افق روابط تهران و پکن در نظم جدید جهانی
رئیس جمهور چین ضمن استقبال ویژه از آیتالله رئیسی اعلام کرد همکاری این کشور با ایران در هر شرایطی حفظ میشود
آیتالله رئیسی به عنوان عالیترین مقام در سال نو چینی روز گذشته مورد استقبال همتای چینی خود در پکن قرار گرفت. این سفر به عنوان اولین «سفر دولتی» (State visit) رئیس جمهور ایران به چین پس از دو دهه در حالی انجام شد که «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین در محل کنگره ملی خلق چین و به صورت رسمی از آیتالله رئیسی استقبال کرد.
در این مراسم به افتخار رئیس جمهور ایران و هیأت عالیرتبه همراه ۲۱ گلوله توپ شلیک شد و هنگام ورود آیتالله رئیسی به ساختمان کنگره مارش خوشآمدگویی توسط سه نفر از اعضای گارد احترام نواخته شد. در ادامه پس از قرار گرفتن آیتالله رئیسی و شی جین پینگ در جایگاه رسمی، سرود ملی دو کشور نواخته شد و سپس رؤسای جمهور ایران و چین از یگان تشریفات حاضر در مراسم سان دیدند.
با استقرار مجدد سران دو کشور در جایگاه رسمی همچنین گارد احترام از مقابل دکتر رئیسی و شی جی پینگ رژه رفتند. این استقبال گرم و کمسابقه به خوبی نشان داد تنور روابط و همکاریهای دو کشور بهشدت رو به گرمی رفته است. پس از استقبال ، رؤسای جمهور دو کشور با یکدیگر ملاقات کردند.
دیدار رؤسای دو جمهور
آیتالله رئیسی در این دیدار با تأکید بر ضرورت گسترش مناسبات دو کشور در زمینههای مختلف اقتصادی، تجاری، علمی، فناوری و فرهنگی، اجرای سند جامع مشارکت راهبردی میان ایران و چین را اقدامی مهم در جهت تثبیت صلح و ثبات در منطقه دانست.رئیس جمهور سفر هیأتهای اقتصادی و سیاسی دو کشور به پایتختهای یکدیگر و مذاکرات صورت گرفته بین طرفین را در گسترش مناسبات مهم و مؤثر توصیف کرد و افزود: با وجود مخالفت دشمنان جمهوری اسلامی ایران و چین با تحکیم و گسترش روابط دو کشور، این روابط با مدیریت مطلوب طرفین گامهای بلندی را طی کرده است.
آیتالله رئیسی همچنین با بیان اینکه ایران و چین دوستان روزهای سخت هستند و دوستی در روزهای سخت، تسریع و تسهیلکننده پیوندها در ایام دیگر است، افزود: تحکیم این پیوندها و دوستیها در امنیت منطقه و جهان مؤثر است.
ضرورت جبران عقب ماندگی در روابط
رئیس جمهور در ادامه با استقبال از تأکید رئیس جمهور چین بر احترام به تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران و همچنین مقابله با یکجانبهگرایی در نظام بینالملل، بر لزوم مقابله با دخالت بیگانگان در نقاط مختلف جهان تأکید کرد.
دکتر رئیسی همچنین با قدردانی از نقش مثبت و سازنده چین در گفتوگوهای رفع تحریم، به پیمانشکنی امریکاییها و بدعهدی کشورهای اروپایی در عمل به تعهدات اشاره کرد و گفت: غربیها یک بار دیگر در مورد جمهوری اسلامی ایران گرفتار محاسبه غلط شدند، غافل از اینکه ایران اسلامی و ملت رشید آن بالندهتر و مطمئنتر از هر زمان دیگری در مسیر توسعه و پیشرفت قرار دارند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران مصمم به گسترش روابط دو کشور با رویکرد احترام متقابل است، تصریح کرد: توسعه روابط ایران و چین رو به جلو بوده است، اما آنچه انجام شده با آنچه که باید انجام میپذیرفته فاصله دارد و برای جبران این عقبماندگی باید گامهای بلندتری برداشت.
آمادگی ایران در «کمربند-راه»
آیتالله رئیسی همچنین ضمن استقبال از ابتکار رئیس جمهور چین در ارائه طرح «کمربند-راه» آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای اجرایی شدن این طرح را اعلام کرد.
تأکید بر گسترش همکاریهای دو کشور در حوزه کشاورزی، خودروسازی، معدن، گردشگری و همچنین فعالتر شدن کمیسیونهای مشترک اقتصادی، از دیگر محورهای سخنان رئیس جمهور در دیدار با رئیس جمهور چین بود.
آیتالله رئیسی در پایان ضمن تمجید از همکاری چین در مقابله با همهگیری کرونا پیش از تولید واکسن در ایران گفت: خوشبختانه امروز جمهوری اسلامی ایران با تولید ۶ واکسن کرونا نه تنها به خودکفایی در این زمینه رسیده، بلکه به یکی از معدود صادرکنندگان آن نیز تبدیل شده است.
سخنان کمسابقه شی درباره ایران
در این دیدار «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین نیز با اشاره به روند رو به توسعه روابط ایران- چین، اجرای سند جامع مشارکت راهبردی میان دو کشور را در تعمیق و گسترش روابط دو کشور بسیار مؤثر دانست و گفت: چین قاطعانه معتقد به توسعه روابط با ایران است.
رئیس جمهور چین در ادامه با انتقاد از اعمال یکجانبهگرایی و رفتارهای زورمدارانه کشورهای غربی در صحنه بینالملل افزود: متأسفانه این کشورها همچنان بر رویکرد غلط دوران جنگ سرد اصرار دارند و همین موجب آسیب دیدن هنجارهای بینالمللی و صلح و امنیت جهانی شده است.
شی جین پینگ ضمن حمایت از تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران، بر لزوم مقابله با یکجانبهگرایی، دخالت بیگانگان و تهدید امنیت و ثبات در منطقه و جهان تأکید کرد.رئیس جمهور چین در بخش دیگری از سخنان خود در این دیدار از اعلام آمادگی دولت چین برای حمایت از شرکتهایی که تمایل به سرمایهگذاری در ایران دارند، خبر داد و گفت: دولت چین همچنین برای توسعه همکاریها در زمینه تجارت و ترانزیت و مناسبات فرهنگی با ایران آمادگی کامل دارد.
شی جین پینگ در ادامه با قدردانی از مواضع و اقدامات جمهوری اسلامی ایران در زمینه مبارزه با تروریسم، بر ضرورت اجرایی شدن هر چه سریعتر توافق هستهای به عنوان یکی از دستاوردهای چندجانبهگرایی برای حل و فصل اختلافات تأکید کرد.
اشاره رسانههای غربی به سخنان شی
رسانه چینی گلوبال تایمز خبر داد شی جین پینگ رئیسی جمهور چین در ملاقات با دکتر رئیسی به صراحت تأکید کرد صرفنظر از هرگونه تحولات منطقهای و بینالمللی، چین دوستی و همکاری خود با ایران را بهطور استوار و تزلزلناپذیر حفظ خواهد کرد. رویترز نیز ضمن اشاره به این مسأله نوشت: جینپینگ در این دیدار با اشاره به برنامههای هستهای ایران گفته است: پکن از ایران در حفاظت از حقوق مشروع خود و حل و فصل مناسب و فوری موضوع هستهای ایران حمایت میکند.»
دیدار با نخستوزیر و رئیس کنگره ملی
بلافاصله پس از مراسم استقبال رسمی، مذاکرات دوجانبه هیأتهای عالیرتبه دو کشور برگزار شد. آیتالله رئیسی در دیدار «لی که چیانگ» نخستوزیر چین سند جامع مشارکت راهبردی میان جمهوری اسلامی ایران و چین را نمادی از اراده دو کشور برای توسعه روابط دانست و بر ضرورت تلاش دو کشور برای اجرای کامل آن تأکید کرد. در این دیدار «لی که چیانگ» نخستوزیر چین نیز سند جامع مشارکت راهبردی میان دو کشور را از جمله دستاوردهای حاصل از توافقات فیمابین عنوان و بر تمایل پکن برای اجرای کامل آن و همچنین تقویت همکاری و هماهنگی با تهران در راستای استمرار روند توسعه مناسبات دو کشور تأکید کرد. آیتالله رئیسی در ادامه برنامههای سفر سه روزه خود به چین با «لی جان شو» رئیس کنگره ملی خلق چین دیدار و گفتوگو کرد. رئیس جمهور در این دیدار با اشاره به سطح مناسب روابط دوستانه و قرابتهای تاریخی دو کشور، از ایران و چین به عنوان دوستان دوران سخت یاد کرد و بر استمرار و تقویت مشارکت جامع راهبردی ایران و چین تأکید کرد.
امضای ۲۰ سند همکاری
پس از این نشستها مراسم امضای ۲۰ سند همکاری و یادداشت تفاهم میان جمهوری اسلامی ایران و چین از سوی مقامات عالیرتبه دو کشور و در حضور آیتالله دکتر سید ابراهیم رئیسی و شی جین پینگ برگزار شد.
تفاهمات همکاری در زمینه مدیریت بحران، گردشگری، ارتباطات و فناوری اطلاعات، محیط زیست، تجارت بینالمللی، مالکیت معنوی، کشاورزی، صادرات، بهداشت و درمان، رسانه، ورزش و میراث فرهنگی از جمله اسناد امضا شده میان مقامات جمهوری اسلامی ایران و چین است.
خبرگزاری فارس در توضیح جزئیات این قراردادها خبر داد قرار است توافقاتی در زمینه حمل و نقل بهخصوص حمل و نقل ریلی با ارزش حدود 12 میلیارد دلار منعقد شود که شامل پروژههایی نظیر برقیکردن قطار سریعالسیر تهران- مشهد و سرمایهگذاری در شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) است. سرمایهگذاری در بخش خودروسازی کشورمان و همچنین سرمایهگذاری و انجام توافقات در حوزه کشاورزی و سرمایهگذاری در سواحل مکران و در حوزه انرژی و خرید نفت ایران، از دیگر محورهای تفاهمنامههای ایران و چین خواهد بود.
گفتنی است سفر رئیس جمهور کشورمان به پکن امروز و فردا نیز همچنان ادامه خواهد داشت.