آغاز ثبتنام خودروهای وارداتی از امروز
ثبت نام خودروهای وارداتی فقط در سامانه یکپارچه فروش خودرو انجام میشود
واردات خودرو پس از 4 سال رسماً طی دو ماه گذشته توسط دولت سیزدهم آغاز شده و فرایند واردات همچنان ادامهدار خواهد بود به طوری که وزارت صمت اعلام کرده که تا کنون حدود ۸۵ تا ۹۰ هزار دستگاه خودروی وارداتی ثبت سفارش شده است و تعدادی خودرو نیز در مسیر ورود به ایران قرار دارد. از این رو ثبت نام متقاضیان خودروهای وارداتی رسماً به مدت یک هفته از امروز در سامانه یکپارچه تخصیص خودرو آغاز و آنطور که این وزارتخانه اعلام کرده 100 هزار خودرو قرار است در این طرح به افراد واجد شرایط تحویل داده شود. از طرف دیگر وزارت صمت اعلام کرده کسانی که در مدت یک هفته زودتر یا دیرتر ثبت نام میکنند هیچ اولویتی نخواهند داشت از این رو متقاضیان هیچ عجلهای از روز و ساعت اول برای ثبت نام نداشته باشند، زیرا هیچ سودی برایشان نخواهد داشت.
شرایط و روند قرعهکشی
در این مرحله قرار است خودروهای وارداتی در قرعهکشی عرضه شود و متقاضیان باید شرایط عمومی برنامههای فعلی قرعهکشی خودروهای داخلی از جمله اینکه گواهینامه داشته باشند، پلاک فعال نداشته باشند، طی ۴۸ ماه گذشته از خودروسازان داخلی خرید نکرده باشند و تا یک سال نمیتوانند سند خودرو را به کسی منتقل کنند رعایت کنند. همچنین شرکت متقاضیان برای ورود به قرعهکشی باید ۵۰۰ میلیون تومان در حساب وکالتی بلوکه کنند. بعد از پایان قرعهکشی و بررسی اطلاعات، نام ۱۰۰ هزار نفر به قید قرعه انتخاب و اعلام میشود. بلافاصله بعد از اعلام نام برندگان قرعهکشی، شرکتهای واردکننده خودروهای خود را در سامانه عرضه میکنند و متقاضی از بین آنها انتخاب میکند.
آنطور که وزارت صمت اعلام کرده اگر خودرویی تقاضای بیشتری داشته باشد، حق تقدم با شمارههای اولی است که در قرعهکشی برنده شدهاند. البته این موضوع هیچ ارتباطی با زمان ثبت نام ندارد، بلکه وابسته به شانس افراد در قرعه کشی است. همچنین اگر فردی از بین خودروهای عرضه شده در مرحله اول انتخاب نکند و به دنبال خودروی دیگری باشد، حق تقدم او تا زمان انتخاب خودرو حفظ میشود و باید ۵۰۰ میلیون تومان را نیز در حساب خود نگه دارد. در غیر این صورت اگر متقاضی هر مبلغی از ۵۰۰ میلیون تومان برداشت کند، درخواست خرید خودرو لغو خواهد شد. افراد متقاضی که در قرعهکشی برنده شدند، بعد از انتخاب خودرو مدت معینی فرصت دارند مرحله اول پرداخت شامل هزینه ارزش کالا، کرایه حمل و نقل تا بندر مقصد و بیمه (CFR) را پرداخت کنند (البته ۵۰۰ میلیون تومان از این مبلغ قبلاً برای ورود به قرعهکشی پرداخته شده است). اگر افراد نتوانند ظرف مهلت اعلام شده این مبلغ را پرداخت کنند، ثبت نام باطل میشود و باید پنج درصد هم جریمه پرداخت کنند. مرحله دوم پرداخت، مربوط به عوارض گمرکی است که زمان رسیدن خودرو به بنادر و ترخیص است و بعد از اعلام این مبلغ از سوی گمرک و سازمان حمایت، متقاضی باید آن را پرداخت کند. مرحله سوم پرداخت هم زمان تحویل و مربوط به هزینه پلاک و غیره است. در اصل مرحله اول و سوم پرداخت، مانند فروش خودروهای داخلی است و مرحله دوم به آنها اضافه شده است.
تحویل سه ماهه خودروهای وارداتی
با این حال وزارت صمت اعلام کرده این مبالغ نهایی نیست و بر اساس قیمت روز است. از زمانی که فرد مرحله اول را پرداخت کرده و در سامانه قرارداد را امضا میکند، شرکت سه ماه فرصت دارد تا خودرو را به متقاضی تحویل دهد. بعد از این سه ماه، شرکت به ازای هر یک ماه دیرکرد، باید ۷،۵ درصد جریمه پرداخت کند و هر یک از طرفین که قرارداد را ابطال کند باید پنج درصد جریمه پرداخت کند. اما پیش از امضای قرارداد، حتی اگر افراد در قرعهکشی برنده شده باشند، هیچ تضمینی برای تحویل خودرو وجود ندارد. ثبت نام خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه فروش خودرو که با همکاری یک شرکت جدید طراحی شده و آدرس آن بزودی در اطلاعیه وزارت صمت منتشر خواهد شد، انجام میشود.