نرخ اشتغال در بخش خدمات در فصل پاییز به بیش از 51 درصد رسید

افزایش تعداد شاغلان خدمات به بیش از 12میلیون نفر

در فصل پاییز تعداد شاغلان بخش خدمات با اضافه شدن 552 هزار و 499 نفر به 12 میلیون و 290 هزار و 478 نفر رسید

گروه اقتصادی/ ماندگاری در اشتغال باعث شده که در فصل پاییز امسال مثل فصول دیگر، بخش خدمات بیشترین میزان اشتغال را به خود اختصاص دهد. در این فصل تعداد شاغلان این بخش به بیش از 12 میلیون نفر رسید.
گزارش مرکز آمار از شاخص‌های بازار کار در فصل پاییز امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد که نرخ بیکاری به 8،2 درصد رسیده و نرخ اشتغال از کل جمعیت فعال به بیش از 91 درصد افزایش یافته است.
کل جمعیت ایران که در سن کار (۱۵ ساله و بیشتر) قرار دارند، در پاییز امسال ۶۳ میلیون و 886 هزار و 99 نفر برآورد شده است. از این تعداد حدود ۲۶ میلیون و 207 هزار و 240 نفر تمایل به کار کردن دارند و بقیه جزو جمعیت غیرفعال محسوب می‌شوند. براین اساس جمعیت بیکار کشور در پاییز امسال ۲ میلیون و 136 هزار و 828 نفر بوده است. به عبارتی 166 هزار و 151 نفر از جمعیت بیکار در پاییز امسال کم شده است.

افزایش 550 هزار نفری شاغلان بخش خدمت
در این میان، داده‌ها نشان می‌دهند که در فصل پاییز، بیش از 550 هزار نفر به شاغلان بخش خدمات اضافه شده‌اند.
در فصل پاییز تعداد شاغلان بخش خدمات با اضافه شدن 552 هزار و 499 نفر به 12 میلیون و 290 هزار و 478 نفر رسید.
نرخ رشد اشتغال بخش خدمات در فصل پاییز نسبت به پاییز سال گذشته 1،2 درصد بوده که با این میزان افزایش، سهم اشتغال خدمات از 49،9 درصد به 51،1 درصد رسیده است.

افزایش اشتغال مردان نسبت به زنان در بخش خدمات
در بین زنان و مردان، بیشترین اشتغال را مردان در بخش خدمات به خود اختصاص داده‌اند؛ بطوری‌ که نرخ رشد اشتغال مردان در این بخش طی پاییز امسال نسبت به سه ماهه سوم سال گذشته 1،4 درصد بیشتر شده و سهم مردان در این بخش به 49،9 درصد رسیده است.
در فصل پاییز امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، تعداد شاغلان مرد در بخش خدمات با افزایش 418 هزار و 940 نفر به 10 میلیون و 142 هزار و 747 نفر رسیده است.
در سه ماهه سوم امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، تعداد شاغلان زن بخش خدمات به 2 میلیون و 147 هزار و 731 نفر افزایش یافتند. در این بازه زمانی، 133 هزار و 558 شاغل زن به زنان شاغل بخش خدمات افزوده شدند. اگر چه نرخ رشد آنها در این مدت 0،1 درصد با افت مواجه شده است.

ماندگاری اشتغال بخش خدمات
در فصل تابستان
آنچه سیمای بازار کار نشان می‌دهد، ثبات شغلی در بخش خدمات و گستردگی فرصت‌های شغلی در این بخش از مهم‌ترین دلایل افزایش شاغلان خدماتی بوده است. از طرفی اشتغال فصل پاییز مدیون بخش خدمات بوده و این بخش پس از فروکش کردن تب شیوع کرونا دوباره فرصت‌های شغلی خود را با کمک دولت بازیافته است. این موضوع را می‌توان با داده‌های مرکز آمار ایران از جریان نیروی کار در تابستان نیز مشاهده کرد.
داده‌ها نشان می‌دهند که بیش از ۹۱ درصد شاغلان بخش خدمات در تابستان پارسال، در تابستان امسال نیز شغل خود را حفظ کرده‌ بودند.
گزارش‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد، اشتغال در بخش خدمات طی تابستان سال‌ جاری، دارای بیشترین ثبات بوده، به‌طوری‌ که بیش از ۱۰ میلیون و ۴۱۲ هزار شاغل خدماتی در تابستان سال گذشته در سه ماهه دوم امسال نیز در همین بخش شاغل مانده‌اند.

بازگشت رونق اشتغال در بخش خدمات طی تابستان امسال
بر پایه داده‌های مرکز آمار ایران، نرخ اشتغال کشور در تابستان سال‌ جاری به ۳۷،۳ درصد رسیده که نسبت به تابستان سال گذشته با افزایش ۰،۱ درصدی مواجه شده است. به‌عبارتی مجموع شاغلان با اضافه شدن بیش از ۳۷۳ هزار نفر به شاغلان کشور به ۲۳ میلیون و ۷۷۸ هزار و ۷۱۴ نفر رسیده است. در این میان، اشتغال بخش خدمات مثل دو سه فصل گذشته همچنان روند صعودی داشته و توانسته است سهم عمده خود را در تولید ناخالص داخلی افزایش دهد. نشان به آن نشان که از تابستان سال گذشته تا  تابستان امسال سهم شاغلان این بخش با ۱،۶ درصد رشد از ۴۸،۸ درصد به ۵۰،۴ درصد رسیده است. بازگشت رونق به بخش خدمات پس از یک دوره رکود به دلیل شیوع ویروس کرونا نشان از  افزایش اشتغال در این بخش است. با اضافه شدن ۵۴۶ هزار و ۷۰۵ شغل جدید در حوزه خدمات شاغلان این بخش را در تابستان امسال به ۱۱ میلیون و ۹۷۶ هزار و ۸۱ نفر رسانده است.
داده‌های ارائه شده نشان می‌دهد که این مقدار افزایش در بخش خدمات منتهی به تابستان سال‌ جاری، تنها تعداد شاغلانی را گزارش کرده که به جمع شاغلان بخش خدمات افزوده شده است اما با توجه به این مبنا که شاغلان کل همواره تعدادشان متغیر است، جابه‌جایی شاغلان نیز در بخش‌های اقتصادی قابل توجه است و براساس همین فرایند جریان نیروی کار است که می‌توان ثابت کرد که چه بخش‌هایی بیشترین ماندگاری و تثبیت شغل را داشته‌اند و چه بخش‌هایی نیز دارای بیشترین بی‌ثباتی بوده‌اند.

تثبیت بیش از  91 درصد از شغل‌های خدماتی  در تابستان امسال
به معنای ساده‌تر، بر پایه داده‌های آماری می‌توان جابه‌جایی نیروی کار بین بخشی را از طریق فرایند جریان نیروی کار بررسی کرد که در این میان داده‌ها نشان می‌دهند در تابستان امسال، بیش از ۹۱ درصد شاغلان بخش خدمات در سه ماهه دوم سال گذشته همچنان در تابستان امسال نیز شغل خود را حفظ کرده‌اند که حکایت از ماندگاری شغل در بخش خدمات نسبت به دیگر بخش‌های صنعت و کشاورزی دارد.
تحلیل داده‌های آماری در تابستان سال ۱۴۰۰ به تابستان سال ۱۴۰۱ از جریان نیروی کار نشان می‌دهد که بیشترین ثبات اشتغال در همین بخش خدمات رخ داده است. براساس تحلیل داده‌های آماری جریان نیروی کار از تابستان سال ۱۴۰۰ به تابستان سال ۱۴۰۱، با افزوده شدن بالغ بر ۵۰۰ هزار نفر، شاغلان بخش خدمات به بیش از ۱۱ میلیون و ۹۷۶ هزار نفر رسیده که حکایت از آن دارد از تابستان سال گذشته تا همین تابستان امسال ۷،۲ درصد از این میزان جمعیت که حدود ۸۲۲ هزار نفر را شامل می‌شود به بخش صنعت مهاجرت کرده‌اند. در همین مدت، نزدیک به ۲۰۰ هزار نفر نیز به بخش کشاورزی مهاجرت کرده و در این بخش شاغل شده‌اند.
با توجه به بررسی داده‌های جریان نیروی کار، بیش از ۱۰ میلیون و ۴۱۲ هزار شاغل خدماتی با تثبیت اشتغال مواجه شده‌اند که بالاترین ماندگاری اشتغال را به خود اختصاص داده‌اند.
در این میان بیشترین درصد انتقال در بخش‌های عمده فعالیت اقتصادی مربوط به تغییر اشتغال در بخش صنعت به خدمات از تابستان سال ۱۴۰۰ به تابستان سال ۱۴۰۱ به میزان ۱۳،۲ درصد بوده و کمترین میزان انتقال مربوط به انتقال از بخش خدمات به کشاورزی با میزان ۱،۶ درصد بوده است.
به بیان دیگر، درصد کسانی که از تابستان سال گذشته هنوز در بخش خدمات باقی مانده و همچنان در همین بخش شاغل هستند، نسبت به درصد کسانی که در همین بازه زمانی در بخش‌های صنعت و کشاورزی اشتغال‌شان را حفظ کرده‌اند، بیشتر است.

سهم بیش از 49 درصدی شاغلان بخش خدمات در تابستان امسال
در تابستان سال ۱۴۰۰، از شاغلان مشترک در فصل تابستان ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱، ۱۶،۵ درصد در بخش کشاورزی، ۳۳،۹ درصد در بخش صنعت و ۴۹،۶ درصد در بخش خدمات مشغول به فعالیت بوده‌اند که این مقادیر برای بخش‌های عمده فعالیت اقتصادی در تابستان سال ۱۴۰۱، به ترتیب، ۱۶،۲ درصد، ۳۲،۹ و ۵۰،۹ درصد برای شاغلان در بخش‌های کشاورزی، صنعت و خدمات بوده است. بنابراین بیشترین جابه‌جایی شاغلان از بخش‌های کشاورزی و صنعت به بخش خدمات بوده است.

 

برش

نرخ رشد اشتغال بخش خدمات در فصل پاییز نسبت به پاییز سال گذشته 1،2 درصد بوده است
شاغلان مرد در بخش خدمات با افزایش 418 هزار و 940 نفر به 10 میلیون و 142 هزار و 747 نفر رسیده است
در فصل پاییز امسال، حدود 80 درصد اشتغال بخش خدمات را مردان و مابقی آن را زنان در اختیار گرفته‌اند
در سه ماهه سوم امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، تعداد شاغلان زن بخش خدمات به 2 میلیون و
 147 هزار و 731 نفر افزایش یافته است

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و یکصد و بیست و دو
 - شماره هشت هزار و یکصد و بیست و دو - ۱۷ بهمن ۱۴۰۱