهداری و حمل را به همراه دارد، می‌توانند وارد این قراردادها شوند و با توجه به ویژگی اهرمی قراردادهای آتی منفعت بیشتری کسب کنند. 
وی افزود: یکی از عوامل موفقیت قراردادهای آتی، وجود بازار نقد قوی برای دارایی پایه قراردادها است که در روزهای پایانی سال ۱۴۰۱ راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده شمش طلا در بورس کالای ایران با موفقیت به انجام رسید؛ بنابراین با وجود ابزار گواهی سپرده شمش طلا و راه‌اندازی قراردادهای آتی شمش طلا، دست سرمایه‌گذاران برای تنوع‌بخشی به پرتفو و سرمایه‌گذاری در این حوزه بازتر است.
در این خصوص همایون دارابی ، کارشناس ارشد بازار سرمایه با اشاره به تلاش دولت سیزدهم برای ایجاد شفافیت در اقتصاد و بازگشت اعتماد به بازار سرمایه، گفت: شروع معاملات قراردادهای آتی شمش طلا باعث می‌شود تا معامله‌گران حرفه‌ای این کالا نیز به بورس کالا راه یابند. وی  با اشاره به اینکه قراردادهای آتی یکی از ابزارهای پوشش ریسک در برابر نوسان‌های غیر قابل پیش‌بینی به حساب می‌آید، اظهار داشت: راه‌اندازی قراردادهای مشتقه روی دارایی‌های پایه مختلف همچون زعفران، زیره، پسته، کاتد مس، نقره، سکه، صندوق طلا و اقبال سرمایه‌گذاران تأثیر دارد و افزایش چشمگیر معاملات برخی از این دارایی‌ها، بیانگر وجود ظرفیت بالا برای توسعه بازار مشتقه در اقتصاد ایران است. 
دارابی ادامه داد: بورس کالای ایران در چند سال گذشته با اولویت و اهمیت دادن به ابزارهای مختلف مدیریت ریسک به دنبال متنوع سازی و پوشش ریسک سرمایه‌گذاران بوده به طوری که اخیراً معاملات گواهی سپرده شمش طلا در سبد دارایی سرمایه‌گذاران قرار گرفت. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه راه‌اندازی قرارداد آتی سپرده شمش طلا جذابیت‌های بالایی برای سرمایه‌گذاران دارد، گفت: با راه‌اندازی قراردادهای آتی شمش طلا به دلیل ماهیت دارایی پایه آن که مستقیماً وابسته به طلای جهانی و دور از سفته‌بازی‌های بی‌پشتوانه و حباب کمتر قیمتی است، جذابیت معاملات شمش طلا دو چندان می‌شود.
 
اوراق کالایی سرعت و شفافیت را بالا می‌برد
امروزه خرید فیزیکی فلزات ارزشمندی چون طلا از بازارهای سنتی منجر به ایجاد چالش‌های زیادی از جمله افزایش خطر سرقت، هزینه بالای معاملات و افزایش احتمال تقلب و کلاهبرداری برای معامله‌گران می‌شود.
همچنین در بازارهای سنتی شاهد آن هستیم که افراد زمانی که طلا را به صورت فیزیکی نگهداری می‌کنند، فقط در شرایط صعود قیمت‌ها منتفع می‌شوند، که این موضوع در ابزار مشتقه و معاملات نوین بورس‌های جهان تا حدود بسیار زیادی اصلاح شده و افراد با سرمایه‌گذاری در قراردادهای آتی، امکان اخذ موقعیت‌های متفاوت را خواهند داشت و حتی می‌توانند در زمان نزول قیمت‌ها نیز منتفع شوند. کارشناسان بر این باورند، با متنوع‌سازی ابزارهای مالی در جهت پوشش ریسک سرمایه‌گذاران در بستر شفاف بورس کالا، دولت می‌تواند با تصویر روشن از دورنمای بازارهای سرمایه‌گذاری، سیاست‌گذاری منطقی و به دور از هیجان را برای برقراری تعادل بازارها و سوق سرمایه‌ها از بازارهای غیررسمی به بازاری شفاف و رسمی انجام دهد.
 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و صد و پنجاه و هشت
 - شماره هشت هزار و صد و پنجاه و هشت - ۲۰ فروردین ۱۴۰۲