وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خبر داد
ثبت رکورد اشتغال در سال ۱۴۰۱
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از ثبت رکورد اشتغال در سال ۱۴۰۱ خبر داد و با دفاع از آمار ایجاد اشتغال در کشور گفت: در سال آینده بحث اشتغال افراد متأهل و عیالوار را حل و فصل خواهیم کرد و ظرفیتهای خالی اشتغال را که برایشان متقاضی کار نیست با همکاری سازمان آموزش فنی و حرفهای فعال خواهیم کرد.
سید صولت مرتضوی در گفتوگو با ایسنا، درباره آمار ایجاد اشتغال در کشور و برخی دیدگاههای مطروحه نسبت به آمار اشتغال ایجادی اظهار کرد: درخصوص آمار اشتغال آنچه اعلام میکنیم، قابل صحتسنجی و راستیآزمایی است. البته در کشور ما اظهارنظر کردن آزاد است و هر کسی میتواند هر آماری را مورد خدشه قرار بدهد، منتها حرفی که میزنیم باید بر اساس مستندات باشد.
وی ادامه داد: خوشبختانه این مسأله به شیوههای مختلف قابل صحتسنجی است؛ اولاً سامانهای تحت عنوان سامانه رصد در ستاد وزارتخانه راهاندازی شده که از طریق آن امکان دسترسی برای مدیران کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و استانداران فراهم است. ثانیاً همکاران ما به سه شکل این آمار را صحت سنجی میکنند.
وزیر تعاون، کارو رفاه اجتماعی افزود: وقتی کسی کد ملیاش وارد سامانه میشود، بر اساس آن مشخص میشود که اشتغال به کار دارد و در کارگاهی مشغول کار شده یا تسهیلاتی به وی پرداخت شده است. بنابراین بلافاصله از طریق پیامک برایشان پیام ارسال میشود که چنین گزارشی به ما رسیده است آیا صحت دارد یا خیر؟
مرتضوی گفت: مرحله بعد به صورت تلفنی صحتسنجی میشود و در مرحله آخر نظارت میدانی است که این روش از طریق ستاد وزارتخانه انجام میشود.
افزایش تعداد بیمهشدگان جدید تأمین اجتماعی
وی ادامه داد: با این حال یکسری مؤلفههای دیگر هم وجود دارد که ذهن ما را به واقعیت نزدیکتر میکند. اول تعداد بیمهشدگان تأمین اجتماعی است که ظرف مدتی که دولت سیزدهم توفیق خدمتگزاری داشته تاکنون بالغ بر یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر بیمه شده جدید به بیمه پردازان تأمین اجتماعی اضافه شده است.
وزیر کار خاطرنشان کرد: البته سایر بیمهپردازان و صندوقها اعم از نیروهای مسلح، صندوق بازنشستگی و کارمندان دولت هم هستند که این شاهد مثال دوم است و میتواند ادعای ما را تأیید یا رد کند.
مرتضوی با بیان اینکه مراکز رسمی که مأموریت صحت سنجی و ارائه گزارش را دارند نیز در این زمینه اثرگذارند، اظهار کرد: اخیراً مرکز آمار ایران اعلام کرد که نرخ بیکاری به ۸.۲ درصد رسیده و نسبت به فصل قبل حدود ۷ دهم درصد کاهش یافته است که این هم شاهد مثال دیگری است.
ایجاد ۶۰۰ هزار اشتغال خالص در کشور
وی افزود: بر اساس اعلام مرکز آمار ایران اشتغال خالص ایجاد شده نزدیک به ۶۰۰ هزار نفر بوده است و اشتغال خالص منهای ریزش است یعنی امکان دارد در بخشی مثل کشاورزی ریزش اشتغال داشته باشیم ولی اشتغال خالص یعنی مجموعه اشتغال منهای ریزش و این عدد نیز ادعای ما را تأیید میکند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درعین حال از افزایش اشتغال دائم خبر داد و گفت: بر اساس گزارشهای مرکز آمار ایران افزایش اشتغال دائم را هم داشتهایم البته ممکن است بگویند اشتغالی که فرد در آن مشغول به کار شده مطلوب آن شاغل نیست. از نظر او شاید مطلوب نباشد ولی همین که درآمدی دارد و با آن زندگیاش را میچرخاند حداقل مطلوب ماست که بتوانیم برای اقشار مختلف جامعه اشتغالزایی کنیم و امیدوارم در سال ۱۴۰۲ با قوت بیشتری در این زمینه پیش برویم.
دو برنامه تحولی وزارت کار در سال آینده
مرتضوی با اشاره به ثبت رکورد اشتغال در سالجاری تأکید کرد: در سال ۱۴۰۲ قطعاً رکوردهای دیگری در این بخش به ثبت خواهد رسید.
وی همچنین از دو برنامه تحولی وزارت کار در سال آینده خبر داد و گفت: یکی از برنامهها برای متأهلین و کسانی است که عیالوارند و از حالا شروع کردهایم که سال آینده بحث اشتغالشان را حل و فصل کنیم و دوم یکسری ظرفیتهای خالی در کشور داریم که برایشان شغل مناسب پیدا نمیشود و آموزشهای لازم را ندیدهاند که سازمان آموزش فنی و حرفهای بنا دارد در این زمینه ورود کند تا با هماهنگی کارگاهها آموزشهای مناسب را برنامهریزی و بستر اشتغال آبرومند را برای جویندگان کار فراهم کنند. در راستای اجرای اثربخش این طرح، دولت سیزدهم در نظر دارد ضریب اشتغالزایی را بالا برده و کارآموز در کنار مهارتآموزی، مهارتهای نرم مانند برخورد با مشتری، حسابرسی، کنترل درآمد و هزینه، تأمین مواد اولیه و نحوه فروش را یاد گرفته که بدونشک این آموزشها پس از اشتغال کمک شایانی به مهارتآموز در پایداری شغل میکند.
طرح استاد شاگردی
بر همین اساس یکی از طرحهایی که در اولویت دولت سیزدهم و در رأس برنامههای سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور قرار گرفته است، طرح مهارتآموزی در محیط کار یا همان طرح استاد-شاگردی نوین است.
این طرح قابلیت بالقوهای برای افزایش ضریب اشتغال و رشد بهرهوری و ارتقای نیروی انسانی دارد؛ مسألهای که در سالهای گذشته به محاق رفته بود.
وجود سه میلیون واحد صنفی در بخشهای مختلف صنعتی، خدماتی و کشاورزی به خودی خود میتواند ضریب اشتغالزایی را در کشور افزایش دهد. به همین خاطر رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور طرح استاد-شاگردی نوین را در امتداد نهضت ملی مهارتآموزی قلمداد کرده است.